Červený a čierny - Stendhal

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 09.01.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 270 slov
Počet zobrazení: 9 468
Tlačení: 823
Uložení: 805
Hlavný hrdina je Julien Sorel, je neustále v konflikte so spoločnosťou, búri sa, pretvaruje sa, je vášnivý, nepoddajný. Robí to preto, lebo nenávidí svoju chudobu.

Dej: Julien je synom majiteľa píly a študuje teológiu, je veľmi dobrý latinčinár. Prijíma miesto vychovávateľa starostových synov. Dostával stravu, plat a oblečenie, deti ho zbožňovali, dospelých udivoval znalosťami Biblie po latinsky. Bol ctižiadostivý, tým chcel upútať pozornosť, chcel, aby si ho vážili. Vzal si do hlavy, že si získa lásku pani de Renal, nebola to láska, ale ctižiadosť. Chcel dokázať, že sa jemu, chudobnému mládencovi, podarí získať si krásnu ženu. U nej obdivoval bohatstvo, ktoré mu bolo nedostupné. Ich lásku však ohrozil anonymný list, ktorý dostal jej manžel, ale ona nebezpečenstvo šikovne odvrátila. Keď jej ochorel syn, mala výčitky svedomia, že je to boží trest, stala sa zbožnou. Julien musel odísť, odišiel do seminára, obliekol si čierny odev. Spolužiaci ho nemali radi, lebo sa od nich odlišoval.

Obľúbil si ho len jeden profesor, ktorý sa stal jeho ochrancom, vybavil mu miesto u najbohatšieho statkára v kraji, viedol mu tam korešpondenciu. Pracovňu mal v knižnici a tak mal možnosť veľa čítať. Zaľúbil sa do dcéry markíza Matildy, ktorá lásku k nemu brala ako východisko z nudného života. Matilda sa priznala otcovi, že s ním čaká dieťa, on im dal rentu, peniaze, majetok, Juliena poslal do armády, Julien tak vymenil čierny odev za červený. Pani de Renal napísala zo žiarlivosti list o sebe a Julienovi, ten odišiel za ňou, chcel ju zabiť v kostole, vyliečila sa, Juliena uväznili a odsúdili ho na smrť. Vo vezení ho navštevovali obe, neskôr ho popravili. Julien obdivoval Napoleona, skrýval jeho portrét, za to bola v tej dobe smrť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Stendhal

Stendhal

Stendhal, vlastným menom Marie-Henri Beyle, bol francúzsky spisovateľ a esejista, predstaviteľ kritického realizmu a romantizmu.

Literárne diela:
Vanina Vanini
The Red and the Black (Červený a čierny)
The Charterhouse of Parma


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu