Druhy medu

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 181 slov
Počet zobrazení: 3 686
Tlačení: 307
Uložení: 304
Druhy medu
* med kvetový - nektár pozberaný včelami z ovocných stromov a lúk. Obsahuje najvyššie množstvo cenných výživných látok a značný podiel ľahko stráviteľného hroznového a ovocného cukru. Tohto medu sa u nás vyprodukuje najviac, približne 70 percent.

* med agátový má krásnu číru, vodovú farbu, jeho výhodou je, že pomaly kryštalizuje. Keďže Slovensko sa nachádza na severnej hranici výskytu agátových lesov, produkuje sa len v malých množstvách asi 100 200 ton. Má vysoký obsah sacharózy (12 15 percent). Jeho najväčším exportérom je Maďarsko.

* med repkový sa začal rozširovať s rozvojom poľnohospodárskej výroby, keď sa na našich poliach zavádzalo pestovanie repky olejnatej. Repka potrebuje opeľovača a tým je hlavne včela. Tento med obsahuje najnižšie percento sacharózy repného cukru -len-0,7percenta.

* med medovicový robia včely z medovice, ktorú vylučujú vošky parazitujúce na ihličnatých stromoch. Má zelenkastý odtieň, výraznú chuť, ale je ťažšie stráviteľný. Vynikajúco sa osvedčil pri ochoreniach horných ciest dýchacích a je vhodný pre alergikov, pretože obsahuje najmenej peľových zrniek.

* med zmiešaný (tmavý, horský) sa získava z nektáru horských kvetov, najmä malín. Má podobné účinky ako med medovicový.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu