Alkohol a opilosť

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 378 slov
Počet zobrazení: 4 591
Tlačení: 339
Uložení: 378
Alkohol a opilosť
Jeho názov pochádza z arabského Al-ka-hal, čo znamená jemnú zvláštnu látku. Alkohol je číra bezfarebná tekutina bez zápachu a chuti, s bodom varu 77°C a bodom tuhnutia -130°C. Chemický vzorec alkoholu je C2 H5 OH (CH3 CH2 OH).

Alkohol vzniká kvasením cukru a pôsobením kvasiniek. Kvasenie prebieha do koncentrácie asi len 14-16%, pri väčších koncentráciách sú kvasinky prvými obeťami alkoholu. Alkohol sa dá vyrobiť z akejkoľvek formy škrobu a cukru. V skutočnosti je však jeho vplyv na centrálny nervový systém tlmivý, nie stimulujúci. Akonáhle alkohol príde do krvi, nedajú sa jeho účinky zmeniť žiadnou potravinou, či nápojom. Iba ovocný cukor môže niekedy skrátiť dobu účinkovania, pretože urýchľuje jeho odbúravanie z krvi. Priemerný metabolizmus dospelého človeka odbúra cca 8.5g alkoholu za hodinu.

3.1 Opilosť

Rýchlosť odbúravania sa výrazne líši prípad od prípadu. Závisí napríklad na pohlaví, hmotnosti, veľkosti žalúdka, frekvencii pitia... Podľa protialkoholického zákona sú všetky nápoje s obsahom >0,75% objemového percenta alkoholu alkoholické. Kožou sa alkohol vstrebáva len v malom množstve, rovnako vdychovaním, preto toto abstinenciu neohrozuje. Ťažké alebo dlhodobé pitie môže viesť (a aj vedie) k závažným zdravotným problémom.

Keďže alkohol je tlmivý, je veľmi nebezpečné miešanie s opiátmi (hlavne s heroínom), ktoré majú tiež tlmivý účinok. Mohlo by vás to stlmiť úplne. Pri alkohole sa rovnako ako u väčšiny drog (snáď okrem marihuany, kde je tzv. opačná tolerancia) pri opakovanom užívaní vyvíja tolerancia, takže sú potrebné stále väčšie dávky na dosiahnutie rovnakého účinku. Pretože prvé štádium okysličenia prebieha postupne, v krvi koluje alkohol nerozriedený a krvou sa dostáva do celého tela. Takto je najviac postihnuté nervové tkanivo, ktoré je na alkohol najcitlivejšie. Tým je vysvetlená opilosť (lat. Ebrietas), narušenie nervovej činnosti. Centrálna nervová sústava a mozgová kôra vytvárajú podmienky, reflexy.

Takto je zaistená správna reaktivita človeka. Inou funkciou mozgovej kôry je jej správa dispečera. Neustále sem prichádzajú podnety z prostredia, v ktorom človek žije a z celého tela. Mozgová kôra tieto podnety hodnotí a koordinuje ľudskú činnosť. Alkohol tieto procesy narúša. Pôsobí na centrálnu nervovú sústavu v určitom poradí – mozgová kôra – podkôrové centrá - mozoček  predĺžená miecha. Zo začiatku má alkohol tlmivý účinok na mozgovú kôru. Výsledkom tohto útlmu je porucha koordinácie správania. Alkohol odstraňuje zábrany, sebakritiku, rešpekt, znižuje rozumové schopnosti akútne a neskôr aj chronicky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#úvaha o alkohole #alkohol #uvaha alkohol #úvaha o alkoholizme #8471 test slovensky jazyk #vplyv alkoholu


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu