Anna Kareninová – Lev Nikolajevič Tolstoj

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 596 slov
Počet zobrazení: 42 107
Tlačení: 1 648
Uložení: 1 787

Anna Kareninová – Lev Nikolajevič Tolstoj

„Jeden z najväčších milostných príbehov všetkých čias.“ Vladimír Nabokov
 
LITERÁRNY  DRUH :epika

DRUHOVÁ FORMA :sociálno-psychologický román

TÉMA :Obraz života vyšších spoločenských vrstiev v Peterburgu a v Moskve v 19.stor.

IDEA : „Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná, nešťastná po svojom."

POSTAVY:

Anna Kareninová- krásna, pôvabná, mladá žena, vydatá za Karenina- v tomto manželstve je však nešťastná, túži po láske, zmyslom jej života je jej syn Seriožka

Alexej Alexandrovič Karenin- manžel Anny, významný vládny činiteľ, má rád Annu, ale má k nej chladný postoj, vníma ju ako svoj majetok, nezaujíma sa o jej vnútro

Alexej Vronskij- gróf, dôstojník, veľmi pekný a príťažlivý, na prvý pohľad sa zaľúbil do Anny

Konstatin Dmitrič Levin- vidiecky šľachtic- statkár, predstavuje ideálneho muža, vyjadruje Tolstého názory, racionalista, úprimný- cíti sa zle v mestskej spoločnosti, kde vládne pokrytectvo a intrigy, zaľúbený do Kitty

Kitty Ščerbacká- mladá, krásna šľachtičná, veľmi jemná a citlivá

DEJ:

- kniha má 2 zväzky
- dielo sa začína vetou: „Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojim  spôsobom.“
- dej môžeme rozdeliť na 2 základné dejové línie: 1. spätá s osudom Anny Kareninovej
2. spätá s osudom statkára Levina

1. zväzok

Anna je mladá, pôvabná žena vydatá za Alexeja Alexandroviča Karenina- vládneho činiteľa. Zmyslom Kareninovho života je iba jeho práca, Annu vníma ako svoj majetok a plní si iba svoju povinnosť byť dobrým manželom. Annu zo stereotypu života vytrhne návšteva u svojho brata v Moskve.

Cestou sa vo vlaku zoznámi s mladým dôstojníkom Alexejom Vronkým, ktorý sa do Anny hneď zaľúbi a odchádza za ňou do Peterburgu. Spočiatku sa Anna bráni jeho vyznaniam lásky (jej srdce hovorí áno,  rozum nie), ale časom im podľahne a stávajú sa milencami. Keď sa Anna dozvie, že je tehotná, nedokáže už ďalej žiť v klamstve a všetko povie mužovi.

Karenin odmieta rozvod a Annu pod hrozbou odlúčenia od jej milovaného syna Seriožku núti, aby navonok naďalej vystupovali ako poriadna rodina. Anna sa naďalej stretáva s Vronským a vedie vnútorný boj rozhodnutia  či má opustiť svojho muža, alebo nie. Anna prekoná ťažký pôrod a v nebezpečenstve smrti žiada svojho manžela o odpustenie.

Vronskému povie, že ho neľúbi a ten sa neúspešne pokúsi o samovraždu. Po zotavení sa z pôrodu sa rozhodne ísť za svojím šťastím a utečie s Vronským a ich dcérkou do Talianska. V cudzine prežívajú šťastné obdobie, avšak po návrate do Ruska sa situácia zmení. Vronkij chce naďalej žiť svojím predchádzajúcim životom, stýkať sa s priateľmi, chodiť do spoločnosti, do divadla, na večierky...

Anna však zostáva doma, pretože spoločnosť ju odsúdila ako skazenú, nemravnú ženu, ktorá opustila kvôli milencovi svojho muža  a syna. Anna je veľmi nešťastná, žiarli na Vronského, nahovára si, že ju už nemá rád a určite ju podvádza a upadá do depresií. Po jednej z mnohých hádok situáciu nezvládne a na stanici, kde čaká na Vronského, zo zúfalstva skočí pod vlak. Vronskij sa s jej smrťou nedokáže vyrovnať, cíti sa byť  vinný, a preto odchádza bojovať do Srbska, kde dúfa, že zomrie.

2. zväzok 

Levin je statkárom, miluje prírodu, žije na vidieku a pomáha tu sedliakom. Je veľmi úprimný, a preto sa necíti dobre v meste, medzi ľuďmi z vysokej spoločnosti, ktorí sú falošní, pokrytecký a plní intríg. Levin je zaľúbený do Kitty Ščerbackej a požiada ju o ruku. V tom čase však Kitty dvorí Vronský, do ktorého je zamilovaná, a preto Levina odmietne.

Levin sa vracia sklamaný späť na vidiek, kde sa naplno venuje svojej práci. Keď Vronský odíde za Annou, Kitty vážne ochorie a doktor jej odporučí pobyt na čerstvom vzduchu. Kitty odchádza na vidiek neďaleko Levinovho statku. Levin sa o nej dozvie a časom sa ju odváži navštíviť.

Pri tomto stretnutí ju požiada druhýkrát o ruku- teraz Kitty súhlasí. Zoberú sa a bývajú spolu na dedine, kde sa im narodí synček. Levin má pochybnosti o existencii, zmysle svojho života, o viere... Nakoniec sa obráti na Boha, začne veriť a je dokonale šťastným.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Lev Nikolajevič Tolstoj

Lev Nikolajevič Tolstoj

Lev Nikolajevič Tolstoj bol ruský spisovateľ - románopisec, esejista, dramatik a filozof - ako aj kresťanský anarchista a stúpenec reformy vzdelávania.

Literárne diela:
Hadji Murat (novel)
Boyhood (novel)
Childhood (novel)
Youth (Leo Tolstoy novel)
Anna Karenina
War and Peace
The Death of Ivan Ilyich
The Kreutzer Sonata
Resurrection (novel)
The Cossacks (novel)
The Forged Coupon
Family Happiness
Sebastopol Sketches
How Much Land Does a Man Need?
The Snowstorm
A Lost Opportunity


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu