Vyššie karboxylové kyseliny

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 25.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 357 slov
Počet zobrazení: 13 119
Tlačení: 672
Uložení: 788
Vyššie karboxylové kyseliny
Vyššie karboxylové kyseliny sa nazývajú aj mastné kyseliny. Po chemickej stránke predstavujú mastné kyseliny karboxylové kyseliny s dlhým postranným reťazcom, nazývané sú preto aj vyššie karboxylové kyseliny. Viac ako polovica živočíšnych a rastlinných mastných kyselín sú nenasýtené (obsahujú dvojitú väzbu), väčšinou sú niekoľkonásobne nenasýtené (2 a viac dvojitých väzieb). Mastné kyseliny s <14 alebo >20 uhlíkovými atómami ako aj mastné kyseliny s trojitými väzbami sú veľmi vzácne. Zvyšovaním stupňa nenasýtenosti, t.j. pribúdaním nenasýtených väzieb v reťazci, znižuje sa teplota topenia mastných kyselín. Karboxylové kyseliny majú vyššie body varu a body topenia. S glycerolom tvoria estery, ktoré sa nazývajú lipidy. Esterifikáciou s cetylalkoholom, cerylalkoholom a myristylalkoholom tvoria vosky.

4.1 Kyselina palmitová
Kyselina palmitová je nasýtená monokarboxylová kyselina. Jej molekulárny sumárny vzorec je C15H31COOH. Jej chemický názov je kyselina hexadekánová. Je to pevná biela látka. Vo forme svojho esteru s glycerolom sa nachádza v tukoch a jej alkalickou hydrolýzou vnikajú soli tejto kyseliny - mydlá. Jej názov napovedá, že sa nachádza napríklad v palmovom oleji, ale aj v masle, syroch, mlieku a v mäse.
 
4.2 Kyselina linolová
Kyselina linolová je nenasýtená vyššia mastná kyselina. V jej molekule je 18 atómov uhlíka a 2 dvojité väzby. Je široko zastúpená v mnohých rastlinných olejoch, hlavne v olejoch zo slnečnice. Patří do skupiny esenciálnych mastných kyselín nazývaných omega-6 mastné kyseliny. Nedostatok omega-6 mastných kyselín spôsobuje vysušenie a vypadávanie vlasov.
 
5. Vysychanie olejov
Vysychanie olejov je proces, ktorý je spôsobený polymerizáciou a oxidáciou molekúl. Toto „vysychanie“ sa týka olejov, ktoré obsahujú nenasýtené karboxylové kyseliny s viacerými dvojitými väzbami (ľanový). Na vzduchu sa menia na tuhú a pružnú látku, ktorá sa používa na výrobu fermeží. Tie sa používajú na výrobu náterov na drevo. Pridaním katalyzátorov (oxid mangánu, oxid chrómu) môžeme vysychanie urýchliť.

Fermež je upravený (sušený) ľanový olej, prípadne nariedený ľanový olej (napúšťacia fermež), používa sa na penetráciu (napúšťanie) dreva a betónu pod následné nátery farbou. Fermež slúži predovšetkým na napúšťanie savých podkladov, na zníženie savosti ďalších náterov a pre dobrú priľnavosť ďalších náterových vrstiev. Ako samostatný, finálny náter nie je vhodná aj keď zabraňuje prieniku vlhkosti do podkladu. Napúšťanie sa vykonáva bežnou aplikáciou - náterom, striekaním.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu