Peter Karváš - prehľad tvorby

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babenka123
Typ práce: Referát
Dátum: 01.05.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 545 slov
Počet zobrazení: 15 198
Tlačení: 1 103
Uložení: 1 104
Polnočná omša – Skladá sa z 3 dejstriev a prológu, dej sa odohráva počas Vianoc 1944. Poručík Brecker býva u Kubišovcov, upozorní ich, že ak budú ukrývať partizánov, môže cela rodina zomrieť. Pýta sa na Ďurka (najmladší syn Kubušovcov), no oni mu klamú, že študuje v Bratislave. Zrazu sa však zjaví v dverách. Brecker musí odísť, lebo je vyhlásený poplach. Partizána Ďurka ukryjú v drevárni.Má vysokú horúčku a blúzni. Prichádza k nemu Katka, ktorú stále volal. Chce odísť, lebo sa bojí, že ho rodina zradí. Kubišovci nevedia čo majú robiť. Marián (syn Kubišovcov, gardista) chce aby okamžite odišiel, Paľo (Angelin manžel, vypočítavý, po príchode Rusov chce urobiť karieru) navrhuje rodine, aby podplatili Breckera, lebo vie, že len Ďurko im pomôže keď prídu partizáni. Angela (dcéra Kubišovcov, Breckerová milenka) nechce dať všetky peniaze, lebo ich odkladá pre majiteľa cukrárne. Tvrdí, že ona nie je zlodejkou, že jeho obchod iba spravuje do jeho návratu. Marián jej v opilosti povie, že už sa nevráti ani on, ani jeho rodina, lebo ich postrieľali.Otec Valentín sa robí, že ničomu nerozumie. Matka Vilma nevie čo má robiť a preto sa zdôverí farárovi. Ten však drží s gardistami. Tí nechcú dovoliť polnočnú omšu a preto im farár prezradí, že Kubišovci ukrývajú Ďurka. Ráno ho zabijú, no Katka stihne újsť. Kubišovci sa navzájom obviňujú kto ho zradil. Napokon Brecker povie, že on od začiatku vedel čo je vo veci. Keď sa chcel nad Ďurkom zmilovať veliteľ mu nahlásil jeho presnú polohu. Zdesená matka zisťuje, že ona ho vlastne zradila. Do dediny prichádzajú partizáni, ktorí útočia na Nemcov. Marián chce újsť a pýta si od otca peniaze. Keď mu ich nechce dať, tak na neho vytiahne zbraň. Partizáni prichádzajú do domu Kubišovcov. Kubišovci majú strach pred Rusmi a partizánmi. Spolu s nimi vojde Katka. Ta povie, že v tomto dome nie sú žiadní fašisti. Záver: zamyslenie, či je vôbec rozdiel medzi prisluhovačmi typu Kubišovcov a chladnými, vypočítavými fašistami.
 
Antigona a tí druhí- dráma ľudí v koncentračnom tábore, kt. dokážu aj v tých najkrutejších podmienkach demonštrovať jednotu. Autor ju napísal podľa vzoru klasickej gréckej drámy. Motivačné kolížie, konfliktové situácie a postoje postáv vyústia do nezlomného odporu väzňov proti fašistom.
 
Veľká parochňa- groteska s prvkami absurdity. Podobenstvo o súperení holohlavých s vlasatými, čže podľa autora „myšlienka o nerovnosti ľudí.“ Generál, ktorý diktátorsky vládne vo svojej i v cudzej krajine, vyhlási, že holohlaví sú vinní z nedostatkov v krajine a že len vlasatí jej môžu pomôcť. Nastáva diktatúra vlasatých, ktorá sa končí vzbúrou holohlavých. Keď získali moc holohlaví vyhlásili sa za jediných vládcov. Jedna totalita strieda druhú. Autor odsúdil každé násilie, nielen fašizmu a rasizmus, ale aj nadradenosť a podceňovanie, ktoré vedie k diskriminácii.
 
Vlastenci z mesta Yo čiže Kráľovstvo za vraha – hra ladená podľa vzoru durrenmattovskej drámy absurdity. Dej je situovaný do anglického prostredia. Oslavy 300. výročia existencie mistneho väzenia vedú správnu radu k absurdným nápadom – osláviť výročie popravou miestneho vraha. Začína sa odvíjať kolobeh problémov – nájsť vraha, kata...  Humor vyusťuje do grotesknosti a sarkazmu najmä vtipným a aktuálnym autorovým dialógom.
 
ESPERIMANT DAMOKLES – mesktečku, ktorému kruto vládne Starosta, sľúbi agent Briks prosperitu. Obyvatelia sa maú rozhodnúť, či chcú pokojný život na večnosť, alebo 10 rokov blahobytu s neistou budúcnosťou. Ľudia si zvolia 2. možnosť, bez pocitu zodpovednosti voči ďalším generáciám. Nad mestom visí Damoklov meč politických, ideových a psoločenských experimentov a prehmatov voči základným etickým princípom.
 
Absolútny zákaz- zamyslenie nad absurdnými procesmi s ľuďmi, kt. sa priznali k „zločinom“ a tým popreli pravdu a stratili svoju tvár.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu