História alkoholu
Autor: milena
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 174 slov
Počet zobrazení: 5 039
Počet zobrazení: 5 039
Tlačení: 380
Uložení: 392
Uložení: 392
História alkoholu
Najstarší známy alkohol bol alkohol obsiahnutý vo víne. Ľudia ho konzumovali už pred 8000 rokmi. Gréci a Rimania mali dokonca bohov vína, Dionýza a Backchusa. Prvú písomnú zmienku o alkohole nachádzame v Epose o Gilgaméšovi, ktorý pochádza z roku 3000 – 4000 pred Kr, Destiláty sú takisto známe už odpradávna. V starovekej Číne a neskôr v Japonsku fermentovali ryžu a z destilovaných výťažkov vyrábali Sančo a v Japonsku Saké. No čistý alkohol bol po prvýkrát získaný až v 11.storočí po Kr. a to na juhu Talianska.
Jeho názov pochádza z arabského Al-Ka-Hal, čo je výraz pre „niečo lepšie“. Neskôr v stredoveku ho prebrali alchymisti a začali ním označovať jemne rozptýlené pary tekutín. Postupne, ako sa alkohol rozširoval po svete, menili sa spôsoby jeho získavania. Kým predtým to bolo prevažne z ovocia, okolo roku 1100 sa v Írsku začína z jačmeňa a ovsa variť pivo a v roku 1500 sa v Škótsku destiluje Whisky. Popularita alkoholických nápojov narastá aj napriek mnohým zákonom, ktoré jeho konzumáciu obmedzovali. Ľudia si ho obľúbili najviac pre jeho využitie v lekárstve (dezinfekčná schopnosť, tlmenie bolesti) a samozrejme aj pre jeho schopnosť oslabovať zmysly a tým spôsobiť uvoľnenosť a bezstarostnosť človeka.
Najstarší známy alkohol bol alkohol obsiahnutý vo víne. Ľudia ho konzumovali už pred 8000 rokmi. Gréci a Rimania mali dokonca bohov vína, Dionýza a Backchusa. Prvú písomnú zmienku o alkohole nachádzame v Epose o Gilgaméšovi, ktorý pochádza z roku 3000 – 4000 pred Kr, Destiláty sú takisto známe už odpradávna. V starovekej Číne a neskôr v Japonsku fermentovali ryžu a z destilovaných výťažkov vyrábali Sančo a v Japonsku Saké. No čistý alkohol bol po prvýkrát získaný až v 11.storočí po Kr. a to na juhu Talianska.
Jeho názov pochádza z arabského Al-Ka-Hal, čo je výraz pre „niečo lepšie“. Neskôr v stredoveku ho prebrali alchymisti a začali ním označovať jemne rozptýlené pary tekutín. Postupne, ako sa alkohol rozširoval po svete, menili sa spôsoby jeho získavania. Kým predtým to bolo prevažne z ovocia, okolo roku 1100 sa v Írsku začína z jačmeňa a ovsa variť pivo a v roku 1500 sa v Škótsku destiluje Whisky. Popularita alkoholických nápojov narastá aj napriek mnohým zákonom, ktoré jeho konzumáciu obmedzovali. Ľudia si ho obľúbili najviac pre jeho využitie v lekárstve (dezinfekčná schopnosť, tlmenie bolesti) a samozrejme aj pre jeho schopnosť oslabovať zmysly a tým spôsobiť uvoľnenosť a bezstarostnosť človeka.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Vplyv alkoholu na telesné zdravie | Referát | 899 slov | |
Cesta alkoholu telom po vypití | Referát | 549 slov | |
Z histórie alkoholu | Referát | 312 slov | |
Čo je to alkohol? | Referát | 68 slov | |
Alkohol a opilosť | Referát | 378 slov | |
Alkoholové kvasenie a výroba etanolu | Referát | 632 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#básne o víne #chémia #destiláty #Ako zdravo jesťDiskusia: História alkoholu
Pridať nový komentárVygenerované za 0.025 s.