Letiace tiene - Svetozát Hurban – Vajanský

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: mino
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 275 slov
Počet zobrazení: 17 178
Tlačení: 1 244
Uložení: 1 306
Svetozát Hurban – Vajanský - predstaviteľ prvej fázy realizmu. Verí v návrat zemianstva ako vedúcej sily slovenského národa, ale keď zemania budú verný pôde, tradíciám a spoja sa so slovenskou inteligenciou.

-  novela Letiace tiene
Na osudoch zemianskej rodiny Imricha Jablonského z Jablonového zachytil proces úpadku zemianstva zavinený prenikaním kapitalizmu do spoločenského i hospodárskeho života. Hlavnou tematikou novely je snaha nájsť odpoveď na otázku, či je možné prinavrátiť zemianstvo národnému hnutiu a či môže zastávať vedúce miesto v národnom hnutí.

Imrich Jablonský je schopný a šťastný zeman, ktorému všetko spadlo do lona. Majetok získal sobášom s dcérou zemana Samuela Podolského, Máriou. Imrich a Mária majú 2 dcéry: Adelu a Elu. Imrich sa stáva riaditeľom poisťovne, snaží sa chrániť svoj majetok s zvolil si na to Hermana, ktorý už dlhšie dvorí jeho dcére Adele a chce si ju vziať. Dôverčivosť zašla tak ďaleko, že Herman mohol voľne rozhodovať o majetku Jablonských. Neuvážene investuje do stavby píly a tak sa začína majetok zmenšovať. Adela má však ďalšieho ctiteľa Eugena Dušana, ktorý si je chce tiež vziať za ženu, Adela v sobáši nevidí zlepšenie svojej situácie a odmieta ho. Autor, dúfa, že si to Adela ešte rozmyslí, lebo nevie ako skončí jej manželstvo bez lásky.

Autor vidí záchranu zemianstva v spojení inteligencie so zemianstvom. Predstaviteľ slovenskej inteligencie – syn učiteľa Milko Holan. Milkovi je bližší čin, ako národnostné horlenie. Nič si nenahovára myslí reálne. Predstaviteľkou zemianstva je Jablonského druhá dcéra Ela. Milko sa s ňou chce oženiť. Ela pôsobí najsvetlejšou a najsviežejšou dušou. Ich sobáš je budúcnosť zemianstva a tým aj celej spoločnosti. Autor chcel Hermana charakterizovať ako ľahkovážneho dobrodruha. Chcel povedať, že schopných ľudí má národ veľa a chcel poukázať, ako ľahko sa dá majetok stratiť.
Letiace tiene – tak ako pominú letiace tiene, pominie aj národný útlak Slovákov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu