Doping

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 04.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 274 slov
Počet zobrazení: 7 833
Tlačení: 469
Uložení: 471
Doping
Doping, vo všeobecnosti môžeme charakterizovať ako „používanie nefyziologických látok v akejkoľvek forme a fyziologických látok u zdravých osôb za účelom umelého a neoprávneného zvýšenia ich výkonnosti“ Najpoužívanejšie športové drogy: anaboliká, aminokyseliny, rastové hormóny a EPO (erytropoietín) sú mimoriadne nebezpečné návyky a v súčasnosti sa rozšírili aj medzi rekreačnými športovcami, najmä medzi mladými mužmi. Tí bezhlavo konzumujú „pochybné dopingové mixatúry“, ktoré získavajú na čiernom trhu. V prieskumoch sa priznala veľká časť mužských návštevníkov fitnescentier a aj istý počet žien, že na podporu nárastu svalovej hmoty užila anaboliká.

V novej ére vrcholového športu sa už prakticky dve storočia stretávame s pojmom doping. Je to zneužívanie zakázaných substancii, ktoré zlepšujú športovú výkonnosť na úkor  oveľa závažnejších vedľajších účinkov. V spolupráci s medzinárodným antidopingovým výborom a jednotlivými členským výbormi boli vypracované smernice pre postih športovcov, ktorý dopingové látky používajú, a základné metódy na zisťovanie  a odhaľovanie takýchto praktík. Bol vypracovaný zoznam zakázaných látok, ktoré boli rozdelené do niekoľkých kategórií. V súčasnosti poznáme niekoľko skupín a a metód dopingu.
 
2.1  LÁTKY FARMAKOLOGICKÉHO CHARAKTERU
· stimulácie – do tejto skupiny patria látky pôsobiace na mozgovú činnosť. Pretekári ich používajú na zníženie únavy, zvýšenie pohotovosti, súťaživosti a agresivity. Sú zakázané preto, lebo stimulujú organizmus psychicky i fyzicky, čo môže zvýhodniť pretekára, ktorý ich berie, pred jeho súpermi. Majú okrem toho škodlivé vedľajšie účinky a ohrozujú zdravie športovca. Ich zneužívanie môže spôsobiť: zvýšenie krvného, tlaku a telesnej teploty, zrýchlenie pulzu a jeho nepravidelnosť, agresivitu a úzkosť, stratu chuti do jedla a návyk na ne. Do tejto skupiny zaraďujeme amfetamín, kofeín, kokaín, dietylpropión, efedrín, fentermín;
· Narkotické analgetiká –utlmujú bolesť, pôsobia na mozgovú činnosť a používajú sa za účelom zníženia pocitu bolesti pri poranení alebo chorobe. V medicíne majú dôležitý význam. Športovci ich však môžu použiť na dočasné odstránenie bolesti a na „zamaskovanie“ zranenia tým, že zvýšia prah bolesti. Narkotické analgetiká sú zakázané pre vysokú mieru návykovosti pri ich používaní a tiež preto, že pri ich použití sa pôvodné zranenie môže zhoršiť. Zvýšenie prahu bolesti môže viesť k ďalšiemu zraneniu alebo k chronickému poškodeniu. Zneužívanie narkotických analgetík môže vyvolať problémy dýchania, pocit nevoľnosti a zvracanie, stratu koncentrácie, rovnováhy a koordinácie, návyk. Medzi narkotické analgetiká: alfaprodín, dextropropoxyfén, dihydrokodeín,  metadón,  morfín,  petidín; 
· androgénne anabolické steroidy – patria medzi hormóny známe ako testosteróny. V medicínskej praxi existuje množstvo prípadov, pri ktorých sa podávajú malé dávky týchto steroidov, v športe však môžu byť zneužité za účelom zvýšenia objemu svalov a sily pretekára. Väčší svalový objem nemusí zároveň znamenať aj extrémne zvýšenie sily, môžu však zvýšiť agresivitu, ktorá pomáha športovcom tvrdšie trénovať. Pretekári môžu zneužiť tieto látky v pokušení zväčšiť svoj objem svalov, silu a športový výkon. Sú zakázané, pretože ich používanie je vlastne klamanie. Môžu nepriaznivo zasahovať do hormonálnej rovnováhy organizmu a zvyšovať riziko poškodenia pečene a srdca,. a ďalej u mužov spôsobujú:  akné (vyrážky), zvýšená agresivita, vyúsťujúca niekedy do násilného sexuálneho správania sa, pri dlhodobom používaní vedúca k impotencii, poškodenie obličiek, zväčšenie pŕs, predčasné vypadávanie vlasov, plešivec. U žien spôsobujú: vývoj mužských čŕt, nepravidelná menštruácia, zvýšený nárast ochlpenia na tvári a na tele, zastavenie rastu Do tejto skupiny patria: boldenón,  mesterolón,  stanozolol,  testosterón,  metandienón,  nandrolón;
· diuretiká sú látky, ktoré pomáhajú odstrániť tekutiny z organizmu. V medicíne sa používajú pri liečení chorôb srdca, obličiek, pečene a pri predmenstruačnom napätí. Diuretiká sa v športe môžu zneužiť na rýchle zníženie telesnej hmotnosti v športoch, kde sa používajú hmotnostné kategórie a  na zvýšené vylučovanie moču, pretože niektorí pretekári sa domnievajú, že to znemožní zakázané látky laboratórne dokázať v moči (pri testovaní). Pred, počas a po výkone (najmä vytrvalostnom) je potrebné, aby športovec prijal určité množstvo tekutín. Ten športovec, ktorý používa diuretiká, je dehydratovaný. Nedostatok tekutiny v organizme spôsobuje: mdlobu, závrat, svalové kŕče, bolesti hlavy a žalúdočnú nevoľnosť. Strata veľkého množstva tekutiny môže spôsobiť aj zastavenie činnosti srdca a obličiek, čo môže byť smrteľné. Medzi diuretiká patria bendroflumetiazid,  furosemid,  hydrochlorotiazid,  chloralidon,  spironolaktón,  triameterín;
· peptidové hormóny a ich analógy – ide o látky ovplyvňujúce žľazy s vnútorným vylučovaním. Riadia syntézu bielkovín, ovplyvňujú tvorbu hormónov nadobličiek. Športovci zneužívajú tieto dopingové látky na zvýšenie produkcie prirodzene sa vyskytujúcich endogénnych steroidov a na zväčšenie svalovej hmoty, na obnovu tkaniva a na zlepšenie schopnosti organizmu prenášať kyslík do buniek. Do tejto skupiny patrí napríklad rastový hormón. V lekárskej praxi sa malé dávky rastových hormónov používajú pri liečbe detí s rastovými poruchami. Avšak mnohí sa pokúšajú zväčšiť objem svalovej hmoty pomocou rastových hormónov a tým sa vystavujú riziku abnormálneho rastu rúk, tváre, nôh a vnútorných orgánov (napr. pečene). Zväčšené orgány, ak pri športovaní dôjde k ich poraneniu, môžu spôsobiť ďalšie zdravotné ťažkosti. Erytropoetín (EPO): Erytropoetín zvyšuje množstvo červených krviniek. Zahustenie krvi však môže byť z hľadiska jej zrážania alebo preťaženia srdca nebezpečné. Zvýšená hustota krvi zvyšuje riziko jej zrážania a môže vyústiť do zlyhania srdca. Zaraďujeme medzi ne látky ktoré obsahujú kortikotropín, somatotropín, gonadotropín, erytropoetín.
· beta-blokátory – sú to priame sympatolytiká, ktoré blokujú adrenergické betareceptory. To znamená, že potláčajú pocity vzrušenia a pôsobia upokojujúco. Spomaľujú činnosť srdca a obehového systému, znižujú krvný tlak a pôsobia tlmivo na dýchacie centrum. Beta-blokátory sa môžu zneužiť najmä v športoch, kde pretekár potrebuje byť pokojný a relaxovaný. U pretekárov bez srdcových ťažkostí, ktorí zneužili beta-blokátory, sa môže nadmerne znížiť tlak krvi, frekvencia pulzu a zvýšiť únava  Medzi tieto látky zaraďujeme metipranol, propranolol, oxprenolol, atenol.

2.2  DOPINGOVÉ METÓDY
· krvný doping – predstavuje eventuálnu možnosť zvýšenia prenosu kyslíku a tým aj športového výkonu. Potreba lepšej zásoby kyslíkom takouto formou nachádza svoje využitie v náročných vytrvalostných aktivitách. Do tejto skupiny športov patria beh na lyžiach, triatlon, plávanie, vytrvalostné behy a pod. A o čo vlastne pri tejto zakázanej forme podpory športovca ide? Jedná sa o intravenóznu procedúru, pri ktorej je športovcovi odobratá krv. Princíp vychádza zo zistenia, že vytrvalostný výkon je vo veľkej miere závislý od množstva červených krviniek v krvi. Čím ich má organizmus viacej, tým ľahšie a účinnejšie dochádza k výmene dýchacích plynov. Dlhý čas pred avizovaným závodom (asi 6 týždňov) je športovcovi postupne odobratá krv – 1 až 4 odbery po 450ml. Odobratá krv je okamžite odstredená a zložky plazmy (tekutá zložka krvi) sú čo najskôr vrátené späť do organizmu. Oddelené červené krvinky sa však do organizmu späť nevracajú a sú zmrazené. Športovec pokračuje v tréningu aj napriek vzniknutému deficitu, ktorý sa do začiatku preteku úplne stratí. Zamrazené zložky športovcovej krvi sú do teľa vrátené len asi 1 až 7 dní pred vytrvalostným závodom. Ich prijatím dôjde k rapídnemu zvýšeniu počtu červených krviniek a tým aj potenciálu pre dosiahnutie lepšieho výkonu. Pokiaľ sa všetko vykoná správne, zvýši sa počet červených krviniek až o 20%.

Problémy a riziká spojené s krvným dopingom:
Telo športovca môže na krvný doping reagovať veľmi individuálne. Môže sa stať, že výsledok bude úplne opačný ako bol zámer a dôjde k zhoršeniu výkonnosti. Rapídny nárast červených krviniek v krvi tiež môže zvýšiť viskozitu krvi (zahustenie, vnútorné trenie), znížiť výkonnosť srdcového svalu a znížiť rýchlosť prúdenia krvi. Vplyvom týchto faktorov môže dôjsť k zníženiu aeróbnej kapacity, ktorú možno považovať za hlavný ukazovateľ vytrvalostných schopností športovca. To, že krv má istú hustotu má svoje opodstatnenie. Srdce nebolo od prírody stavané na pumpovanie tak hustej krvi a z tohto dôvodu môže dôjsť k množstvu komplikácií. Okrem priamych dôsledkov sa transfúzia spája aj s rizikom nakazenia chorobou ako je AIDS, hepatitída, malária a pod. Ako vidno, riziká sú značné a zlepšenie výkonu neisté. Hoci je krvný doping jednoznačne zakázaný, jeho dokazovanie je náročné. Ak sa tento fakt spojí s vidinou pravdepodobne lepších výkonov, športových úspechov a výhodami z toho plynúcich, ľahko dôjde k vyváženiu, alebo úplnému zatieneniu všetkých rizík.
· farmakologické, fyzikálne a chemické manipulácie – k týmto dopingovým metódam patrí použitie takých látok alebo metód, ktoré menia zloženie a charakter moču pri dopingových kontrolách. Príklady zakázaných metód sú katetrizácia, výmena lebo riedenie moču. Existujú aj látky ktoré dokážu maskovať iné nedovolené látky.
 
2.3  LÁTKY PODLEHAJÚCE URČITÝM OBMEDZENIAM
· alkohol – alkohol vzniká pri kvasení cukru pôsobením kvasiniek. Účinky alkoholu majú vplyv na zníženú pozornosť, predlžuje sa reakčná doba, zhoršuje sa koordinácia pohybu. Na druhej strane alkohol pôsobí ako diuretikum, čo znamená že ma močopudný charakter. Alkohol zahusťuje krv čo má vplyv na vznik kŕčov a aj keď nie je na zozname zakázaných látok., jeho požite je v niektorých športoch obmedzené;.
· halucinogény - sú látky, ktoré spôsobujú prechodné zmeny psychiky bez závažnejšej poruchy vedomia. Bývajú často zneužívané a ich prostredníctvom chcú niektorí jedinci uniknúť realite. Tieto látky sú nebezpečné, nakoľko vedú k závislosti. Okrem marihuany sem patria aj látky ako je LSD, meskalín, psilocybín alebo hašiš;.
· lokálne anestetiká – látky, ktoré blokujú prenos vzruchu neurónmi, pôsobia na všetky typy nervových buniek. Medzi povolené anestetiká patria všetky masti, krémy, spreje, očné a ušné kvapky. Do tejto skupiny zaraďujeme kokaín, prokaín, tetrakaín ale aj lidokaín a pentakaín;
· kortikosteroidy – účinkujú tak, že spomaľujú uvoľňovanie mediátorov zápalu, redukujú sekréciu hlienu v dýchacích cestách, redukujú oneskorenú reakciu na alergény. Medzi predstaviteľov patrí beklomentazón, dexametazón, budezonid, flutikazón.
 
2.4  PREČO JE DOPING ZAKÁZANÝ
2.4.1 ZDRAVOTNÉ RIZIKÁ DOPINGU

Takmer všetky lieky majú vedľajšie účinky a môžu poškodiť zdravia. Je dôležité vedieť, že najmä povzbudzujúce prostriedky používané na zvyšovanie výkonu majú vedľajšie účinky, ktoré v minulosti viedli k nejednému aj smrteľnému zrúteniu sa športovca  Medzi negatívne vplyvy patria:
· vplyv na tvorbu mužského pohlavného hormónu, na semenníky
· feminizačné účinky
· vplyv na pečeň
· žalúdočné problémy
· spôsobujú srdcovo-cievne poškodenie
· spôsobujú poškodenie obličiek
· spôsobujú zadržiavanie tekutín v tele
· spôsobujú poškodenie pokožky
· spôsobujú vypadávanie vlasov
· spôsobujú znížený rast
· spôsobujú psychické zmeny
Medzi ďalšie vedľajšie účinky patrí zväčšenie prostaty, zväčšenie vnútorných orgánov, predĺženie doby zrážania krvi, bolesti hlavy, oslabenie imunitného systému, zvýšené riziko poranenia svalov, kĺbov a väzív.
Keďže „dopingový hriešnici“ užívajú naraz pomerne veľké množstvo rôznych preparátov, tak aj účinky na organizmus sú rôznorodé. Nie je výnimkou, že naraz kombinujú aj päť či šesť steroidov v týždenných cykloch. Niektoré steroidy pôsobia na rast svalovej hmoty iné zase na pevnosť a tvrdosť svalstva. Problémovosť ich používania závisí aj od druhu a dĺžky užívania týchto liečiv a od toho závisí aj vznik komplikácií a ochorení. Môže sa stať, že niektorí nemusia zaznamenať závažné vedľajšie účinky vyplývajúce zo zneužívania dopingu ani pri relatívne vysokom dávkovaní, naopak niektorí aj pri malých dávkach, ako sú terapeutické, si môžu spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví.
 
2.4.2 ETICKÉ ÚVAHY
Doping protirečí etike športu a princípom ochrany zdravia športovca. Pri súťaži a tréningu je z tohto dôvodu športovcovi samotnému alebo za spoluúčasti iných osôb zakázané:

a) používať zakázané látky patriace do farmakologických skupín ako stimulanciá, narkotické analgetiká, anaboliká, diuretiká a peptidické hormóny a ich analógy, b) používať rozličné dopingové metódy ako krvný doping, farmakologickú, chemickú a fyzikálnu manipuláciu Pokus dosiahnuť zvýhodnenie voči súperom použitím dopingových prostriedkov je vážnym porušením športových pravidiel. Takéto správanie sa považuje za manipuláciu a podvod čo je v ostrom rozpore so základnými princípmi športu a fair play.

Pozitívny pohľad na športovcov a vierohodnosť hlavne vrcholového športu sa týmito praktikami značne spochybňuje. Šport a športový výkon neplnia funkciu vzoru. Šport si udrží svoju obľubu a miesto v hierarchii spoločenských hodnôt len vtedy, keď udrží presvedčenie na verejnosti o tom, že vrcholové výkony a rekordy sú možné aj bez farmakologickej manipulácie a to predovšetkým zásluhou talentu, intenzívnym tréningom s príslušným vedeckým zabezpečením, správnou výživou podporujúcou výkon a cielenou regeneráciou.
 
2.4.3 PRÁVNE DÔSLEDKY DOPINGU
Problematika dopingu však nemá len zdravotnícky, ale aj morálny, psychologický, toxikologický a právnopolitický aspekt.. Porušenie pravidiel dopingovej kontroly sa nelíši od porušenia iných pravidiel, pretože aj tu športovec klame svojich priateľov - súperov. Okrem toho športovec klame aj sám seba a nesprávnym používaním a zneužívaním dopingových látok riskuje svoje zdravie.

Športovec je o dopingovej kontrole vopred informovaný. Ak sa nedostaví v stanovenom čase na test, bude sa to považovať za pozitívny nález. Rovnako, ani krátko predtým vykonaný test nie je dôvodom pre odmietnutie ďalšieho nariadeného testu. Na každý test má športovec právo vziať si so sebou osobu podľa svojho výberu. V prípade, že pri odbere vzniknú nejasnosti, komisár je tieto povinný športovcovi objasniť v súlade so Smernicou pre kontrolu a postih dopingu v športe.

Ak analýza odobratých vzoriek bude pozitívna, má športovec právo byť prítomný pri analýze vzorky B spolu so sprievodnou, ním vybranou osobou. V prípade pozitívneho výsledku u vzorky B sa postupuje v zmysle ustanovení Smernice pre kontrolu a postih dopingu v športe. Až do doby úplného vyriešenia prípadu sa predmetné informácie považujú za dôverné.
Svetová antidopingová agentúra, Medzinárodný olympijský výbor a medzinárodné športové federácie jednoznačne zakázali používanie dopingových substancií. Slovenský olympijský výbor a slovenské športové zväzy taktiež  zaujali jasné stanovisko proti dopingu a preto účasť športovcov na olympijských hrách a medzinárodných majstrovstvách je podmienená ich súhlasom s vykonávaním dopingovej kontroly a to i mimo súťaž, teda aj v rámci tréningovej prípravy. Športovci s nepriaznivým analytickým nálezom ako dôsledku požívania zakázaných substancií, musia počítať so zákazom účasti na pretekoch a v prípade opakovaného preukázania používania zakázaných látok a metód až s doživotným zákazom športovej činnosti. Dohovor proti dopingu, ktorý pre Slovenskú republiku nadobudol platnosť 1. júla 1993, definuje pojem „doping v športe“ ako „predpisovanie a užívanie farmakologických druhov dopingových látok alebo používanie dopingových metód u športovcov – osôb, ktoré sa pravidelne zúčastňujú na organizovanej športovej činnosti.“. Doping v športe nie je len vážnym porušením športových pravidiel, ale mnohokrát priamo ohrozuje alebo porušuje záujmy chránené normami trestného práva.

Športový delikt (porušenie športového pravidla) možno kvalifikovať ako trestný čin vtedy, keď ním trestne zodpovedný subjekt (fyzická osoba, staršia ako 15 rokov, príčetná) zavinene (úmyselne, príp. ak tak ustanovuje zákon z nedbanlivosti) naplní znaky niektorej zo skutkových podstát trestného činu uvedenej v Trestnom zákone  a vykazuje požadovaný stupeň nebezpečnosti pre spoločnosť (vyšší než nepatrný u dospelého  páchateľa, vyšší než malý u mladistvého od 15 do 18 rokov).

Slovenský trestný zákon síce neobsahuje ustanovenia upravujúce špeciálne skutkové podstaty tzv. športových trestných činov, napriek tomu na spoločensky najzávažnejšie formy a prejavy konaní súvisiacich s používaním dopingu v športe možno aplikovať viaceré z platných skutkových podstát trestných činov (viď príloha č. 1)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu