Lipidy - Definícia a vznik
Autor: milena
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 25.02.2014
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 189 slov
Počet zobrazení: 5 537
Počet zobrazení: 5 537
Tlačení: 466
Uložení: 471
Uložení: 471
Definícia a vznik lipidov
Lipidy (z gréc. slova lipos – tuk) alebo tuky sú látky rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, málo rozpustné alebo nerozpustné vo vode. Lipidy sú estery vyšších karboxylových kyselín (nasýtených alebo nenasýtených) a alkoholov, respektíve ich derivátov. Patria do skupiny nepolárnych molekúl biogénneho pôvodu. Lipidy tvoria veľmi rozmanitú skupinu látok, ktorej spoločnou vlastnosťou je ich rozpustnosť v organických rozpúšťadlách, ale len čiastočná rozpustnosť, resp. úplná nerozpustnosť vo vode. Majú pomerne nízku teplotu topenia.
Lipidy sú prírodné látky rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Majú hydrofóbne (vode odpudzujúce) a lipofilné (rozpustné v organických rozpúšťadlách) vlastnosti. V ľudskom tele plnia mnoho funkcií. Majú zásobnú funkciu (ako zdroj energie), energetickú funkciu (môžu sa katabolizovať a následnou metabolizáciou uvoľňovať veľké množstvo Gibssovej energie – G). Lipidy, resp. ich derivované formy majú taktiež stavebnú funkciu (ako súčasť membrán), takisto súbory tukových tkanív majú obrannú funkciu. Tvoria hlavný štruktúrny základ podkožného tuku v podkožnom väzive a tým majú termoregulačnú funkciu (funkciu tepelnej izolácie). Vzhľadom na svoju hydrofobicitu umožňujú rozpúšťať a udržiavať vo vodnom prostredí lipofilné látky (napr. aj vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E, K) a tým plnia funkciu rozpúšťadla nepolárnych látok.
Lipidy (z gréc. slova lipos – tuk) alebo tuky sú látky rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, málo rozpustné alebo nerozpustné vo vode. Lipidy sú estery vyšších karboxylových kyselín (nasýtených alebo nenasýtených) a alkoholov, respektíve ich derivátov. Patria do skupiny nepolárnych molekúl biogénneho pôvodu. Lipidy tvoria veľmi rozmanitú skupinu látok, ktorej spoločnou vlastnosťou je ich rozpustnosť v organických rozpúšťadlách, ale len čiastočná rozpustnosť, resp. úplná nerozpustnosť vo vode. Majú pomerne nízku teplotu topenia.
Lipidy sú prírodné látky rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Majú hydrofóbne (vode odpudzujúce) a lipofilné (rozpustné v organických rozpúšťadlách) vlastnosti. V ľudskom tele plnia mnoho funkcií. Majú zásobnú funkciu (ako zdroj energie), energetickú funkciu (môžu sa katabolizovať a následnou metabolizáciou uvoľňovať veľké množstvo Gibssovej energie – G). Lipidy, resp. ich derivované formy majú taktiež stavebnú funkciu (ako súčasť membrán), takisto súbory tukových tkanív majú obrannú funkciu. Tvoria hlavný štruktúrny základ podkožného tuku v podkožnom väzive a tým majú termoregulačnú funkciu (funkciu tepelnej izolácie). Vzhľadom na svoju hydrofobicitu umožňujú rozpúšťať a udržiavať vo vodnom prostredí lipofilné látky (napr. aj vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E, K) a tým plnia funkciu rozpúšťadla nepolárnych látok.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Lipidy | Referát | 434 slov | |
Zložené lipidy | Referát | 180 slov | |
Jednoduché lipidy | Referát | 196 slov | |
Lipidy | Referát | 866 slov | |
Lipidy | Ostatné | 1 956 slov | |
Lipidy význam | Referát | 164 slov | |
Delenie lipidov | Referát | 240 slov | |
Význam lipidov | Referát | 184 slov | |
Tuky (lipidy) | Referát | 201 slov | |
Rozdelenie lipidov | Referát | 1 290 slov | |
Hydrolýza lipidov | Referát | 157 slov | |
Lipidy (tuky, acylglyceroly) | Referát | 1 035 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#LIPIDY #tuky rastlinného pôvodu #referát - definícia #Tuky #prírodné látky chémiaDiskusia: Lipidy - Definícia a vznik
Pridať nový komentárVygenerované za 0.014 s.