Charakteristika vitamínov

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 493 slov
Počet zobrazení: 4 565
Tlačení: 332
Uložení: 357
Všeobecná charakteristika vitamínov
 
Vitamíny sú organické látky, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie, rast a biologické funkcie organizmu a vôbec pre život. Vyššie organizmy si ich nevedia syntetizovať, preto ich musia prijímať v potrave – pre človeka a živočíchy sú vitamíny esenciálne. Ľudské telo si nedokáže všetky vitamíny vyrobiť samo, produkuje ich v nedostatočnom množstve. Tvorbu vitamínu D v koži stimuluje napríklad slnko (ultrafialové žiarenie), v črevách človeka existujú baktérie, ktoré produkujú vitamín B7 (biotín) a vitamín K. Ostatné vitamíny nie je ľudské telo schopné syntetizovať, a preto by sme ich mali prijímať v dostatočnej miere v potrave, aby sa nestalo, že ich bude mať nedostatok.

- mikroorganizmy, rastliny a niektoré nižšie organizmy si ich syntetizujú z jednoduchých zlúčenín.
- priamym zdrojom vitamínov môže byť potrava. Okrem vitamínov obsahuje aj provitamíny. Provitamíny sú látky, ktoré sa na vitamín premieňajú až v organizme.
- nepredstavujú pre organizmus zdroj energie
- sú zložkou enzýmov
- zúčastňujú sa na redoxných dejoch v organizme
- pôsobia proti oxidačným dejom v organizme
- označujú sa veľkými písmenami abecedy, napríklad vitamín A alebo vitamín C.
- označujú sa aj názvami, ktoré sú odvodené od ich chemickej štruktúry, napríklad kyselina askorbová = vitamín C.
 
2.1 Vlastnosti vitamínov
- ľahko podliehajú oxidácii (oxidácia vitamínov sa urýchľuje pôsobením tepla, kyselín, zásad, svetla, alebo pôsobením niektorých kovov ako je napríklad železo)
- z chemickej stránky to môžu byť deriváty heterocyklických zlúčenín, napríklad vitamín B, deriváty sacharidov, napríklad vitamín C a pod.
 
Na základe rozpustnosti delíme vitamíny do dvoch skupín na:
 1. Vitamíny rozpustné vo vode (vitamín B1, vitamín B2, vitamín B5, vitamín B6, niacín, folacín, vitamín B12, biotín, vitamín C).
 2. Vitamíny rozpustné v tukoch (vitamín A, vitamín D, vitamín E, vitamín K, vitamín F).
 
Vitamíny sú základným pilierom nášho zdravia a existencie. Ľudský organizmus si väčšinu vitamínov nevie vyrábať samostatne, preto je dôležité prijímať ich v potrave. Každý vitamín sa vyznačuje tým, že má niekoľko špecifických úloh v organizme a v procesoch, ktoré v ňom prebiehajú a jeho nedostatok môže viesť až k vážnemu ochoreniu. Odborníci odporúčajú denné hodnoty živín, ktoré priemerný človek získava z potravy. Denné hodnoty živín sú nazvané ako "referenčný príjem potravy". Určujú množstvo živín, ktoré postačujú pre 97% celej populácie. Nároky každého jednotlivca sú individuálne a môžu sa trocha líšiť. Väčšie nároky môžu mať muži ako ženy, alebo naopak. Dojčatá, deti a dospievajúca mládež majú tiež špecifické potreby, podobne ako rekonvalescenti a dôchodcovia, starší alebo chorí ľudia. Vitamíny sa klasifikujú podľa toho, či sú alebo nie sú rozpustné v tukoch alebo vo vode ako už bolo uvedené vyššie. Medzi vitamíny rozpustné v tukoch zaraďujeme vitamíny A, D, E a K. Nevylučujú sa z tela močom, a preto ich nadmerný príjem predstavuje isté zdravotné riziko, dokonca si nadmernými dávkami vitamínov rozpustných v tukoch môžeme poškodiť zdravie. Dochádza k takzvanej hypervitaminóze. Je dôležité dodržiavať doporučené denné dávkovanie, nevhodné je aj užívanie viacerých vitamínových prípravkov naraz. Osem vitamínov skupiny B a vitamín C sa vo vode rozpúšťajú a v tele sa neukladajú do zásoby. Výnimkou je vitamín B12.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu