Argón

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 08.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 205 slov
Počet zobrazení: 3 103
Tlačení: 331
Uložení: 346
Argón

Charakteristika: 
Argón je najviac zastúpeným vzácnym plynom v ovzduší. Objavili ho anglický fyzici J. W. S. Rayleigh a W. Ramsay roku1894. Prítomnosť cudzieho plynu vo vzduchu už v roku 1784 H. Cavendish, keď pozoroval účinok elektrického výboja na vzduch v uzavretom priestore nad ortuťou. Jeho názov je odvodený z gréckeho argos, čo znamená lenivý, neaktívny. Argón sa získava pri výrobe amoniaku z vodíka a vzdušného dusíka. V jednom metri kubickom vzduchu sa nachádza 9,3 l argónu. Argón sa vyrába aj zo vzduchu, kyslík sa viaže rozžeravenou meďou, dusík na kovový horčík alebo vápnik ako nitrid a zvyšný surový argón obsahuje asi 0,23 % ostatných vzácnych plynov, ktoré sa od argónu oddelia frakčnou destiláciou. 

Výskyt:
Nachádza sa v ovzduší našej planéty spolu s ostatnými vzácnymi plynmi. Ich pomer je : argón : neón : hélium : kryptón : xenón = 150000 : 200 : 175 : 8 : 1. 

Použitie:
Argón sa dodáva v oceľových fľašiach na zváranie v inertnej atmosfére a na plnenie žiaroviek, v ktorých zamedzuje rozprašovanie kovového vlákna, čím sa predlžuje ich životnosť. Vo výbojkových reklamných rúrkach žiary do modra, červena, alebo zelena, podľa toho, pod akým tlakom sú plnené.  Argón sa používa v kvantometrii na stanovovanie niektorých prvkov, rádiometrii sa ním plnia Gajger-Mullerove trubice.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#chémia #argon


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu