Med využitie

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 04.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 887 slov
Počet zobrazení: 6 263
Tlačení: 362
Uložení: 357
Med využitie
 
Med obsahuje jednoduché cukry, ktoré prechádzajú bez akejkoľvek premeny tráviacim traktom do tenkého čreva (na povrch sliznice) odkiaľ sú odvádzané do krvných vlásočníc a do srdca. Táto vlastnosť medu ho zaraďuje medzi energeticky významnú zložku, ktorú možno efektívne využiť pri rýchlej obnove oslabeného organizmu po fyzickej únave, v čase rekonvalescencie, pri príprave športovcov, ale aj v bežnom živote človeka.

Oddávna sa med užíval pri zápaloch horných ciest dýchacích, ako sladidlo do pľúcnych čajov, s maslom v teplom mlieku pri zápale hrdla a priedušiek, alebo s rozmixovanou cibuľou proti kašľu. To, že med obsahuje jednoduché cukry, glukózu a fruktózu, obsahuje základné látky pre glykogén, ktorý sa doporučuje pri onemocnení pečene, hlavne pri vírusovom zápale pečene, zápaloch žlčníka a pri poškodení tkaniva pečene liekmi. Med ako súčasť ľudového liečiteľstva sa využíval predovšetkým na ľahšie poranenia a popáleniny. Rezné rany sa takto hojili bez väčších jaziev. V súčasnosti si med opäť nachádza miesto pri liečení priamo, alebo ako podporný liek popri moderných metódach v medicíne. Antiseptický účinok medu sa využíva s úspechom pri popáleninách, pri vredoch a preležaninách, a to aj v takých prípadoch, keď zlyhávajú konvenčné antibiotiká. Med vynikajúco vstrebáva vodu a vyplavuje hnis a cudzorodé látky z rán.

Hroznový cukor obsiahnutý v mede pôsobí osmotickým tlakom na prekrvenie tkaniva a prispieva k zahojeniu rany. Nízky obsah vody a vysoký obsah cukru obmedzuje rast baktérií. Pri oxidácii cukru pomocou enzýmu inhibínu vzniká peroxid vodíka, ktorý má dezinfikačné účinky. Tieto účinky boli známe dlho predtým ako bolo vysvetlené, čo sa skrýva za zázračnou liečivou silou medu, ktorá pomáhala ľudom pri liečení ich chorôb. Dnes je už vedecky potvrdené, že tou tajnou silou je antimikrobiálna aktivita včelieho medu. Vysoký obsah invertovaných cukrov v mede (60 – 70 %) robí z medu ideálny zásobník energie a ľudský organizmus ju dokáže z nich veľmi rýchlo využiť na zvýšenie telesného a duševného výkonu. Preto sa odporúča v rekonvalescencii, všeobecne pri oslabení organizmu, ale najmä v pokročilom veku ľudí. Je veľmi cenný pre ľudí s horším trávením, pretože cukor v mede je už predtrávený.
Med je často súčasťou potravinových zásob horolezeckých výprav. Dnešný moderný človek, často vystresovaný, si veľmi rád vezme potravu, ktorá je ukľudňujúca, regenerujúca a je naviac chutná. Med znamená vždy obohatenie raňajok. Jeho účinky sa zvyšujú najmä pri pravidelnom užívaní aj v menších dávkach. Napríklad chlieb s medom, lyžička čistého medu, lyžička medu v čaji, lyžička medu v pohári vody ráno na lačný žalúdok, alebo večer pred spaním. Med v čaji má nezastupiteľné miesto, ak podľa druhu čaju správne zvolíme druh medu. Med obsahuje acetycholin, ktorý rozširuje drobné cievy a tým znižuje tlak.

Na porovnanie možno uviesť, že jedná lyžička medu má rovnakú výživnú hodnotu, ako dve slepačie vajca. Med je preto veľmi hodnotná potrava. Nové poznatky o mede prispeli k tomu, že potravinársky priemysel podstatne viac med využíva na obohatenie a skvalitnenie svojich produktov. Med okrem toho, že dodáva telu energiu bez zaťažovania tráviaceho traktu, povzbudzuje činnosť čriev pri dlhodobej zápche. Naopak, pri neinfekčných hnačkách pôsobí ukľudňujúco. Dextríny obsiahnuté v mede hoja poranenú sliznicu, preto sa med používa tiež pri vredovej chorobe žalúdka, dvanástorníka, alebo sliznice hrubého čreva. Je známe, že med zastavuje rast a rozmnožovanie širokého spektra mikroorganizmov (najmä baktérií). Pokusmi bolo zistené, že použitím medu boli patogenné baktérie umŕtvené v priebehu niekoľkých hodín až dní. Med znižuje riziko aterosklerózy. Kôrnatenie tepien je spôsobené usadzovaním cholesterolu v tepnách. Vďaka svojmu vysokému obsahu antioxidantov dokáže oxidáciou cholesterolu zabrániť ich kôrnateniu (tmavšie medy obsahujú viac antioxidantov ako svetlejšie varianty). Je ideálnou formou železa, ktorá sa vie postarať o našu správnu krvotvorbu. Obsahuje všetky stopové prvky okrem selénu. Posilňuje imunitný systém a jednou lyžičkou medu pred spaním môžete dokonca zabrániť nervozite a nekľudnému spánku. Med tiež zlepšuje krvný obeh a prekrvenie vencových ciev. Ak sú tieto jednoduché cukry, glukóza a fruktóza v krvi v nadbytku, ukladajú sa vo svaloch a v pečeni ako glykogény. Toto je dôležité hlavne pre pečeň, ktorá s prítomnosťou ovocného cukru fruktózy dokáže zvýšiť tvorbu glykogénu až o 18 %. Med obsahuje v stopových mineráloch pre ľudský organizmus vstrebateľné železo a meď a hodí sa pri liečení detských anémií, pretože zvyšuje hodnoty hemoglobínu.

Med sa doporučuje pri neurastenických prejavoch u detí, kde sedatívny účinok medu pôsobí vylepšenie týchto stavov. Čo je pre kojencov v potrave mlieko, to je pre starého človeka v potrave med. Prináša vylepšenie črevnej pasáže, pôsobí ukľudňujúcim účinkom, predchádza k zníženiu artériosklerózy, vylepšuje činnosť svalov a podporuje činnosť pečene. Nadbytok rafinovaného cukru v organizme zapríčiňuje zvyšovanie cholesterolu v krvi a tým zhoršuje artériosklerózu. Med obsahuje PP-faktor, látku, ktorá rozširuje cievy a zosilňuje prívod živín a kyslíka do tkaniva. Med by mal byť základným článkom výživy každého človeka, pretože spomaľuje starnutie tela človeka a kôrnatenie ciev. Vrcholom ľudského života je obdobie okolo 45 rokov. Od tejto hranice sa už artérioskleróza hlási. Aby sme starnutie spomalili, mali by sme od tejto vekovej hranice využívať antisklerotický účinok medu a včelích produktov a sladiť medom. Med prispieva k rozšíreniu vencových tepien srdca a k lepšiemu prekrvenie srdcového svalu, dáva mu nevyhnutné živiny ako hroznový cukor, vitamíny hlavne B a C, stopové prvky draslík a horčík. Med je súčasťou mnohých liečivých prípravkov, ktoré boli klinicky testované a schválené na predaj v lekárňach, alebo odborných predajniach. Okrem dermatologických prípravkov na skrášľovanie tváre, vyrovnávanie vrások, liečenie zápalov kože, omladzovanie, sú aj proti rôznym ekzémom, psoriáze, opare a ďalších onemocneniam.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#fruktoza #aktivita včelieho medu #antimikrobialne latky #vyuzitie vody #Využitie potravy #medové srdce obsah


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu