Význam chleba pre ľudský organizmus

Prírodné vedy » Chémia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 08.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 305 slov
Počet zobrazení: 3 861
Tlačení: 334
Uložení: 388
Význam chleba pre ľudský organizmus
V súčasnosti  sa význam chleba popiera v súvislosti s obsahom vysokého množstva sacharidov. Avšak nie je chlieb ako chlieb.  Na Slovensku existuje veľké množstvo rôznych typov chleba. Hlavnými zložkami každého z nich sú múka, droždie a voda. Rozdiely medzi jednotlivými typmi chleba spôsobuje hlavne druh múky, z ktorej je vyrobený a tiež prísady a prímesi, ktoré obsahuje. Najbežnejší typ múky sa vyrába zo pšenice. V závislosti od kvality a miery pomletia pšenice rozoznávame tri základné typy múky : hrubú, polohrubú a hladkú. Hladká múka je najjemnejšia a je zbavená takmer všetkej vlákniny, balastných látok, minerálov, vitamínov a zdravých tukov. Chlieb vyrobený z takto upravenej múky má vysoký glykemický index a energia sa z neho uvoľňuje krátko po konzumácii, čo zapríčiňuje len krátkodobý efekt sýtosti.

Súčasťou vyváženého jedálneho lístka by mal byť chlieb vyrobený z celozrnnej múky. Celozrnná múka môže pochádzať z rôznych druhov obilnín ako pšenica, jačmeň, ryža, raž a iné. Dôležité je jej spracovanie. Prospešná pre ľudský organizmus je múka mletá nahrubo, v ktorej zostávajú aj otruby a iné, pôvodne označené ako odpadové látky.  Tento „balast“ však výrazne pomáha tráveniu. Treba mať na mysli, že nie každý chlieb je vyrobený z celozrnnej múky. Niektorí výrobcovia primiešavajú do chleba, ale aj do pečiva hnedý cukor, med alebo melasu, ktorá dodáva bielemu chlebu tmavší odtieň. Skúsenejšie oko spotrebiteľa dokáže rozoznať rozdiel. Indikátorom celozrnného chleba je tiež prítomnosť rôznych prídavných zložiek do cesta, napríklad sezamové, ľanové alebo slnečnicové semiačka. Chlieb je tiež možné obohatiť o vitamíny, minerály a aminokyseliny. Pokiaľ kupujete balený chlieb, zloženie by mal výrobca uviesť na obale.

Nespokojnosti s ponukou chleba na trhu sa dá pomôcť. V súčasnosti trh ponúka viacero typov domácich pekárničiek chleba za prístupnú cenu. Takýmto spôsobom sa dá po troche tréningu upiecť chlieb presne podľa chuti a predstáv. Celozrnný chlieb v primeranom množstve (1 porcia o veľkosti približne 50- 60 gramov) môže byť bez obáv súčasťou stravy športovca. Zasýti a dodá telu vlákninu, proteín, doplní sacharidy namáhaným svalom a obdarí organizmus tiež dôležitými minerálmi a vitamínmi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#chlieb


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu