Hájnikova žena – Pavol Országh Hviezdoslav

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babenka123
Typ práce: Referát
Dátum: 01.05.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 465 slov
Počet zobrazení: 36 721
Tlačení: 1 691
Uložení: 1 580

Hájnikova žena – Pavol Országh Hviezdoslav

Hájnikova žena = lyricko – epická básnická skladba. Skladá sa z 15 kapitol a z úvodu a záveru. Dej sa odohráva  uprostred krásnej  hornooravskej prírody, konkrétne  v hájovni na Poduší pod Babou horou. Hlavnými postavami sú hájnik Michal Čajka, jeho žena Hanka a šlachtic Artuš Villáni. Dej je založený na kontraste dvoch svetov a to „sveta chalúp a sveta kaštieľov“, to znamená, že autor postavil proti sebe ľud a pánov.

Artuš Villáni :  predstaviteľ šľachty. Autor odsúdil jeho morálku, zhýralosť, príživníctvo, nadutosť, pýchu. Je to mravne skazený človek, sebecký, panovačný, bezcitný, arogantný.

Čajkovci : predstavitelia ľudu. Autor stojí jednoznačne na ich strane. Vyzdvihuje ich morálnu čistotu, pracovitosť, čestnosť, obetavosť, vernosť.
Autor často prerušuje dej úvahami o ľude, o šľachte, o živote, o šťastí, o spoločnosti. Dôležité miesto majú v básnickej skladbe opisy oravskej prírody, ktoré súvisia s dejom a okresľujú ho. Velkou oslavou prírody je úvod a záver básnickej skladby. Úvodné verše básnickej skladby majú názov Pozdrav. V ňom vyjadruje autor svoj obdiv prírode, ktorá človeka uzdravuje, upokojuje a obnovuje jeho sily a nádeje.

OBSAH:

V prvých spevoch nás autor zoznamuje s hájovňou. Stojí uprostred prírody ako pevný hrad, chránená vrchmi a stromami. Starý hájnik Čajka zomrel a jeho syn Michal sa rozhodol ísť do kašťieľa za starým grófom Villánim požiadať o službu hájnika  po svojom otcovi. Gróf sa k nemu správal povýšenecky, ale do služby ho prijal. Michal kráčal lesom šťastný a spokojný.

Mal prácu i domov a mohol sa oženiť s Hankou. Po svadbe prichádzajú mladomanželia do hájovne. Ľúbia sa, sú šťastný, kým sa neobjavý mladý gróf Artuš villáni. Hanku videl prvýkrát v kostole a odvtedy jej nedal pokoj. Najskôr ju prekvapí v lese a Hanka pocíti strach. Potom sa Artuš dobýja do hájovne, ale Hanka sa zamkne a nepustí ho.

Michalovi nič nepovie o nepríjemnej návšteve. Artuš nakoniec  vymyslí podlý plán. Zorganizuje poľovačku na jelene. Michala verejne poníži fackou a prikáže mu prenasledovať jeleňa desatoráka a potom sa vyberie za Hankou do hájovne. Chce ju znásilniť a Hanka ho v sebaobrane zabije. Michal tuší niečo zlé a beží domov, kde nájde už len mŕtve telo Artuša a zošokovanú Hanku. Tá pod prísahou musela sľúbiť, že bude mlčať a Michal zoberie vinu na seba.

Je uväznený a čaká na súd. Hanka žije u roďičov, ale matka od žiaľu umiera a otec obviňuje Hanku z jej smrti. Hanka sa pomiatne a túla sa po okolí. Po roku nastáva posledný deň súdu. Obhajca prednesie dojímavú reč na Michalovu obhajobu. Zrazu vstúpi do miestnosti Hanka a prizná sa ku vražde. Súd ich oboch oslobodí a Michal si domov odvádza svoju pomätenú ženu.

Raz v noci po silnej búrke zachráni Michal život starému Villánimu, ktorého strhla rozvodnená rieka. Ten im z vďačnosti odpustí a Čajkovci sa znovu vrátia do hájovne. Hanke sa po čase narodí syn a ona vyzdravie. V ich rodine, v lese i v hájovni opäť zavládne pokoj a mier.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Pavol Országh Hviezdoslav

Pavol Országh Hviezdoslav

PhDr. h. c. Pavol Országh Hviezdoslav (vlastným menom Pavol Országh; pseudonymy: Hviezdoslav, Jozef Zbranský, Syn ľudu; značky: O., P.



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu