Kyslík a dusík

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 336 slov
Počet zobrazení: 7 303
Tlačení: 543
Uložení: 589
Kyslík a dusík
Kyslík a dusík sú dva najviac zastúpené plyny v našej atmosfére. Kyslík tvorí 20,94% objemu atmosféry a ako prvok je najviac zastúpený na tejto planéte. Dusík je najviac zastúpený v atmosfére, tvorí 78,08 % objemu atmosféry. Tieto chemické prvky sú taktiež potrebné pre náš organizmus, hlavne kyslík ako dýchací plyn a aj spolu s dusíkom tvoria hlavne aminokyseliny a iné látky v našom tele.

2.1 Kyslík
Kyslík je bezfarebný plyn bez chuti a zápachu. Tt = -218°C a Tv = -182°C. Hustota 1,4 g·dm−3. V kvapalnom a pevnom skupenstve má farbu modrej oblohy. Modrosť oblohy však nespôsobuje kyslík ale Rayleighov rozptyl. Obloha by bola modrá aj keby v atmosfére žiadny nebol. Kyslík tvorí v prírode veľa zlúčenín. Najznámejšie sú oxidy. Za pôsobenia UV žiarenia vzniká ozón (O3).

2.1.1 Kyslík v priemysle

Kyslík sa priemyselne získava destiláciou kvapalného vzduchu Vyrobený kyslík sa uchováva v kvapalnom stave vo špeciálnych Dewarových nádobách alebo v plynnom stave v oceľových tlakových fľašiach. Kyslík má vďaka jeho oxidačným vlastnostiam široké využitie. Používa sa v zváracom agregáte na dosiahnutie vyššej teploty. Na zdravotné účely (pri operáciách a traumatických  stavoch). Najmä potápači a horolezci ho používajú na dýchanie pod vodou a vo veľkých výškach.

2.2 Dusík

Dusík je takisto ako kyslík bez zápachu a farby. Tt = -209°C Tv = 195°C. Hustota je 1,2 g·dm−3

2.2.1 Dusík v priemysle
Dusík sa získava rovnako ako kyslík. Kvapalný dusík sa využíva v kryogénnych procesoch, pri ktorých je potrebné udržať prostredie s veľmi nízkou teplotou. Napríklad na uschovanie biologických materiálov. Plynný dusík sa využíva ako inertná atmosféra na miestach, kde hrozí nebezpečenstvo výbuchu, pri výrobe integrovaných obvodov, nehrdzavejúcej ocele, alebo v potravinárstve ako ochranná atmosféra proti oxidácii. Amoniak (NH3) a jeho zlúčeniny sú jedným z najpoužívanejších hnojív v poľnohospodárstve. Plynný amoniak sa v poslednej dobe stáva náhradou freónov v chladiarenstve.

Mimoriadne silné oxidačné vlastností zlúčenín dusíka v oxidačnom stupni +5 sa využívajú pri výrobe výbušnín. Už v starovekej Číne bola známa výroba pušného prachu, ktorého podstatnú časť tvoria dusičnan sodný alebo draselný. V súčasnosti sa v tomto odbore uplatňujú skôr organické zlúčeniny dusíka ako nitrotoluén a nitroglicerín

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu