Alkíny

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 25.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 261 slov
Počet zobrazení: 8 859
Tlačení: 730
Uložení: 754
Alkíny
Cn H2n-2
Alkíny patria do skupiny alifatických nenasýtených uhľovodíkov. V uhlíkovom reťazci majú prítomnú trojitú väzbu, ktorá je zložená z jednej väzby σ a dvoch väzieb π. Väzby σ atómu uhlíka s trojitou väzbou zvierajú navzájom uhol 180°. Trojitá väzba je kratšia ako dvojitá. Trojitá väzba je najkratšia a najpevnejšia. Alkíny sú plyny aj kvapaliny aj tuhé látky.
 
5.1 Fyzikálne a chemické vlastnosti alkínov
Fyzikálne vlastnosti alkínov sú podobné najmä vlastnostiam alkénov. Prítomnosť trojitej väzby umožňuje adičné reakcie.  Najvýznamnejšou reakciou je adícia chlorovodíka na acetylén (etín). Pri ktorej vzniká vinylchlorid.
 
CH≡CH+ HCl→ CH2=CHCl
Acetylén chlorovodík vinylchlorid
 
Vinylchlorid môže polymerizovať, pričom vzniká polyvinylchlorid.
Polyvinylchlorid je jedným z najvýznamnejších plastov. Vyrába sa z neho množstvo predmetov dennej potreby (napríklad podlahové krytiny, kuchynské nádoby, hračky, obklady).
 
Adíciou vody na acetylén vniká vinylalkohol. Keďže  voda je nukleofilným činidlom, vyžaduje reakcia kyslé prostredie (H2SO4) a prítomnosť katalyzátora (HgSO4). Vznikajúci vinylalkohol nie je dostatočne stabilný, preto dochádza k premyku na stabilnejší acetalaldehyd.
  O
CH≡CH + H2O H2SO4, HgSO4  H2C=CH  OH prešmyk H3C C
   H
Acetylén  vinylalkohol acetaldehyd 
 
5.2 Prehľad významných alkínov
Acetylén (etín) CH≡CH je najvýznamnejším zástupcom alkínov. Je to plynná látka bez farby, nevyskytujúca sa bežne v prírode. V laboratóriu sa pripravuje reakciou acetylidu vápenatého s vodou. Priemyselne sa vyrába parciálnou oxidáciou zemného plynu. Zmes čistého acetylénu s kyslíkom sa používa na zváranie (autogénové zváranie), teplota horenia je asi 3000°C.
Pri nedostatku kyslíka acetylén horí za vzniku sadzí. Acelytén je chemickou surovinou na výrobu PVC, acetaldehydu, technickej kyseliny octovej a množstva látok acetánovej chémie (napríklad lepidlá).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu