Prídavné látky – aditíva

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 25.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 411 slov
Počet zobrazení: 4 984
Tlačení: 413
Uložení: 427
Prídavné látky – aditíva
 
2.1 Definícia
Potravinový kódex definuje prídavnú látku takto: „Prídavná látka je taká zložka potraviny, ktorá sa spravidla nepoužíva samostatne ako potravina ani ako potravinová prísada, a ktorá sa zámerne pridáva do potravín bez ohľadu na jej výživovú hodnotu z technologických dôvodov pri výrobe, spracúvaní, príprave, ošetrovaní, balení, preprave alebo skladovaní, čím sa sama alebo jej vedľajšie produkty stávajú, alebo sa môžu stať súčasťou potraviny alebo inak ovplyvňujú jej vlastnosti. Za prídavnú látku sa nepovažujú látky pridávané do potraviny na úpravu výživovej hodnoty, ako sú minerálne látky, stopové prvky, vitamíny a iné“. Prídavné látky ovplyvňujú senzorické vlastnosti potraviny (chuť, vôňu, farbu) a nepatria medzi prirodzené zložky potraviny, preto musia dodržiavať maximálne povolené množstvá v potravinách.
 
2.2 História prídavných látok v potravinách
Prídavné látky nie sú novým vynálezom. Už v staroveku človek zistil, že ulovené mäso vydrží dlhšie, ak ho nasolí. Egypťania používali farbivá a dochucovadlá, Rimania dusičnan draselný, čierne korenie a farbivá. V roku 1857 bol objavený sacharín. V prvej polovici 20. storočia sa začali pridávať farbivá do syrov, emulgátory do margarínu a želatínujúce prípravky do džemov. Najväčší rozvoj v tejto oblasti nastal v poslednej tretine 20. storočia. Umožnil potravinárskemu priemyslu vyrábať široký sortiment kvalitných potravín dobrej a jednotnej kvality za rozumné ceny.
 
2.3 Označenie prídavných látok v potravinách
Všetky prídavné látky – aditíva sú odsúhlasené WHO (Svetová zdravotnícka organizácia),  FAO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo), a EK (Európska komisia). Číselný kód, začínajúci písmenom „E“ znamená, že prídavná látka prešla hodnotením výboru, ktorý je zriadený pri medzinárodnej organizácii v EU. V smerniciach je uvedený zoznam povolených prídavných látok a povolené množstvo, na Slovensku sú uvádzané v Potravinovom kódexe SR Codex Alimentarius. Medzinárodné označenie prídavnej látky je kód E + 3-miestne číslo, u škrobov sa pridáva 4-miestne číslo.

2.4 Kritéria pre používanie prídavných látok v potravinách

· Jednoznačne potvrdená technologická opodstatnenosť, ktorú nie je možné dosiahnuť iným spôsobom.
· Na základe súčasných vedeckých poznatkov nepredstavujú pre spotrebiteľa v použitom množstve žiadne zdravotné riziko
· Musia zachovať výživovú hodnotu a kvalitu potravín
· Aditívum sa nesmie používať na zakrytie nevyhovujúcich surovín a nehygienických postupov
Hygienické predpisy stanovujú najvyššie prípustné množstvá prídavných látok. Ide o také koncentrácie, ktoré nespôsobujú pri dodržaní ustanovených podmienok zdravotné riziko pre ľudí ani v prípade ich celoživotného požívania v potravinách.
 
2.5 Pôvod aditív

· Prírodného pôvodu – získané zo semien, ovocia, zeleniny, rias
· Prírodne identické – vyrobené umelo ale zložením rovnaké ako prírodné
· Syntetické – v prírode sa nevyskytujú, resp. len v malom množstve
V súčasnosti sa v potravinárstve používa približne 300 prídavných látok a viac ako polovica je prírodná alebo prírodne identická.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu