Anna Kareninová - Lev Nikolajevič Tolstoj

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: dukato
Typ práce: Referát
Dátum: 26.03.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 369 slov
Počet zobrazení: 7 164
Tlačení: 509
Uložení: 530
Zo začiatku je to vyrovnaná žena, ktorá nadovšetké miluje svojho syna, pôsobí vznešene, je citlivá, mladá a veľmi pekná, jej manžel mal významné postavenie na ministerstve, bol finančne zabezpečený a to ju na ňom priťahovalo. Svojho manžela nemiluje vrúcnou láskou, cíti k nemu skôr úctu. Veľmi túžila po skutočnej láske a tú spoznáva vtedy keď stretáva grófa Vronského.

Anna je šťastná, stávajú sa milencami, k svojmu manželovi je odmeraná, chladná, všetko mu povedala, veľmi trpí tým, že by mala stratiť svojho syna po vyhrážkach svojho muža. Čaká s Vronským dieťa, ktoré sa aj narodí, potom spolu odchádzajú do Talianska na vidiek. Postupom času ale dochádza v ich vzťahu k problémom hádkam a nedorozumeniam, pretože Anna žiarlila, histerické záchvaty, Anna prestala Vronskému dôverovať. Stratila svoju rodinu, syna, úctu spoločnosti, a mala pocit, že stráca aj jeho lásku – bola psychicky na dne, zúfalá sa rozhodla skončiť svoj život pod kolesami vlaku.
Vronskij – je to sebavedomý, hrdý, pekný mladý muž (gróf), žije ľahtikárskym životom, užíval si život, mal viacero nezáväzných vzťahov. Bol spoločenský, rád sa zabával. Vrťah s Annnou ho zmenil chcel si ju zobrať za ženu a nebál sa svoju lásku k Anne ukázať aj pred konzervatívnou vyššou spoločnosťou.

Karenin – bohatý, úspešný muž, mal významné postavenie, záležalo mu hlavne na tom, čo si o ňom a jeho rodine myslia ostatný. Tomu svedčí aj situácia, keď Anna sa mu prizná, že ľúbi iného a on jej povie aby pred ostatnými vyzerali stále ako manželia a ona si nemusí plniť manželské povinnosti, bezcitný voči synovi aj voči Anne (to, že synovi povedali, že je mŕtva).

Levin – rozumný človek, úprimný, čestný, citlivý, nežný, trpezlivý. Bol zaľúbený do Kity. Keď ju prvýkrát požiadal o ruku odmietla ho. Druhýkrát súhlasila. Mali spolu dieťa. Rád premýšľa. Je autobiografickou postavou. Nenavyšoval sa nad ostatnými ľuďmi. Žije plnohodnotným životom. Na vonok nevyzerá ťak očarujúco ako Vronskij, ale vyžaruje z neho vnútorná krása.
Ruská spoločnosť v 19. storočí – bola konzervatívna, záležalo im na názoroch ostatných – nebola im cudzi pretvárka, boli povrchný a pokritecký – odsudzovali vzťah Vronského a Anny, ale pritom skoro každý mal milenca alebo milenku. Záležalo im na postavení a na majetku a preto unávali len manželstva z rozumu tj. pre peniaze.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Lev Nikolajevič Tolstoj

Lev Nikolajevič Tolstoj

Lev Nikolajevič Tolstoj bol ruský spisovateľ - románopisec, esejista, dramatik a filozof - ako aj kresťanský anarchista a stúpenec reformy vzdelávania.

Literárne diela:
Hadji Murat (novel)
Boyhood (novel)
Childhood (novel)
Youth (Leo Tolstoy novel)
Anna Karenina
War and Peace
The Death of Ivan Ilyich
The Kreutzer Sonata
Resurrection (novel)
The Cossacks (novel)
The Forged Coupon
Family Happiness
Sebastopol Sketches
How Much Land Does a Man Need?
The Snowstorm
A Lost Opportunity


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu