Vitamín E (tokoferol)

Vitamín E (tokoferol)
Vitamín E vedci objavili v 20. a 30. rokoch 20. storočia pri výskume mastných látok, predovšetkým rastlinných olejov. Potom vitamín izolovali a nakoniec ho identifikovali. No až v 70. rokoch zistili, že ide o látku, ktorá je pre ľudí nevyhnutná.
 
Funkcie: Antioxidant, pozitívne vplýva na stabilitu membrán buniek, spomaľuje starnutie, ochrana proti senilite ,ochrana proti praskaniu červených krviniek, pôsobí proti ateroskleróze a srdcovým infarktom, chráni vitamíny a hormóny rozpustné v tukoch, znižuje krvný cholesterol a riedi krv.
 
Nedostatok: Pri avitaminóze E sa vyskytujú samovoľné potraty, svalová distrofia, poruchy krvného obehu, slabá cirkulácia krvi. Nedostatok spôsobuje degeneráciu pohlavných žliaz, zápaly obličiek a iné poškodenia zdravia, ohrozujúce reprodukčný proces.
 
Nadbytok: Nadbytok vyvoláva brušné bolesti, nauzeu, vracanie a hnačku, žalúdočné a tráviace ťažkosti. Okrem toho spôsobuje zhoršenú resorpciu vitamínov A , D , K z črevného traktu, takže sa môže prejaviť nedostatok týchto vitamínov. Nemal by sa užívať spolu s liekmi na riedenie krvi.
 
Denná dávka: 10 mg pre mužov a 8 mg pre ženy

Zdroje: sójový olej, ovsené vločky, kukurica, olivový olej, celozrnná ryža, žĺtok, sardinky, zelenina, maslo, pšeničná múka, vajce, syr niva, materské mlieko, mlieko
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/chemia/8418-vitamin-e-tokoferol/