Ťapákovci - Božena Slančíková – Timrava

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 614 slov
Počet zobrazení: 24 817
Tlačení: 1 071
Uložení: 1 066

Ťapákovci - Božena Slančíková – Timrava 

Literárny druh: epika

Literárny žáner: poviedka zo života dedinského ľudu

Téma: kritika zaostalej rodiny Ťapákovcov žijúcej patriarchálnym spôsobom života

Postavy:

Iľa (kráľovná) - žena najstaršieho z bratov Ťapákovcov Paľa. Je vzdelaná, a preto veľmi namyslená a hrdá. Hlavne je veľmi cieľavedomá a vytrvalá, snaží sa zmeniť zaostalý, patriarchálny, až primitívny spôsob života Ťapákovcov. V dedine je babicou.

Anča (zmija) - mrzáčka. V desiatich rokoch prekonala lámku, ktorá ju zmrzačila a odvtedy nemôže chodiť, iba po rukách a nohách sa pohybuje. Je najtragickejšia postava v tvorbe autorky. Vo vnútri je veľmi citlivá a nežná, no jej osobné nešťastie ju robí závistlivou, drsnou až zatrpknutou. Je slobodná, no ľúbi Janka Fúzakovie, ktorý je šťastne ženatý so svojou ženou Markou. Anča sa od Ťapákov líši svojím talentom (vie krásne vyšívať), nie je malovravná a flegmatická ako oni.

Paľo Ťapák - najstarší z bratov. Typický Ťapák, neodpovedá na každé slovo.

Mišo Ťapák - najmladší z bratov. Ľúbi Katu, no Anča a ani ostatní súrodenci mu nedovolia oženiť sa s ňou, a preto Mišo Anču znenávidel.  Janko Fúzakovie

Dej:

Dej sa odohráva na dedine. Nastáva jar, všetko sa prebúdza a je plné sviežosti, iba u Ťapákov chlapi postávajú na dvore. Tapákovci žijú 16 v jednom dome.
Sú leniví vravieť i myslieť, je im dobre v tom akomsi zabudnutí - hlivení. Tapákom nekoluje v žilách krv, ale cmar.
U Ťapákovcov nie je zvykom odpovedať na každé slovo, iba na každé dvadsiate. A práve tieto pomery vytvárajú napätie medzi Iľou a ostatnými členmi rodiny, hlavne u Anči a Paľa. Iľa chce, aby sa oddelili a postavili si nový dom, a tak dá mužovi na výber:
„Buď ja, alebo Tapákovci. Tak si voľ"
Paľo ako typický Ťapák jej ani neodpovie, Iľa začne trucovať a odchádza z domu slúžiť pánom s vierou, že Paľo pochopí o čo prišiel. Myslí si, že tam bude šťastná, no opak je pravdou. Nepáči sa jej tam, lebo nemá komu rozkazovať. Už je tam tri mesiace, no Paľo sí ani nevšimol, že je jeho žena preč. Anči veľmi prekáža, že Iľa odišla, lebo sa nemá s kým hádať, a tak káže bratovi ísť po ňu.
Ušla ti žena! Takú hanbu, takú potupu, taký posmech doniesla na Ťapákovie rod. A to všetko zato, že tu panovať nemohla  kráľovná! Že si jej panské domy nestaval. Mal si jej dať kaštieľ vystaviť. Kde by grófka s nami bývala? Šla k pánom taniere umývať oblizovať!"
Paľo ako typický Ťapák jej ani neodpovie. Po čase príde na návštevu aj ich bratranec Jano Fúzakovie a presviedča Paľa, aby si šiel po ženu. Paľo príde k pánom a prikazuje Ili ísť domov.

,. Iľa, spíš - nespíš? Domov sa ber!"
„Ja sa do Ťapákov nikdy nevrátim. Veď som ti povedala popredku: ja, alebo Tapákovci. Tak
si si vybral!"
„Oddelíme sa!''

Iľa mu neverí a stále trucuje. Príde jej predvolanie k notárovi, ktorý jej prikáže vzdať sa jednej služby. Buď bude babicou v dedine, alebo slúžkou u rechtorov. A tak Iľa celá natešená opúšťa pánov a odchádza bývať do rodičovského domu.

O týždeň prišiel Paľo. Oddelil sa od bratov a presťahoval sa k nej a v jeseni povstal pri komore Ilinej dom nový, pekný, zafarbený na žlto, aký ešte v dedine nebol. A teraz je Iľa už celkom šťastná no Ťapákovci sú spokojní tiež. Dusia sa v jednej izbe štrnásti, ako ich predkovia žili. Všetkým je dobre a po vôli, len mrzáčka, keď sa večer ostatní rozídu na odpočinok a ostane sama, pozerá očami plnými vášne a beznádeje do obloka, z ktorého vidno biely roh domu Jana Fúzakovie, a spínajúc malé, nezrobené ruky, lká: „ Bodaj som nebola prišla na svet, bodaj nikdy nie...!"

Idea: 

Aj keď sa nedajú zmeniť všetci, treba sa snažiť aspoň o zmenu jednotlivca.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Božena Slančíková-Timrava

Božena Slančíková-Timrava

Božena Slančíková-Timrava bola slovenská prozaička a dramatička.

Video: Ťapákovci - Božena Slančíková – Timrava



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu