Ivan Bukovčan - prehľad tvorby

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babenka123
Typ práce: Referát
Dátum: 01.05.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 321 slov
Počet zobrazení: 12 803
Tlačení: 994
Uložení: 949
Vo svojom triptychu sa zameral na vzťah jednotlivca a spoločnost, morálnej zodpovednosti či viny za orušenie zásad humanity. Ústrednou témou hier je problematika stroskotávania ideálov. 

Kým kohút nezaspieva- vracia sa do obdobia potlačenia SNP.Dráma sa odohráva v malom mestečku istej novembrovej noci v r. 1944. Vypätá situácia slúži autorovi na konfrontáciu ľudí a ich morálnch kvalít. Celou hrou sa tiahne biblický motív Judášovej zrady a trojnásobného Petrovho zapretia Krista. V ohrození života sa ocitne 10 ľudí – rukojemníkov (zverolekár, tulák, učiteľ, prostitútka, obchodník s drevom, babica, holič...) za zavraždenie nemeckého vojaka. Po dobu, kým kohút nezaspieva, musia vybrať jedného z nich, ktorého zastrelia. Pod bezprostrednou hrozbou smrti ich pud sebazáchovy núti konať ištinktívne, zhodiť masky. Na tomto psychickom tlaku postvil autor konflikt drámy a vystupňoval dramitické najätie medzi rukojemníkmi, aby sa napokon jeden z nich obetoval (holič) za ostatných, a tak im zachránil život. Ukážka: Tulák sa nechce staľ ľudskou handrou, za každú cenu chce ostať človekom. Medzi zajatcami je cítiť veľké napätie. Starec vstupuje do rozhovorov cez texty z biblie, podobenstvá. Uhrík (holič) zabbije tuláka. Doteraz sa v živote len skrýval, hrbil, ale teraz sa ešte poslednýkrát vystrie a vezme si kľúč do dverí, za ktorými ho čaká smrť. Sche aby mu ho niekto podal. Starec sa postaví, aby tak urobil, ale Tomko (tiež kladný hrdina) ho zastaví. Nechce, aby potom cítil vinu. Uhrík si vezme kľúč sám. Výjde po schodoch a Tomko naňho zakričí, aby sa vrátil. Uhrík sa ho opýta, či ho už trápi svedomie a potom povie, že aspoň vie, že ho má. Neskôr je už počuť len salvu zo samopaľa. Starec povie, že mu ho nie je ľúto, ale tuláka, ktorého nepoznal a nevedel odiaľ je áno.
 
PŠTROSÍ VEČIEROK – Stretnutie abiturientov oktávy B po 25 r. poskytlo autorovi možnosť konfrontovať mladistvé ambície so skutočnosťou. Prejevilo sa to vo vzťahu abiturientov k bývalému profesorovi, ktorý bol v 50. rokoch nespravodlivo odsúdený. Z pohodlnosti a z obavy o vlastné postavenie ho zapreli, nedokázali mu pomôcť. Správali sa podľa hesla „čo ťa nepáli, nehas“.
 
Zažeň vlka

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu