Rozdelenie prídavných látok v potravinách

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 25.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 519 slov
Počet zobrazení: 5 442
Tlačení: 372
Uložení: 382
Rozdelenie prídavných látok v potravinách
 
Farbivá E100 – E180
Farbivá do potravín sú prírodné alebo syntetické látky vo forme zmesí, ktoré sú určené na farbenie alebo prifarbovanie potravín. Patria sem: Kurkumín E100 , riboflavín (vitamín B2) E101, chlorofyly E140, karamel E150, karotény E160, ...

V Európskej únii nesmú byť pridávané prírodné alebo syntetické farbivá do čerstvých potravín - ovocia, zeleniny, sušeného a kondenzovaného mlieka, čaju a kávy. Ostatné potraviny musia mať obsah syntetických farbív jasne vyznačený na obale. Bolo povolené do max. množstva 100 mg/kg potraviny alebo nápoja. Niektoré sú nevhodné pre hyperaktívne deti, astmatikov a alergikov.
 
Konzervačné prostriedky E200 – E252
Sú to prídavné látky, ktoré bránia činnosti rôznych mikroorganizmov. Ničia baktérie, kvasinky, plesne i huby, a tým predlžujú životnosť potravín. Pridávajú sa do všetkého, čo má vydržať dva až tri roky. Medzi konzervačné látky patria najmä sorbany E 200 až 203, benzoany a benzoáty E 210 až 219, siričitany E 220 až 227, dusitany i dusičnany E 249 až 252. Väčšina benzoanov sa považuje za rakovinotvorné látky. V zahraničí sa používajú na konzervovanie aj ďalšie látky, napr. difenyl, ktorý zabraňuje rastu plesní v citrusových plodoch. Používa sa na impregnáciu obalov, pričom jeho časť sa ukladá v šupkách citrusových plodov, preto nie je vhodné ich spracovávať pre ľudskú výživu.
 
Zahusťujúce a želírovacie látky  E406 – E422
Patria sem želatíny, agar ,gumy (xantánová, arabská, guarová,...). Viažu vodu a používajú sa pri výrobe pudingov, krémov, mliekarenských výrobkov, polievok.
 
Regulátory kyslosti E260 – E297
Ako prídavné látky sa dávkujú za účelom úpravy pH prostredia a chuťových vlastností. Patrí sem kyselina mliečna, jablčná, vínna, citrónová, octová,... Okysľujú, konzervujú, stabilizujú farby a tlmia množenie hnilobných baktérií. Používajú sa do konzervovaného ovocia, zeleniny, džemov, ovocných nápojov a štiav.
 
Emulgátory E432 – E495
Emulgátory sa používajú na spájanie emulzie (olej a voda) a stabilizátory spôsobujú to, že sa tieto zložky nerozdelia. Najznámejším prírodným emulgátorom je vajce (obsahuje lecitín E322), ktoré sa používa k výrobe majonéz a k viazaniu omáčok. Používajú sa pri výrobe margarínov, pečiva, omáčok. Vysoké dávky emulgátorov môžu vyvolať hnačku a problémy s trávením.
 
Zvýrazňovače chuti a arómy E620 – E940
Sú to prírodné, alebo syntetické aditíva, ktorých úlohou je zvýrazniť pôvodnú chuť a vôňu potraviny a povzbudiť nervovú sústavu ľudí. Patrí sem glutaman sodný E620 alebo karbamid E927b, ktorý sa pridáva do žuvačiek. Používajú sa aj na dochucovanie vyprážaného mäsa v rýchlom občerstvení.
 
Sladidlá E950 – E1200
Sladidlá sú látky oveľa sladšie ako prírodný cukor, no dodávajú menej energie, preto sa s obľubou využívajú pri výrobe takzvaných light potravín alebo produktov pre diabetikov. Pridávajú sa najmä do limonád a sladených nápojov. Umelé sladidlo acesulfam E950 je 200-krát sladší než cukor, sacharín E954 je až 500-krát sladší.

Antioxidačné látky E300 – E385
Antioxidanty sú ďalšie látky, ktoré majú predlžovať trvanlivosť potravín, ale tým, že zabraňujú ich oxidácii. Inými slovami, bránia zmenám vznikajúcim pôsobením kyslíka. Môžeme ich rozdeliť do dvoch skupín. Do prvej patria aditíva, ktoré pôsobia proti zmenám farby a najčastejšie ich nájdete vo výrobkoch z mäsa. Do druhej skupiny patria látky brániace žltnutiu tukov, preto sa najčastejšie pridávajú do olejov, mastných aj instantných výrobkov, chipsov.

Ostatné aditíva E500 – E585
Patrí sem napr. neškodná sóda bikarbóna E500, prášok do pečiva a iné.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu