Získavanie medu

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 202 slov
Počet zobrazení: 3 718
Tlačení: 347
Uložení: 322
Získavanie medu
 
K tým základným surovinám, z ktorých med vznikne patria kvetový nektár a medovicová šťava, ktorá pochádza z tráviaceho ústrojenstva vošiek a červov. Tieto látky sa premieňajú pod „dozorom“ včielok, pričom sa z nich odparuje prebytočná voda, a sacharóza sa rozkladá na fruktózu a glukózu.

Aj keď je med veľmi liečivým prírodným produktom, jeho konzumácia sa neodporúča alergikom, ktorí sú citliví na pele. Inak sa konzumácia medu odporúča aj denne, pretože med je bohatým zdrojom vitamínov – A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, avšak aj minerálnych látok, napríklad zinku, sodíku, železa, vápnika a draslíku, a tiež organických kyselín.

Med získavame z medových plástov najbežnejšie vytáčaním. Pred vytočením plást odviečkujeme (odviečkovacou vidličkou, nožom, strojovo a pod.) a vkladáme do medometov rôznej konštrukcie pracujúcich na odstredivom princípe. U nás sa najčastejšie používajú malokapacitné tangenciálne a radiálne medomety, vo veľkých komerčných prevádzkach vo svete sú bežné poloautomatické linky, ako aj paralelno-radiálne medomety. Med možno získavať aj lisovaním, alebo odkvapkaním z plástov. Zvláštnymi spôsobmi finalizácie sú plástikový a pastovaný med. Po vytočení med cedíme cez sériu sít a skladujeme v suchých priestoroch bez prístupu priamych slnečných lúčov. Vhodnými nádobami na uskladnenie a obalmi sú sklo, porcelán, kamenina, plasty a nerez.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu