Miláčik – Guy de Maupassant

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 09.10.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 596 slov
Počet zobrazení: 19 714
Tlačení: 1 362
Uložení: 1 388

Miláčik – Guy de Maupassant

Lit. druh: epika Lit. žáner: spoločensko - kritický (psychologický) román s prvkami naturalizmu

Miesto a čas deja: Paríž, 2. polovica 19. storočia (1877 - 1880)

Téma: Príbeh kariéristu, ktorý sa pomocou žien vyšvihne z biedneho postavenia až do vládnucich kruhov
Autor v tomto diele kritizuje politické aj novinárske kruhy, finančníctvo

Idea: Človek, ktorý chce za každú cenu dosiahnuť svoj sen (spraviť kariéru) a neberie ohľad na druhých, nikdy v živote šťastný nebude

Postavy:

Georges Duroy - Miláčik - mladý, ambiciózny muž; dobrodruh bez vzdelania z biednej rodiny (syn pohostinského), vojenský poddôstojník vedený márnomyselnosťou a egoizmom, využíva svoje fyzické prednosti a úspechy u žien na získanie majetku a postavenia

Charles Forestier - Duroyov priateľ z vojny, novinár

Madeleine Forestierová - Charlesova manželka, neskôr aj Duroyova, jej vplyv v politických kruhoch pomohol Duroyovi ku kariére

Pani de Marelle - pekná, vydatá žena, Duroyova milenka
Pán Walter - žid, majiteľ novín La Vie Française

Pani Walterová - jeho žena, staršia a veľmi nábožná a rodinne založená dáma, no i napriek tomu podľahla Duroyovmu šarmu

Suzzane Walterová - mladšia dcéra Walterovcov, veľmi pekná (pripomína porcelánovú bábiku) neskôr Duroyova manželka
Laroche-Mathieu - minister zahraničia, Madeleinin milenec

Dej: 

Vyslúžilý poddôstojník Georges Duroy býva v Paríži. Pracuje ako úradník, čo mu veľmi nevynáša a býva v malom nájomnom dome. Vďaka náhodnému stretnutiu s priateľom z vojny, Forestierom, ktorý pracuje ako novinár, získa miesto v redakcii novín La Vie Française a pozvanie k nim na večeru.

Na večeri sa zoznamuje s mnohými vplyvnými ľuďmi a aj s pani de Marelle, ktorú neskôr zviedol a stal sa jej milencom. Walter mu dal za úlohu napísať článok o jeho spomienach z Alžírska, ale keďže Duroy nemá žiadne novinárske skúsenosti, poprosí o pomoc Forestiera.

Ten ho pošle za svojou manželkou Madeleine. Spolu napíšu úspešný článok, ktorý mal mať aj pokračovanie, ale Duroy ho nevie napísať a Forestierovci mu už pomôcť odmietli. Po viacerých neúspešných pokusoch do novín píše už len krátke správy, ale postupom času sa z neho stal skvelý, vážený a obľúbený reportér.

S pani de Marelle mal dobrý vzťah - bola zábavná a nenudil sa s ňou, ale jemu to všetko nestačilo, nebol šťastný a chcel viac. Forestier veľmi ťažko ochorel - má suchoty a zomiera. Duroy stojí pri trúchliacej Madelaine a neváha nad mŕtvym telom priateľa uchádzať sa o ruku vdovy, lebo od zväzku s ňou si sľubuje rýchly a úspešný vzostup. Po čase sa vezmú.

Zmení si meno z Duroy na pán du Roy de Cantel a stáva sa váženým človekom. To mu nestačí, chce opäť viac a tak zvedie manželku svojho šéfa. Ona k nemu zahorela vrúcnou láskou - až posadnutosťou a prezrádza mu manželove politické machinácie. Vďaka nej zbohatol, ale po čase ho omrzela. Medzitým Walter veľmi zbohatol - stal sa najbohatším mužom Paríža a Duroy je jeho častým hosťom - chodí ku nim na večere.

Tu si všimne mladú, krásnu Suzzane a uvedomuje si, aké veľké je jej dedičstvo. Začína rozmýšlať, ako sa vyvlečie z manželstva s Madelainne. Zistí, že Laroche-Mathieu,. ktorý je častým hosťom u Duroyovcov a správa sa u nich ako druhý pán domu, je Madeleininým milencom. To je pre neho konečne výhovorka, ako sa vyvliesť z manželstva.

 Nahovorí Suzzane, aby s ním utiekla, pretože vie, že Walterovci by mu súhlas na sobáš s ňou nedali. Ona je ním očarená a súhlasí. Keď to Walterovci zistia, myslia si, že ju zneužil a keďže sa chcú vyhnnúť škandálu, nezostáva im nič iné, len súhlasiť. Pani Walterová sa z toho nervovo zrúti. Dielo končí veľkolepou svadbou a Duroyovými ambíciami do budúcnosti.

(Guy de Maupassant - [Gi d' Mopasa:n'], La Vie Française - [La Vi: Franse:(z)], Georges Duroy - [Žorž Dyroa:], Forestier - [Fo(r)stie:], de Marelle - [d' Mare:(l)], Laroche-Mathieu - [Laruš Matie':])

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu