Psie srdce – Michail Bulgakov

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 18.05.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 632 slov
Počet zobrazení: 14 778
Tlačení: 1 099
Uložení: 1 172

Psie srdce – Michail Bulgakov 

Literárny druh: epika

Literárny žáner: vedecko-fantastická novela s prvkami grotesky

Kompozícia: 9 kapitol a epilóg
– medzivojnová literatúra, polooficiálny prúd
– rozprávač – pes Šarik a samotný autor

Miesto a čas deja: Moskva, zima na prelome rokov 1924/1925

Téma: satira socialistickej spoločnosti
-paralela medzi výskumom profesora Preobraženského, ktorý chce nájsť spôsob na omladnutie človeka a cieľmi ruskej proletárskej revolúcie, ktorá si za cieľ stanovila výchovu nového človeka.

Postavy:

Šarik – (z rus. Slova – okrúhly, vypasený, hlúpy) – túlavý, otrhaný pes, ujíma sa ho vedec F. F. Preobraženskij, stane sa z neho „pokusný králik" – zmení sa na človeka = Poligraf Poligrafovič Šarikov - vulgárny, hoci sa z neho stal človek, stále má psie vlastnosti, pije alkohol, necháva sa ovplyvniť socialistickými myšlienkami
Filipp Filippovič Preobraženskij- profesor, uznávaný chirurg, odporca socializmu
Ivan Arnoľdovič Bormentaľ- doktor, asistent FFP, tiež odporca socializmu
Švonder - nový predseda domového výboru, nenávidí profesora a robí mu problémy, získa si Šarikova, podporuje komunizmus
Daria Petrovna - kuchárka, Zinaida Buninová - chyžná, Fiodor - vrátnik

Psie srdce – Michail Bulgakov – Obsah diela 

Dej: Šarik je túlavý pes, ktorý sa kŕmi odpadkami a prespáva pod bránami domov. Už niekoľko dní nejedol a je celý doráňaný, pretože mu kuchár zo závodnej jedálne obaril bok. Ľahne si ku bráne a pozoruje ľudí, zmierený so svojím osudom i smrťou.

Zrazu sa pri ňom pristaví neznámy muž, dá mu kúsok salámy, a keď zistí, že pes nikomu nepatrí, zoberie si ho so sebou do svojho bytu na Prečistinke. Tam mu ošetrí bok, nakŕmi ho a svojou ľudskosťou si získava Šarikovu oddanosť. Tento neznámy muž je uznávaný moskovský doktor F.F. Preobraženskij.

V jeden večer prišiel za F.F.P nový domový výbor na čele s predsedom Švonderom, aby mu oznámil, že kvôli novému zákonu o hustejšom obsadení bytov, sa musí vzdať dvoch izieb zo siedmich. Filipp Filippovič sa nahneval a vyhodil ich z domu, čím si znepriatelil Švondera. Šarik je rád, že má nový domov, všetci si ho postupne obľúbia.

Zina s ním chodí na prechádzky a Daria mu vyvára chutné jedlá. Bormentaľ nájde vhodného darcu hypofýzy do Šarikovho mozgu a spolu s F. F. Preobraženským pripravujú operáciu s cieľom omladiť ľudský organizmus. Šarik je zatvorený v kúpeľni, tuší nebezpečenstvo. Autor podrobne opisuje priebeh operácie- ako Šarikovi vyoperoval semenníky a hypofýzu a voperoval mu orgány 28-ročného muža, ktorý zomrel 4 hodiny pred operáciou.

Očakávanie doktorov, že Šarik operáciu neprežije, sa nesplnili. Doktor Bormentaľ si zaviedol spis (chorobopis), do ktorého zapisoval každodenné zmeny správania u Šarika- vypadávala mu srsť, začal rozprávať, čítať, dokázal stáť na zadných nohách, jedol ľudskú stravu ..a úplne sa zmenil na človeka. F. Filippovič týmto „pokusom" zistil, že výmena hypofýzy nemá za následok omladenie, ale úplné poľudštenie.

Šarik sa spriatelil so Švonderom, ktorý ho nahovoril, aby si dal spraviť doklady a stal sa tak poriadnym občanom a pomohol mu aj s výberom nového mena: Poligraf Poligrafovič Šarikov. P. P. Šarikov je však bezcharakterný, veľa fajčí, pije, kradne peniaze, a preto mu F.F navrhne, aby si našiel prácu.

Šarikov sa stáva vedúcim oddelenia na odstraňovanie túlavých zvierat(mačiek). Raz, keď bol Šarikov v robote, prišiel za F.F muž vo vojenskej rovnošate a varoval ho, že Šarikov naňho podal trestné oznámenie za protirevolučné reči.

Keď sa Šarikov vrátil domov F.F ho chcel vyhnať z domu, strhla sa bitka, Šarikov vytiahol revolver, no doktori ho premohli a voperovali mu naspäť hypofýzu Šarika. Desať dní po tejto operácií prišla do bytu F.F milícia so zatykačom a obvinila profesora Preobraženského z vraždy Šarikova, no on im ukázal psa, ktorému miestami rástla srsť a trochu rozprával.

Na otázku, ako je to možné profesor odvetil: „Veda ešte nepozná spôsob, ako by sa dalo zviera zmeniť na človeka. Ja som to tiež skúsil, ale nevydarilo sa, ako vidíte." O niekoľko dní sa život F. Filippoviča vrátil do starých koľají: začal opäť ordinovať a pes mu bol znovu oddaný ako kedysi.

F. F zistil, že Šarikov je vlastne klon darcu – soc. biologický determinizmus.

Idea: Nebezpečenstvo zahrávania sa človeka s prírodou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.032 s.
Zavrieť reklamu