Vitamín E (tokoferol)
Vitamín E (tokoferol)Vitamín E vedci objavili v 20. a 30. rokoch 20. storočia pri výskume mastných látok, predovšetkým rastlinných olejov. Potom vitamín izolovali a nakoniec ho identifikovali. No až v 70. rokoch zistili, že ide o látku, ktorá je pre ľudí nevyhnutná.
Funkcie: Antioxidant, pozitívne vplýva na stabilitu membrán buniek, spomaľuje starnutie, ochrana proti senilite ,ochrana proti praskaniu červených krviniek, pôsobí proti ateroskleróze a srdcovým infarktom, chráni vitamíny a hormóny rozpustné v tukoch, znižuje krvný cholesterol a riedi krv.
Nedostatok: Pri avitaminóze E sa vyskytujú samovoľné potraty, svalová distrofia, poruchy krvného obehu, slabá cirkulácia krvi. Nedostatok spôsobuje degeneráciu pohlavných žliaz, zápaly obličiek a iné poškodenia zdravia, ohrozujúce reprodukčný proces.
Nadbytok: Nadbytok vyvoláva brušné bolesti, nauzeu, vracanie a hnačku, žalúdočné a tráviace ťažkosti. Okrem toho spôsobuje zhoršenú resorpciu vitamínov A , D , K z črevného traktu, takže sa môže prejaviť nedostatok týchto vitamínov. Nemal by sa užívať spolu s liekmi na riedenie krvi.
Denná dávka: 10 mg pre mužov a 8 mg pre ženy
Zdroje: sójový olej, ovsené vločky, kukurica, olivový olej, celozrnná ryža, žĺtok, sardinky, zelenina, maslo, pšeničná múka, vajce, syr niva, materské mlieko, mlieko
Zones.sk – Najväčší študentský portál