Výroba ručného papiera

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 321 slov
Počet zobrazení: 4 041
Tlačení: 350
Uložení: 388
Výroba ručného papiera
Najcennejšou surovinou na výrobu ručného papiera sú handry. Handry sa ručne režú, triedia a fermentujú vo vode 5 až 30 dní. Niekde sa perú roztokom sódy alebo hydroxidu sodného, prípadne varia s roztokom hydroxidu vápenatého. Po týchto úpravách nasleduje mletie v holendri.

Na výrobu ručného papiera sa môže použiť aj bielená sulfátová buničina z ihličnanov (pozri prílohy, obr. 1) , ktorá sa napučaná vo vode melie v horespomínanom holendri (pozri prílohy, obr. 2). Mletie má viac významov, je to hlavne krátenie vlákna, uvoľňovanie fibríl z povrchu vlákna a uvoľňovanie bunkovej steny spojené so silným napučiavaním, no vedľajšie účinky sú vznik jemného podielu dreňových buniek rastlín a drevín, kompresia alebo predĺženie v smere osi vlákna, sploštenie a skrútenie vlákna. Pomletá buničina sa ďalej vedie do pracovnej nádrže, kde sa riedi. Forma na výrobu papiera je zložená z drôteného sita a rámu (pozri prílohy, obr. 4). Sitá sú pletené alebo tkané drôtom. Ich charakteristickou črtou môže byť znak, ktorého tvar je dosiahnutý hustejším pletením tenšími drôtmi, alebo spájkovaním rôznych tvarov priamo na sito, čo je základ pre vodoznak. Rám je vyrobený z dreva dubu alebo hrušky a určuje množstvo načretej papieroviny, teda plošnú hmotnosť papiera. Formovanie papiera je náročná operácia, na ktorú treba hlavne zručnosť.  

Po premiešaní papieroviny, t.j. jej zhomogenizovaní sa zoberie do rúk rám, pritlačí naň sito a celú formu treba ponoriť do kade pod 30° uhlom asi 10-15 cm pod hladinu. Vodorovne ju vyberať trhanými pohybmi hore dole, doprava doľava, aby sa papierovina rozložila, usporiadali sa vlákna a voda odtiekla cez sito. Potom je potrebné zložiť rám a sito preklopiť na plstenec z vlnitého súkna, ktorý dobre saje vodu a prikryť ďalšou textíliou. Prebytočnú vodu treba vytlačiť valčekom až kým  papier nie je dostatočne kompaktný. Takýto mokrý papier treba vložiť do lisu, ktorý je vyhrievaný a teda zároveň papier aj suší (pozri prílohy, obr. 5). Nakoniec sa papier dosuší na vzduchu a aby sa nezvlnil, tak ho treba po celej ploche zaťažiť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu