Názvoslovie a klasifikácia enzýmov

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 03.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 266 slov
Počet zobrazení: 5 577
Tlačení: 499
Uložení: 479
Názvoslovie a klasifikácia enzýmov
 
Najstaršie objavené enzýmy dostali názvy, ktoré súvisiace s ich výskytom alebo funkciou v organizme. Postupne sa názvy enzýmov začali odvodzovať pripojením koncovky -áza k názvu substrátu, ktorého premenu katalyzujú, napríklad sacharáza, maltáza a podobne. V roku 1961 bolo vytvorené systematické názvoslovie enzýmov, ktoré je založené na druhu reakcií, ktoré enzýmy katalyzujú. Všetky známe enzýmy sú rozdelené do šiestich tried.:
 
1.Oxidoreduktázy - katalyzujú oxidačno redukčné procesy. K najvýznamnejším oxidoreduktázam patrí pyridinnukleotidové dehydrogenázy a flavínové dehyrogenázy, ktoré prenášajú atómy vodíka, prípadne elektróny.
 
2.Transferázy - katalyzujú prenos skupín i celých molekúl z darcu (donor) na príjemcu (akceptor). Napríklad fosfotransferázy katalyzujú presun fosfátového zvyšku, ktorého donorom je ATP.
 
3.Hydrolázy - katalyzujú hydrolytické štiepenie rôznych väzieb. K najvýznamnejším patria glykozidázy, ktoré katalyzujú štiepenie glykozidov na disacharidy alebo monosacharidy, lipázy katalyzujúce štiepenie triacylglycerolov (tukov) na glycerol a mastné kyseliny a proteázy umožňujúce štiepenie proteínov na aminokyseliny.
 
4. Lyázy - katalyzujú reakcie, v priebehu ktorých dochádza k štiepeniu väzieb iným spôsobom než hydrolýzou. Do tejto skupiny patrí napríklad dekarboxylázy aminokyselín.
 
5.Izomerázy - katalyzujú zmeny v rámci jednej molekuly. Presúvajú atómy alebo celé skupiny z jedného atómu uhlíka na iný, menia polohu skupín na chirálnom centre apod.
 
6.Ligázy - katalyzujú syntézu molekúl organickým zlúčenín za súčasnej spotreby ATP.
 
Uvedené triedy sa stali základom pre vytvorenie štvormiestnych kódov, predznamenaných písmenami EC (Enzyme Commision), s pomocou ktorých sa dá nielen určiť, ale aj charakterizovať každý enzým. Prvé číslo kódu označuje triedu, do ktorej enzým patrí, druhá číslica charakterizuje skupinu chemickej väzby, na ktorú enzým pôsobí. Tretia číslica znamená podskupinu, štvrtá potom poradové číslo enzýmu v podskupine.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#enzymy #chémia #enzymi #stiepenie lipidov


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu