Hydrolýza lipidov

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 31.05.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 157 slov
Počet zobrazení: 20 619
Tlačení: 1 475
Uložení: 1 328

Hydrolýza lipidov

Pri hydrolýze tukov dochádza k štiepeniu esterovej väzby a uvoľňuje sa glycerol a kyselina karboxylová. Uskutočňuje sa pomocou alkalických hydroxidov. Pôsobením NaOH alebo KOH na acylglyceroly vznikajú mydlá.

Ak pôsobíme hydroxidom sodným vznikajú sodné mydlá (sú pevné, používajú sa na čistenie a pranie) a pôsobením hydroxidu draselného vznikajú draselné mydlá (mazľavé mydlá, pripravujú s z nich dezinfekčné prostriedky).

Keďže pri hydrolýze vznikajú mydlá nazývame ju aj zmydelňovanie.
 
Hydrolýza tukov môže prebiehať v kyslom i zásaditom  prostredí.

• kyslá hydrolýza: pri kyslej hydrolýze tukov dochádza k spätnej reakcií vzniku tukov a znovu nám vznikajú východiskové produkty, t. j. glycerol a karboxylová kyselina.

• zásaditá hydrolýza: uskutočňuje sa pomocou alkalických hydroxidov. Pomocou KOH alebo NaOH na acylglyceroly vznikajú mydlá. Pri pôsobení NaOH vznikajú sodné, pevné mydlá (používajú sa na čistenie a pranie), pri pôsobení KOH vznikajú draselné, mazľavé mydlá (príprava dezinfekčných prostriedkov. Pri hydrolýze nasýtených acylglycerolov vznikajú pevné mydlá, pri hydrolýze nenasýtených acylglycerolov tekuté mydlá.  

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu