Drogová závislosť

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 834 slov
Počet zobrazení: 4 102
Tlačení: 325
Uložení: 281
Drogová závislosť - je psychický a niekedy aj fyzický stav, ktorý vyplýva zo vzájomného pôsobenia medzi živým organizmom a drogou. Charakterizujú ho zmeny správania a iné reakcie, ktoré vždy zahŕňajú nutkanie brať drogu stále alebo pravidelne pre jej účinky na psychiku a niekedy aj preto, aby sa zabránilo jej nepríjemným pocitom, tzv. abstinenčným príznakom, ktoré vplývajú z jej neprítomnosti.

Droga je prírodná alebo umelo vyrobená omamná látka, ktorá sa využíva ako liečivo alebo sa zneužíva pri toxikománií. Všetky drogy sú návykové a ich dlhodobé a nadmerné užívanie poškodzuje organizmus a môže spôsobiť smrť.

1.4.1  MARIHUANA, HAŠIŠ-
Časti rastliny (marihuana) a živicový výťažok (hašiš) rastliny konopä siata.
Veľmi rozšírená a v súčasnosti často diskutovaná "ľahká" droga. Jej nadšenci presadzujú legalizáciu, odporcovia v nej zas vidia len stupienok k "tvrdým" drogám.

1.4.1.1  Slangové a iné názvy
:
MARIHUANA: tráva, grás, gres, marjánka, mariša, šit, pot, džoint, smoke, kanuma, skunk, maslo, kreš, seno, slama, gandža, bhang
HAŠIŠ: haš, čokoláda, šit, čaras, čira

1.4.1.2  Žiadúci účinok:
uvoľnenie, smiech, eufória, ilúzie až halucinácie pri vyšších dávkach

1.4.1.3  Príznaky akútneho použitia
: červené oči, smiech, poruchy koordinácie, nečakané reakcie

1.4.1.4  Závislosť
: Fyzická závislosť pravdepodobne nastáva po dlhom užívaní: po náhlom odňatí sú stavy podráždenosti. Psychická závislosť je nesporná a prejavuje sa upnutím na túto drogu, prípadne hľadaním inej a stratou iných záujmov.
Cena jednej dávky: marihuana 50-100(?) Sk za cigaretu, hašiš 100-400(?) Sk podľa veľkosti dávky
Produkcia: možné i domáce pestovanie zo zvlášť šľachtených a dovezených odrôd (marihuana), tiež ilegálny dovoz z Indie, Nepálu, Srí Lanky, Maroka (hlavne hašiš)

1.4.2  HEROÍN-V súčasnosti najzávažnejšia nelegálna droga na Slovensku. Nebezpečná svojou ťažkou návykovosťou a prevažne injekčnou formou podávania.

1.4.2.1  Slangové názvy
: štof, herák, háčko, ejč, kompot, omietka, matroš, kameň, kakao, prach
V čistej podobe je heroín biely prášok fajčí sa zmiešaný v normálnej cigarete alebo inhaluje do úst po zahriatí na kúsku alobalu cez nejakú trubičku

1.4.2.2  Spôsoby užívania
: injekčne, fajčenie, vdychovanie výparov (z alobalu)

1.4.2.3  Žiadúci účinok
: eufória bohatá na zmyslové vnemy, pocit šťastia, zabudnutie na problémy, tlmenie bolesti (pôvodné lekárske použitie)

1.4.2.4  Príznaky akútneho použitia
: zúžené zreničky, vodnaté oči,  zmiznutie zábran, nečakané správanie, spočiatku i zhovorčivosť a aktivita

1.4.2.5 Závislosť
: Fyzická je extrémne silná. Po dlhšom pravidelnom užívaní nastávajú abstinenčné príznaky už po 5-15 hodinách po odňatí. Slzenie, výtok z nosa, potenie, rozšírené zrenice, tras. Kríza vrcholí 2. a 3. deň: kŕče, zvracanie, hnačka, plač, vzrušenie alebo ťažká depresia, samovražedné sklony. Ak tento stav prežije, pomaly nastáva úprava a príznaky vymiznú do 3 týždňov. Psychická závislosť, charakteristická neschopnosťou nájsť si inú radosť zo života, však pretrváva mesiace i roky a spôsobuje opakované recidívy.
Cena: okolo 300 Sk za štvrtku(gramu)
Produkcia: Ilegálny dovoz z Ázie. tzv. Zlatý trojuholník (Barma, Thajsko, Laos)

1.4.3  PERVITÍN:
Po marihuane je to zrejme druhá najrozšírenejšia droga u nás. Pervitín je droga stimulačná. To znamená, že človek má pocit, akoby mal viac síl, odpadáva únava. Pod jej vplyvom je schopný vyšších výkonov skoro vo všetkých oblastiach. Jej účinky by sa dali prirovnať ku kokaínu, ktorý má slabšie účinky.

1.4.3.1
 Slangové názvy: Piko, perník, pergo, períčko, péčko, speed, v Amerike ice.

1.4.3.2  Pôvod
:Pervitín bol síce vynájdený v Číne pre vojenské účely, ale poriadne sa rozmohol práve až v bývalom Československu. Piko sa vyrábá čisto chemicky z efedrínu. Dnes už je mnoho spôsobov jeho výroby, jednou z nich je aj výroba z modafenu a nurofenu.

1.4.3.3  Spôsoby užívania:
Droga môže byť aplikovaná inhaláciou (na Slovensku menej bežné fajčenie drogy), šňupaním (rýchla resorpcia drogy nosnou sliznicou a rýchly nástup účinku, obvyklý najmä u začínajúcich, či príležitostných konzumentov, väčšinou, keď nemajú možnosť aplikovať drogu obvyklým spôsobom, ; existujú však i jedinci s rozvinutou, ťažkou závislosťou, ktorí drogu užívajú výlučne šňupaním,  alebo vnútrožilne ( má veľmi rýchly a prudký nástup účinku s veľmi intenzívnym prežívaním počiatočných účinkov a silnej eufórie, tzv. flash) a pôsobí obvykle 3 až 12 hodín (u vyšších alebo opakovaných dávok sa účinok predlžuje až na 24 až 48 hodín).

1.4.3.4  Príznaky po použití
:Pozorovateľné príznaky užívania zahrňujú rozšírené zreničky, vysoký tlak,  zrýchlený tep, často veľmi výrazne, potenie, zvýšená bdelosť, prípadne neprimeraná dennej dobe (napríklad neskoro v noci, nadránom a pod.), zvýšená komunikatívnosť, až nutkavé, rýchle a hlasné rozprávanie a pri dlhodobom či častom konzume stratu chuti do jedla a chudnutie. Zreničky sú enormne rozšírené, tak, že často takmer nie je vidieť dúhovku. Predávkovanie sa prejavuje ťažkou bolesťou hrudníka a 1 až 2 hodinovým bezvedomím, zvýšenou teplotou a niekedy aj záchvatmi kŕčov. Po vyprchaní prvotných účinkov nastáva posledná fáza intoxikácie, tzv. „dojazd“, ktorý sa prejavuje depresiami, strachom, podozrievavosťou až paranojou a vyčerpaním.

1.4.3.5  Závislosť
:Pervitín nespôsobuje fyzickú závislosť ako heroín, ale psychickú. V psychickej závislosti sa človek bez drogy cíti nemožný, unavený, nudný, vybitý. Ale je to len pocit, ktorý ho vlastne ženie si drogu zohnať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.037 s.
Zavrieť reklamu