Vlákna

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 412 slov
Počet zobrazení: 4 598
Tlačení: 378
Uložení: 381
Vlákna

ROZDELENIE A VLASTNOSTI VLÁKIEN
Vlákna používané na výrobu papiera rozdeľujeme na tieto základné skupiny:

- RASTLINNÉ – ľan, konope, bavlna, handry, drevoviny, mechanické, chemicko-mechanické a chemické buničiny drevín a rastlín
- ŽIVOČÍŠNE – vlna, srsť, kožiarsky odpad
- NERASTNÉ PRÍRODNÉ – azbestové a UMELÉ – sklené, čadičové, troskové, keramické a KOVOVÉ VLÁKNA – hliníkové, medené, oceľové, strieborné, mosadzné a pod.
- CHEMICKÉ VLÁKNA Z  PRÍRODNÝCH POLYMÉROV – z regenerovanej celulózy (viskózové, meďnaté), derivátov celulózy (acetátové, chemicky modifikované buničinové vlákna)
- CHEMICKÉ VLÁKNA ZO SYNTETICKÝCH POLYMÉROV – polyamidové, polyesterové, polyolefínové, polyvinylové, polyvinylidénové, polyfluóretylénové, polyuretánové, uhlíkové a pod., syntetická buničina.

Na výrobu papiera  z neväzbových vlákien boli vyvinuté polyvinylalkoholové vlákna so spojivými vlastnosťami. Pridávajú sa k papierovine vyrobenej z chemických  celulózových, makromolekulových alebo anorganických vlákien ako spojivé vlákna, ktoré pri teplote 60 – 80 ºC rozpúšťajú vo vode, majú termoplastické vlastnosti. Ľahko sa dispergujú vo vodnom prostredí a pri sušení papiera sa povrchovo rozpúšťajú, a po vysušení pôsobia ako spojivo medzi susednými neväzbovými syntetickými vláknami. Papiere takto nadobudnú potrebné pevnostné vlastnosti.
 
MEDZIVLÁKNOVÉ VÄZBY
Buničinové vlákno interaguje  s vodou pri napučiavaní a mletí, ktorá sa viaže na voľné hydroxylové skupiny vodíkovou väzbou a na ostatné väzbové miesta slabšími interakciami. Kvapalné kryštalické útvary vody sa orientujú tak, že sa kombinujú s vodíkovými väzbami s hydroxylovými skupinami anhydroglukózových jednotiek celulózy v stoličkovej C 1 konformácii. Takto sa na povrchu vlákien vytvára viacmolekulová orientovaná vrstva vody, ktorá je z opačnej strany pútaná tým istým spôsobom na povrch susedného vlákna. Takýmito interakciami sa vytvára iniciálna pevnosť, ktorá sa zvyšuje zmenšovaním hrúbky vody medzi povrchmi vlákien, až nakoniec vyústi v pevnosti vzduchosuchého papiera. Podľa starších názorov pevnosť mokrého papiera je dôsledkom síl povrchového napätia, ktoré vedú k samovoľnému priblíženiu vlákien počas sušenia, až sa vytvoria vodíkové  väzby bezprostredne medzi hydroxylovými skupinami na stykových povrchoch susedných vlákien. Popri vodíkových väzbách sa berú do úvahy aj ostatné slabé interakcie a sily trenia. V osobitných prípadoch je možná aj chemická väzba.
 
Pri sústavne rastúcej spotrebe papiera požiadavky na množstvo vlákien sa pokrývajú využívaním širšieho sortimentu netradičných listnatých drevín, tŕstia, bambusov... veľkým podielom sa využíva starý papier, ktorý obsahuje prakticky všetky druhy vlákien. Rastlinná a drevná hmota sa skladá z troch základných zložiek: celulózy, hemiceluloz z lignínu a viacerých sprievodných látok, ktoré sú z hľadiska výroby papiera nepodstatné. Základnou stavebnou jednotkou celulózy fotosyntetizovanej z CO2 a vody v prítomnosti chlorofylu a účinku svetla je β-D-glukopyranóza v  C 1 konformácii. Súčasná makromolekulová chémia umožňuje vyrábať široký sortiment chemických vlákien, ktoré rozširujú surovinovú základňu papiernického priemyslu. Sú to vlákna na báze prírodných makromolekulových látok ako sú polysachridy (celulóza, algináty), bielkoviny a mnohých druhoch syntetických makromolekulových látok. Chemické vlákna na báze celulózy a jej derivátov sú svojimi vlastnosťami najbližšie buničinovým vláknam.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#synteticke vlakna referat #charakteristika vlastnosti vlaken


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu