Reštavrácia – Ján Kalinčiak

Reštavrácia – Ján Kalinčiak

Témou tohto diela sú stoličné voľby. Autor ukázal pravdivý obraz zemianstva, jeho pýchu, zapredané svedomie, ukazuje, že vo voľbách nezvíťazí program, ale peniaze.

Právo voliť mali pred rokom 1848 len šľachta a zemania, ktorí sa často od sedliakov ničím iným nelíšia, iba právom voliť. Dávajú svoj hlas tomu, kto ich lepšie nakŕmi, napojí, alebo inak kúpi.

Dej:

v Záhorskej Stolici je pred voľbami. O miesto 1. vycišpána sa uchádza Adam Bešeňovský, ktorý bol 15 rokov vycišpánom, a Ján Potocký. U Bešeňovského ako slúžny (nie sluha) pracuje Števo Levický, ktorý si chce vziať jeho dcéru Aničku za ženu. Adam má však pre svoju dcéru pripraveného grófa.

Aby nestratil hlasy Levických, sľúbi Aničku Števovi za podmienky, že sa stane vycišpánom. Števa nechal vyštudovať strýko Ondrej, ktorý sa rozhodol, že urobí všetko pre to, aby sa chudobný Števo stal vycišpánom. Ponúkol hlasy celej rodiny Levických Potockému, ten mal Števovi pomôcť stať sa vycišpánom. Potocký podplatil kočiša, ktorý časť Beňovského voličov opil a poviazaných nechal v priekope. 

Ďalšiu časť podplatený žid nepustil cez mestskú bránu, lebo nezaplatili mýto a ďalšiu časť zlákali do cirkusu, aby zmeškali voľby. Potocký získal väčšinu, Števo sa stal druhým vycišpánom, po rokoch prvým vycišpánom a Beňovského skoro mŕtveho odviezli domov.

O grófovi, ktorého chcel Adam pre svoju dcéru Aničku, sa už nepíše. Obe strany boli v predvolebnom období veľmi dobrosrdečné, ale veľkú úlohu vo voľbách zohrali vábnici: Matiáš Beňovský, ktorému dal Potocký 200 zlatých a preto odišiel k Beňovskému, ktorý mu dal 1000 zlatých. Peter Malina, Matiášov kmotor, ktorý odišiel od Beňovského k Potockému, lebo Beňovský mu sľúbil osivo a nedal mu ho.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/2127-restavracia-jan-kalinciak/