Zloženie jogurtov

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 23.02.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 270 slov
Počet zobrazení: 5 805
Tlačení: 452
Uložení: 468

Zloženie niektorých vybraných jogurtov

4.1 Test zloženia niektorých vybraných druhov jogurtov

Do nášho testu kvality a zloženia jogurtov sme vybrali štyri ochutené jogurty a jeden biely. Jedným z ukazovateľov kvality je obsah modifikovaného škrobu, ktorý slúži ako zahusťovadlo. Ak by bolo v jogurte dostatok jogurtových baktérií, ich pôsobením by bol aj dostatočne hustý.

Ale keďže nie je, výrobca ušetril, musel na zahustenie pridať modifikovaný škrob. Použitie glukózovo-fruktózového sirupu ako náhradu za biely cukor (sacharózu) je podstatne lacnejšie, lebo vzniká ako medziprodukt pri výrobe samotnej sacharózy. Používanie kyseliny citrónovej a jej solí považujeme tiež za veľké mínus.

Najviac nás prekvapilo prírodné červené farbivo karmín, ktoré je extrahované zo samičiek Červca nopálového (Dactylopius coccus alebo Coccus cacti). Môže spôsobiť alergické reakcie, vyvolať hyperaktivitu u detí a uvádza sa, že môže mať rakovinotvorné účinky.

Tabuľka č.1: Zloženie niektorých vybraných jogurtov


Názov

Zloženie

Konzistencia

Rajo, Klasik jogurt biely

mlieko, mliečna bielkovina, koncentrát srvátkových bielkovín

veľmi riedka

Zvolenský smotanový s príchuťou tiramisu

jogurt. zložka (smotana, jogurt. kultúra), ochucujúca zložka s príchuťou tiramisu[cukor, voda, karamel. sirup (cukor, voda, suš. mlieko, maslo, kokos. tuk, sójový lecitín), kávová zložka (karamel, cukor, káva, aróma, soľ), kukurič. škrob, kakao. prášok, aróma, kys. mliečna]

hustá

Rajo, Klasik jogurt višňa

Mlieko, ochucujúca zložka (cukor, višňová šťava, glukózovo-fruktózový sirup, modifikovaný škrob, koncentrát z cvikly, antokyaníny, kys. citrónová, citran sodný, aróma), mliečna bielkovina, koncentrát srvátkových bielkovín

veľmi riedka

Zott, Srdiečko jogurt s jahodovou príchuťou

Mlieko, glukózovo-fruktózový sirup, cukor, jahody, modifikovaný škrob, jedlá želatína, karmín, jahodová aróma, jogurtová kultúra

trochu hustá

Tami, Prominent Smotanový jogurt čučoriedkový

Smotana, ovoc. zložka (cukor, čučoriedky, modifikovaný škrob, voda, čučoriedková aróma, koncentrát z červenej repy, kys. citrónová, citran sodný, aktívne uhlie), živá jogurtová kultúra

hustá
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#alkoholy #jogurt


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu