Zóny pre každého študenta

Zložené lipidy

Zložené lipidy
Zložené lipidy sa od jednoduchých lipidov líšia tým, že okrem karboxylovej kyseliny a alkoholu obsahujú v molekule aj ďalšiu zložku. Zložené lipidy sú tvorené molekulou, ktorá má dve časti. Prvá časť je hydrofóbna, charakteristická je tým, že má dlhší bočný reťazec mastných kyselín. Druhá časť je hydrofilná, rozpúšťa sa vo vode a má iónový charakter.

3.1 Fosfolipidy

Fosfolipidy obsahujú estericky viazanú kyselinu fosforečnú. Tvoria najvýznamnejšiu zložku bunkových membrán, preto sa niekedy označujú aj ako membránové lipidy. K fosfolipidom patrí lecitín, ktorý obsahuje cholín. Pomáha telu odbúravať cholesterol, zlepšuje pamäť a znižuje toxicitu organizmu. Vyskytuje sa v červených krvinkách, nadobličkách, pečeni, v mozgovom tkanive, mieche a srdcovom svale. Druhým najznámejším fosfolipidom je kafalín, namiesto cholínu má v molekule etanolamín.
 
3.2 Glykolipidy
Glykolipidy sú lipidy, ktoré obsahujú sacharidovú zložku, najčastejšie glukóza alebo galaktóza. Nachádzajú sa v  slezine, bunkových membránach, pečeni, obličkách a v žĺtku. Pomerne veľké množstvo je aj v sóji.
 
3.3 Lipoproteíny
Ich ďalšou zložkou je bielkovina. Ich funkciou je transport nerozpustných látok vo vode. Umožňuje im to hydrofóbnosť. Sú súčasťou bunkových membrán, krvnej plazmy a bunkovej cytoplazmy. Nachádzajú sa tiež vo vaječnom žĺtku. 
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/chemia/8392-zlozene-lipidy/