Med - fyzikálne vlastnosti
Autor: milena
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 209 slov
Počet zobrazení: 4 353
Počet zobrazení: 4 353
Tlačení: 410
Uložení: 373
Uložení: 373
Fyzikálne vlastnosti
Farba - vodojasná až čiernohnedá, vyskytujú sa žlté, zelené a červené odtiene podľa druhu medu.
Aróma: špecifická podľa pôvodu, kvetové medy vôňa po kvetoch, medovicové medy nevýrazná aróma.
Chuť: medovo sladká s príchuťou podľa zdroja znášky.
Konzistencia: tekutá, kašovitá až tuhá, v závislosti od pomeru hlavných cukrov.
Priehľadnosť: priehľadný, mierne až silno opalizujúci.
Špecifická hmotnosť medu: 1,30 - 1,44 (podľa druhu medu, pri 21% obsahu vody)
Naše najbežnejšie druhy medu podľa pôvodu:
Kvetové (nektárové) medy - sú svetlejšie, jednodruhové alebo viacdruhové. Z jednodruhových sú bežné med agátový (bezfarebný až žltkastý, nekryštalizuje), lipový (zlatožltý, číry), slnečnicový (žltý s hrubými kryštálmi), repkový (bledožltý, kryštalizuje na bielu farbu), ďatelinový (žltý, kryštalizuje na suchobielu tuhú látku), malinový (zlatohnedý, aromatický). Z viacdruhových sa vyskytuje napr. ovocný, lúčny med a pod. Medovicové medy majú tmavšie odtiene, z jednodruhových sa vyskytujú med smrekový (tmavočervený) a jedľový (tmavozelený), viacdruhový sa označuje ako med horský alebo lesný.
Zmiešané medy: nektárovomedovicové a medovicovonektárové.
3.2.2.Chemické zloženie
glukóza a fruktóza (cca 1:1): 65 - 75%
voda: 16 - 22%
sacharóza a ďalšie disacharidy: do 10%
polysacharidy: 1%
organické kyseliny: 0,5% jablčnú, vinnú, citrónovú
popoloviny: 0,1 - 0,2%
bielkoviny: 0,1 - 0,2%
vitamíny, minerálne látky, enzýmy: glukozooxidáza, diastáza,invertáza, hormóny: acetylcholín, noradrenalín, adrenalín a vela dalsich dôležitých látok a prvkov., inhibítory, peľ a organické farbivá.
Farba - vodojasná až čiernohnedá, vyskytujú sa žlté, zelené a červené odtiene podľa druhu medu.
Aróma: špecifická podľa pôvodu, kvetové medy vôňa po kvetoch, medovicové medy nevýrazná aróma.
Chuť: medovo sladká s príchuťou podľa zdroja znášky.
Konzistencia: tekutá, kašovitá až tuhá, v závislosti od pomeru hlavných cukrov.
Priehľadnosť: priehľadný, mierne až silno opalizujúci.
Špecifická hmotnosť medu: 1,30 - 1,44 (podľa druhu medu, pri 21% obsahu vody)
Naše najbežnejšie druhy medu podľa pôvodu:
Kvetové (nektárové) medy - sú svetlejšie, jednodruhové alebo viacdruhové. Z jednodruhových sú bežné med agátový (bezfarebný až žltkastý, nekryštalizuje), lipový (zlatožltý, číry), slnečnicový (žltý s hrubými kryštálmi), repkový (bledožltý, kryštalizuje na bielu farbu), ďatelinový (žltý, kryštalizuje na suchobielu tuhú látku), malinový (zlatohnedý, aromatický). Z viacdruhových sa vyskytuje napr. ovocný, lúčny med a pod. Medovicové medy majú tmavšie odtiene, z jednodruhových sa vyskytujú med smrekový (tmavočervený) a jedľový (tmavozelený), viacdruhový sa označuje ako med horský alebo lesný.
Zmiešané medy: nektárovomedovicové a medovicovonektárové.
3.2.2.Chemické zloženie
glukóza a fruktóza (cca 1:1): 65 - 75%
voda: 16 - 22%
sacharóza a ďalšie disacharidy: do 10%
polysacharidy: 1%
organické kyseliny: 0,5% jablčnú, vinnú, citrónovú
popoloviny: 0,1 - 0,2%
bielkoviny: 0,1 - 0,2%
vitamíny, minerálne látky, enzýmy: glukozooxidáza, diastáza,invertáza, hormóny: acetylcholín, noradrenalín, adrenalín a vela dalsich dôležitých látok a prvkov., inhibítory, peľ a organické farbivá.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Meď a zlúčeniny | Referát | 1 225 slov | |
Med | Referát | 2 628 slov | |
Med - história | Referát | 299 slov | |
Med využitie | Referát | 887 slov | |
Med - zaujímavosti | Referát | 367 slov | |
Med a potraviny | Referát | 779 slov | |
Med v kozmetike | Referát | 177 slov | |
Čo je to med? | Referát | 137 slov | |
Med zloženie | Referát | 246 slov | |
História medu | Referát | 659 slov | |
Získavanie medu | Referát | 202 slov | |
Liečivé účinky medu | Referát | 353 slov | |
Druhy medu | Referát | 181 slov | |
Zloženie medu | Referát | 124 slov | |
Tipy na medové skrášlenie | Referát | 763 slov |
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#fyzikalno chemicke vlastnosti bielkovin #vlastnosti bielkovin #fyzikalno chemické vlastnosti vody #disacharidyDiskusia: Med - fyzikálne vlastnosti
Pridať nový komentárVygenerované za 0.016 s.