Hrdinovia - Božena Slančíková - Timrava

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: mino
Typ práce: Referát
Dátum: 18.10.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 288 slov
Počet zobrazení: 5 180
Tlačení: 493
Uložení: 483
Hrdinovia – novela
Odohráva sa v časoch 1. svetovej vojny. Autorka v tomto diele ukázala odlišnú reakciu pánov a ľudu na vojnu. Páni sa za vojnu oduševňujú, robia sa veľkými vlastencami, ale na front posielajú iných „bojovať za vlasť“ a umierať. Takýmto hrdinom slova je i notár Laci Baláň, ktorý je „hrdinom“ iba dovtedy, kým sám nedostane povolávací rozkaz. Vtedy už omdlieva od strachu a zbabelo využije svoje známosti, len aby nemusel ísť na front.

Dedinskí ľudia vojnu preklínajú, cítia odpor k tomu, aby v cudzej krajine zabíjali, vypaľovali dediny. Necítia, že by bojovali z a svoju vlasť, tušia, že vojna im prinesie iba utrpenie a smrť, predsa však odchádzajú na front bez veľkých slov a gest. Takto odchádza aj podnotár Širický, ktorý, i keď patrí k panskej spoločnosti, má pochopenie pre ľud a takisto aj on vojnu odsudzuje a považuje ju za nezmyselné zabíjanie. Na rozdiel od Baláňa však odchádza na front. Zahynie pri humánnom čine, keď chce pomôcť „nepriateľovi“, ranenému ruskému vojakovi.

Autorka si všíma, ako vojna narúša vzťahy, rozbíja rodiny, zbavuje ľudí súcitu (Nech ide každý, keď môj syn išiel...) Zameriava sa hlavne na reakcie žien. Tie závisia predovšetkým od vzťahu k ich mužom. Jedna z nich, Anča Demákovie ďakuje Bohu, že muž zomrel doma a môže sa starať aspoň o jeho hrob. Anka Matvejovie je zúfalá, pretože jej muž Ďuro zahynul na fronte (Neopatrne si zapálil cigaretu na stráži, nepriateľ ho zbadal a zastrelil.) Zuza Pekovka voľakedy Ďura milovala, sľuboval jej, že si ju vezme, ale potom ju nechal kvôli mladšej, krajšej a bohatšej Anke. Teraz sa cynicky teší, že keď ho nemohla mať ona, nebude patriť ani druhej. Zuza sa z trucu vydala za muža, ktorého žiadna nechcela, pretože mal hrb. Teraz je to výhoda, pretože jej muža kvôli tomuto hendikepu neodviedli a ona na rozdiel od iných žien nemusí hrdlačiť na poli sama...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Božena Slančíková-Timrava

Božena Slančíková-Timrava

Božena Slančíková-Timrava bola slovenská prozaička a dramatička.



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu