Traja kamaráti - Erich Maria Remarque

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 20.10.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 560 slov
Počet zobrazení: 20 353
Tlačení: 1 359
Uložení: 1 458
Téma: problémy vtedajšej doby, priateľstvo, alkohol a láska
Idea: láska a priateľstvo sú jediné hodnoty pre ktoré sa oplatí žiť. Nepodriaďovať sa viere v lepšiu budúcnosť, ale svoj život sústrediť na prítomnosť

Postavy:

Róbert Lohkampf- patrí do generácie, ktorá citovo dozrievala v zákopoch. Skutočnosť, do ktorej sa vracia nie je však idylickým odpočinkom, ale bojom o existenciu, je typický predstaviteľ vtedajšej neľahkej povojnovej doby a doby nástupu fašizmu
Oto Koster, Gotfried Lenz- Róbertovi kamaráti, automechanici, skutoční priatelia
Patrícia Hollmanová-je podobne ako Róbert typické stratené dieťa svojich čias, sirota z "dobre situovanej rodiny",jej život je plný utrpenia, poznačený bojom o holú existenciu a prežitie.
 
Dej:  Róbert, Oto a Gottfried sú veteráni 1.svetovej vojny a nerozluční kamaráti. Vlastnia malú autodielňu a staré športové auto – Karla, s ktorým pretekajú na cestách s inými autami. Pri jednom takomto preteku sa zoznámia s Patríciou Hollmanovou. Róberta najskôr veľmi nezaujme, ale dá si s ňou schôdzku a začne si uvedomovať nielen jej krásu, ale aj očarujúcu osobnosť, ktorou si okamžite získa jeho kamarátov aj známych. Spolu chodia po rôznych spoločenských akciách, miestach a krčmách. Róbert si postupne začína uvedomovať, že sa do Pat zaľúbil a jeho život konečne nadobudne zmysel. R+O+G kúpia starý taxík, ktorý chcú najskôr prerobiť a predať, ale keďže je ich dielňa stále prázdna, rozhodnú sa, že sami budú jazdiť ako taxikári. Róbert sa vyberie s Pat na dovolenku. Raz večer Pat dostáva záchvat, z úst sa jej valí krv. Privolaný lekár konštatuje, že je to vážne. Robby volá kamarátom.

Tí okamžite vyhľadajú známeho lekára, ktorý Pat pôvodne liečil, a dovezú ho k nej. Pat sa vrátila stará choroba, spôsobená podvýživou v dospievaní v čase 1.svetovej vojny. Robby presťahuje Pat do izby v dome, v ktorom býva aj on. Stará sa o ňu, chodí pre ňu kradnúť ruže do záhrady istého kostola, aby ju potešil. Pat je stále častejšie unavená, choroba sa jej zhoršuje a musí odísť do sanatória. Robby sa snaží zarobiť ešte viac peňazí, aby Pat mohla byť v sanatóriu.S dielňou to ide dolu kopcom. Musia predať starý citroen, aby ju aspoň na čas udržali. Gottfried chodieva na politické zhromaždenia. Situácia sa začína vyhrocovať, a tak ho idú Robby s Otom hľadať. Nájdu Lenza a utekajú k východu. Vtedy tam vtrhne polícia a začne všetkých zatýkať. Podarí sa im vyjsť na ulicu, kde stoja štyria mladíci. Výstrel. Gottfried je na mieste mŕtvy. Časom musia predať taxík a dielňu. Zostalo im len športové auto Karl. Jedného dňa príde Robbymu telegram, aby prišiel za Pat do sanatória.

Oto neváha a zavezie tam Robbyho, lebo vlakom by to trvalo dlhšie. Zdravotný stav Pat sa zhoršil, Robby má málo peňazí na sanatórium. Pat ho navyše prosí, aby tam zostal s ňou. Oto všetko vyrieši - predá Karla, o ktorom kedysi tvrdil, že radšej predá ruku ako Karla. Pat je stále unavená. Dostáva horúčky a umiera.

Z á v e r : V románe je opísaných mnoho postáv poznačených 1.svetovou vojnou: Robbyho sused, úradníček Hasse, ktorý po tom, ako ho opustí manželka, spácha samovraždu; ženy, ktorých doba prinútila stať sa prostitútkami; študent Georgie, ktorý nikdy nemá čo jesť. Všade je chudoba (v kontraste so zriedkavým výskytom bohatých), nezamestnanosť, spomienky na 1.svetovú vojnu a politické zhromaždenia, ktoré sú predzvesťou 2.svetovej vojny. Román je pretkaný humorom až sarkazmom, ktorým si R+G+O zľahčujú svoje postavenie. Od sivej reality sa odpútavajú častým popíjaním.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Erich Maria Remarque

Erich Maria Remarque, vlastným menom Erich Paul Remark bol nemecko-švajčiarsky prozaik a dramatik. Úspech E. M. Remarqua je založený na tvorbe napínavého deja, na účinnej charakterizácii osôb a nekompromisnom antifašistickom, antimilitaristickom a humanistickom postoji.

Literárne diela:
Arch of Triumph (novel)
Heaven Has No Favorites
The Night in Lisbon
Spark of Life (novel)
All Quiet on the Western Front (Na západe nič nového)
Station at the Horizon
Three Comrades (novel) (Traja kamaráti)


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu