Ako zdravo jesť

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 636 slov
Počet zobrazení: 2 451
Tlačení: 264
Uložení: 275
Ako zdravo jesť

1.1 Všeobecné zásady zdravého stravovania
- Jedzte pestrú stravu, zaručíte tým dostatočný a vyvážený príjem všetkých potrebných živín.
- Udržujete si optimálnu telesnú hmotnosť a to primeraným množstvom potravy a pohybom.
- Vyberajte si potraviny s nízkym obsahom tuku, hlavne živočíšneho.
- Obmedzujte spotrebu tučného mäsa a údenín.
- Obmedzte spotrebu cukru. Skúste piť čaj a kávu bez cukru, obmedzte spotrebu sladkostí a sladených nápojov.
- Konzumujte dostatočné množstvo ovocia, zeleniny a potravín pripravených z celozrnných obilnín.
- Obmedzte príjem kuchynskej soli. Slanú chuť nadraďte rôznymi koreniami.
- Prijímajte dostatok tekutín – 2 – 2,5 litra denne si rozložte rovnomerne počas dňa.
- Ak pijete alkoholické nápoje, pite s mierou. Denné množstvo by nemalo prekročiť 1 pivo alebo 2 dl vína, alebo 5 cl liehovín denne.
 
1.2 Škodlivé stravovacie návyky
·  Všetkého veľa škodí- To sa týka aj stravy. Stačí, ak jete viac, než treba a je zle! Priveľké množstvo (akéhokoľvek) jedla vedie zákonite ku obezite, pretože telo si nedokáže energiu ukladať inak, ako vo forme tuku. Ak dodáte viac energie, ako treba, stučniete. Obezita mení fungovanie organizmu. Možno nejaký čas ešte má tučný človek pocit, že všetko je v poriadku. Ale choroby prídu - život nie je len dnes.
· Nevyváženosť škodí- Ďalším faktorom, ktorý môže viesť ku obezite je uprednostňovanie jedného typu potravy. Zájdem do extrémneho príkladu, ktorý sa už dnes občas dá pozorovať. Niektorí mladí ľudia sa živia kokakolou, fastfoodom, hranolkami, čipsami a čokoládou. Iné potraviny jedia len zriedkavo. Nejaký čas to mladý organizmus "vydrží". No po čase sa kompenzačné mechanizmy už nedokážu postarať o zdravie a môže nasledovať jeho postupné zhoršovanie. Veľa tuku v strave vedie okrem iného ku intenzívnejšiemu vylučovaniu žlče a nadbytok žlče sa v črevách môže meniť na látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu hrubého čreva. Obsah živočíšneho tuku v potrave znamená často zhoršovanie stavu ciev, riziko infarktu, či iných ťažkostí sa nepríjemne zvyšuje.
· Chýbajúce zložky potravy - Človek, ktorý sa dnes stravuje "podľa svojej chuti" spravidla zje veľmi málo vlákniny, ovocia a zeleniny. Naopak, konzumuje veľa tuku, niekedy málo bielkovín, veľa cukru a soli.

1.3 Alkohol
V malom množstve neškodí. Nepatrný zisk, ktorý nášmu zdraviu prináša umiernené  pitie, zvyčajne vysoko preváži riziko zdravotných ťažkostí a chorôb, hroziacich nám už pri drobných prehreškoch, ak k nim dochádza často. Dnes sa znova prikláňame k názoru, že alkoholické nápoje majú svoje miesto v zdravej výžive - ak pijeme striedmo. Nesmieme však zabúdať, že nadmerné pitie a alkoholizmus vedú  k mnohým vážnym ochoreniam a niekedy môžu spôsobiť i smrť.

2  Diéty
2.1  Diéty a chudnutie
2.2 Čo nemáme jesť pri diéte?
· Mastnosti - Úplne vylúčte mastné jedlá. Vyprážané, fritované jedlá neprospejú vášmu zdraviu. (Nepatria sem však orechy, semená, mastné ryby, olivový olej. Tie síce tiež sú "mastné", tento tuk však zdraviu prospieva. Tie jedzte.)
 
· Sladkosti - Cukor a sladké nápoje úplne zrušte. Cukor podporuje hlad a obezitu - hlavne u ľudí so sklonom k nadváhe. Najhoršia je kombinácia cukor + tuk. Koláče, keksy, torty, zmrzliny. To všetko sú jedlá, ktorým je lepšie úplne sa vyhnúť.
 
· Slanosti - Soľ v nadbytočnom množstve neprospieva zdraviu. Najnebezpečnejšie pre nadváhu sú kombinácia soľ + tuk. Slané tyčinky, zemiakové lupienky, krekry, syry (čím mastnejšie, tým horšie), pomazánky. Radšej nejesť.
 
· Údenosti - Údené potraviny obsahujú rakovinotvorné látky. Nejedzte ich, alebo len veľmi málo.
· Konzervy - Aj keď nie vždy kvôli obezite, ale radšej sa vyhýbajte konzervovaným jedlám.
 
· Výrobky z bielej múky - Pri chudnutí si ich zakážte. Dodávajú energiu a minimum živín. Neoplatí sa vám ich jesť. Nahraďte ich výrobkami z celozrnnej múky.
 
2.3  Zdroje  najdôležitejších zložiek potravy

Pri diétach je veľmi dôležité poznať v akých potravinách nájdeme najdôležitejšie zložky potravy.
·  Bielkoviny (15-30%): hydina, jogurty, syry, strukoviny, vajcia, ryby
·  Sacharidy (40-60%): obilniny, ryža, ovocie, zelenina
·  Tuky (15-30%): rastlinné oleje, ryby, semienka, orechy
·  Vitamíny, minerálie, antioxidanty: ovocie, zelenina, obilniny, jogurty, syry, ryby

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#potraviny #pohybom k zdraviu #co zdraviu prospieva #potraviny,stravovanie referát #všetkého veľa škodí #Ako zdravo jesť #chémia #syry #cukor


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu