Atómová teória

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 04.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 244 slov
Počet zobrazení: 8 677
Tlačení: 850
Uložení: 778
Atómová teória

2.1 Johna Daltona
Taktiež nazývaná Daltonova teória podľa objaviteľa.
Začiatkom 19. storočia sa Dalton sa zaoberal rozborom chemických látok a pozorovaním chemických reakcií. Svoje závery spísal do troch zákonov:
1.  Všetky látky sa skladajú z veľmi malých, nedeliteľných častíc - atómov. Atómy toho istého prvku sú rovnaké, atómy rôznych prvkov sú rôzne a líšia sa svojimi vlastnosťami.
2.  Počas chemickej reakcie nastáva vzájomné spájanie, oddeľovanie a preskupovanie atómov. Počas chemickej reakcie atómy nevznikajú, nezanikajú a nemenia sa na atómy iného prvku.
3.  Ak dva prvky tvoria navzájom niekoľko zlúčenín, hmotnosti jedného prvku pripadajúce v nich na jednu a tú istú hmotnosť druhého prvku sú v pomere malých celých čísel.

2.2 Ernest Rutherford
Urobil rozhodujúci experiment pre vývoj modelu atómu. Pri štúdiu elektrických výbojov v zriedených plynoch bola objavená elementárna častica - ELEKTRÓN, ktorý je základnou časticou každého atómu. Neskoršie objavuje prvú časticu jadra, spoločnú pre všetky atómy prvkov – protón p s kladným elektrickým nábojom. Atómy rozličný prvkov sa odlišujú počtom protónov, a tým aj veľkosťou náboja jadra.

2.3 Niels Bohr
Podľa neho okolo nabitého jadra obiehajú záporné elektróny iba po určitých, energeticky odstupňovaných dráhach. Jadro aj elektróny si predstavoval ako guľôčky, medzi ktorými ja prázdny priestor. Bohrov model atómu na začiatku znamenal zo začiatku veľký prínos, ale časom sa prekonal a nahradil novšími modelmi.

2.4 James Chadwick

Objavil ďalšiu časticu jadra – neutrón n, ktorý obsahujú všetky atómy prvkov. Neutrón sa veľkosťou aj hmotnosťou rovnal protónu, navonok bol však neutrálny.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu