Drak sa vracia - Dobroslav Chrobák

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 24.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 984 slov
Počet zobrazení: 19 831
Tlačení: 969
Uložení: 909

Drak sa vracia - Dobroslav Chrobák 

Literárny druh: epika

Literárny žáner: psychologicko – naturistická rozprávková novela so šťastným koncom Kompozícia: 12 kapitol a epilóg, je zložitá – striedanie rôznych časových rovín a osôb rozprávačov deja  Časopriestor: bližšie neurčené – v epilógu sa hovorí o čase, keď ešte žili bosorky a bosoráci, na dedine pod Kriváňom, blízko dolín Kôprová, Tichá, Tomanová.  Téma: ,,Hľadanie stratenej cti, lásky a dôvery ľudí tvorí vhodnú látku pre hrdinskú rozprávku.“  (Joseph Conrad: Lord Jim)

Postavy: Martin Lepiš Madlušovie – dedinou prezývaný ,,Drak“  – najdúch, za svojho si ho zobral starý hrnčiar Lepiš Madlušovie a vyučil ho svojmu remeslu  - samotársky, mlčanlivý, nemal priateľov, aj keď bol ešte dieťa, hovoril ako dospelý muž, ľudia ho poznali už ako dospelého, vysokého, statného, počerného muža s čiernymi uhrančivými očami, považovali ho za čudáka, opradzovali ho legendami, pripisovali mu nešťastia, ktoré sa v dedine stali (smrť dievčiny, neúroda, hlad, povodne, choroby)  – všetci ho nenávideli, okrem Evy, žil sám vo vyžihárni, ukrytý pred dedinou, spätý s prírodou  Eva Jriabková – je rozprávačkou deja – ako stará mama rozpráva svoj príbeh života svojmu vnukovi - milovala Draka, nedokázala odolať jeho osobnosti - chodievala za Drakom každý večer, mlčky sa dívala ako pracuje v dielni, starala sa o neho keď ho zranili, no on si ju niekedy ani nevšímal   – čakala s ním dieťa, keď Drak nečakane odišiel z dediny, vzala si Šimona Jariabka, no stále myslela na Draka a čakala, kedy sa vráti   Šimon Jariabek – dobrý človek, veľmi miluje Evu, vezme si ju napriek tomu, že čaká dieťa s Drakom a že dedina Evu odvrhuje a ohovára – ich manželstvo je nešťastné, vôbec sa nerozprávajú, Šimon vie, že Eva stále miluje Martina a čaká na neho, to Šimona veľmi bolí a zožiera ,,Zakaždým, keď ju zbadal, zaplesalo v ňom srdce radosťou, je to jednak len jeho žena, čo sa tu náhli orosenou trávou. Už–už chcel odhodiť kosu a vztiahnuť oproti nej ramená.

Ale zakaždým búšilo ho čosi do pŕs, sotilo ho späť, takže keď sa Eva celkom priblížila, keď prišla k nemu na dva kroky a potreboval len vystrieť ruku, nevedel sa na ňu podívať.“ – nechce nikomu ublížiť, aj keď dedina očakáva, že Draka vyženie alebo zabije, neurobí to – keď sa vrátil Drak, dokonca nechal Eve ,,voľnú ruku,, aby išla za ním

Dej: Martin Lepiš sa vrátil späť do dediny odkiaľ ho vyhnali pred dvoma rokmi. Vtedy ho obviňovali zo smrti otca a zahrdúsenej dievčiny. Keď bolo všade sucho a hlad, našli u Draka v chalupe vrecia a mysleli si, že je v nich múka tak mu vtrhli do domu a začali ju jesť ako zpochabení. Keď však zistili že je to len hrnčiarska hlina, obvinili ho, že začaroval múku na hlinu. Dedina ho nenávidela, spikla sa proti nemu až ho raz ráno našli dobitého a hodeného v jame. Milujúca Eva ho zobrala domov a starala sa o neho. On na druhý deň bez slova odišiel. A teraz sa vracia.

Hovorí o tom celá dedina, pýtajú sa, vyzvedajú čo tu Drak chce. Všetci veria, že Šimon Jariabek má svoju hrdosť a pošle Draka kade ľahšie. Šimon sa raz vybral k Drakovej chalupe, chlapi v krčme ho vyprovokovali, aby išiel Draka zabiť. Pri chalupe Šimon zbadal Draka ako kŕmi lastovičie mláďa a milo sa mu prihovára. Šimon pochopí, že Drak nie je žiaden bosorák a vracia sa domov k Eve, povedať jej, že sa vrátil Martin Lepiš. Šimon povedal Eve, že môže ísť za ním, že ju prepúšťa.

Eva sa išla pozrieť na Drakov dom, videla, že svietia svetla v oblokoch, videla, že sa vrátil. Eva ale nešla ku Drakovi. Vrátila sa späť do svojho domu k Šimonovi. ,,Eva sa k nemu vrátila. Mohla tam zostať, ale vrátila sa a zostane pri ňom. Lenže práve tu je malý háčik: či naozaj zostane? Musí zostať. O to sa už postará on, Šimon Jariabek.“ V dedine sa stupňujú horúčavy. Začínajú horieť lesy a to aj v tej časti, kde pasie dedinský pastier čriedu volov. Jediný kto pozná cestu ako vyslobodiť stádo, je Drak. Zašiel za richtárom a povedal, že dovedie čriedu, ak mu sľúbia, že bude môcť opäť brať hlinu na hrnce pod Peklom (kopec). Richtár súhlasí, ide za Šimonom Jariabkom a posiela ho s Drakom.

Obaja teda idú naprieč krásnou tatranskou prírodou a mlčky spoznávajú jeden druhého. Postupne sa zbližujú, ale udržiavajú si odstup. Šimon dokonca aj zachránil Drakovi život, keď sa na neho valil zo svahu kameň. Keď sa dostali na miesto, kde bol dobytok stretli Poliakov, s ktorými sa Drak poznal. Podávajú si ruky a Šimon si myslí, že Drak predal dobytok Poliakom a napadne ho.

Martin musel Šimona udrieť aby prestal útočiť. Keď sa Šimon prebral z bezvedomia, vrátil sa domov, podpálil Drakov dom a išiel richtárovi žalovať, že Drak predal stádo Poliakom. V tom však prišiel Drak aj so stádom do dediny po boku so svojou ženou Zoškou. Richtár povie Drakovi, že mu podpálili dom, ale Martin nechce vedieť kto to bol, aj keď tuší. ,,Viem nedalo sa inakšie, ten, čo to spravil, vrátil mi len, čo som ja dávno predtým vykonal jemu.“ Drak Šimonovi odpúšťa. Z epilógu sa dozvedáme, že Eva si uvedomila, ako veľmi ju Šimon miluje a že Martin má inú ženu s ktorou je šťastný.

– A potom? Čo bolo potom, stará mať?
Chlápä, ktoré celý večer driemalo pod materinským kamizolom a v polospánku načúvalo rozprávky o tom, ako Drak zachránil čriedu z Temných smrečín, vytrčilo teraz hlavu, posadilo sa na prípecku a zíza vypúlenými očami do kúdeľnej izby. V mysli starej matky ešte raz ožíva stretnutie s počerným chlapcom, ktorý ju pobozkal rovno na ústa a pripomenie si aj chvíľu, keď jej muž Šimon podal kúdeľ, ktorú vystrúhal počas cesty za čriedou: Pristavil sa uprostred cesty a dlho sa na ňu díval. Čím dlhšie sa díval, tým viacej sa ona pýrila, až napokon musel uveriť, osmelil sa, pristúpil k nej a dotkol sa jej. Zdvihla k nemu oči a v každom oku trblietala sa plachá, odprosujúca slza.

– A čo bolo potom, stará mať?
– Potom? Potom už nebolo nič. Mali sa radi a žili šťastne, kým nepomreli…
Idea:  Človek nemôže ostať sám, lásku a dôveru ľudí si možno získať len činmi, ktoré sú všetkým  prospešné.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Dobroslav Chrobák

Dobroslav Chrobák

Ing. Dobroslav Chrobák , bol slovenský prozaik, esejista, kultúrny publicista a literárny kritik.

Video: Drak sa vracia - Dobroslav Chrobák



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu