Na východ od raja - John Steinbeck

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 20.10.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 604 slov
Počet zobrazení: 6 062
Tlačení: 589
Uložení: 608
Žáner: román-sága, sociálny román s prvkami naturalizmu
Téma: láska a nenávisť v živote 3 generácií...
 
Miesto a čas deja: od občianskej vojny po 1. svetovú vojnu, okolie mestečka Salinas, CA, U.S.A.
 
Postavy:
Adam Trask : „stelesnenie dobra“, má rád všetkých, odmalička ho využíval jeho brat Charles
  ›  Aaron : svetlovlasý, príjemný, obľúbený, čestný, miluje Abru, chce sa stať kňazom
  ›  Caleb(Cal) : počerný, uzavretý, zachmúrený, vo vnútri citlivý, žiarli na brata
 
Cathy(Kate) : „stelesnenie zla“, bezcitná, pekná, zneužíva ľudí na svoje potreby, nepozná lásku
Abra : krásna, vzdelaná, milá, milujúca
Samuel Hamilton : poctivý farmár, do Ameriky prišiel z Írska, vtipný, rozumný, starostlivý, obľúbený
Lee : čínsky sluha u Traskovcov, je nesmierne múdry a vzdelaný, obetavý a citlivý
 
Dej:
Adam spolu s bratom Charlesom prežívajú detstvo, ktoré sa skôr podobá vojenskému výcviku – pod taktovkou ich otca, Cyrusa Traska, podvodníka, ktorý sa vyšvihol svojimi rečami medzi washingtonskú vládnucu smotánku. Po otcovej smrti každý syn zdedí obrovský majetok. Jednej noci sa doplazí pred vchod farmy Cathy, ubitá k smrti. Adam, akoby omámený, si ju po týždňoch ošetrovania berie za ženu, nevidiac pritom zlo, ktoré sa v Cathy nachádza.

Adam s Cathy sa sťahujú do Californie, kde si Adam kupuje farmu s veľkým pozemkom. Zoznamuje sa s prívetivým rodinne založeným farmárom Samuelom Hamiltonom, ktorý mu pomáha s farmou. Cathy porodí dvojičky, následne postrelí Adama a utečie do mestečka Salinas, kde sa zamestná vo „verejnom dome“ pod menom Kate. Vtrie sa do priazne majiteľky a rôznymi úkladmi sa z nej stane nová vlastníčka. Adam po odchode milovanej Kate chradne a stráca sa v ňom život. Výchovu dvojičiek prenecháva múdremu Číňanovi Leemu, ktorý udržuje rodinu pohromade. Až po roku a pol dáva s pomocou Leeho a Samuela chlapcom mená – podľa starozákonného príbehu o Kainovi a Ábelovi.

Tesne pred smrťou stihne Samuel „nakopnúť“ chradnúceho Adama, ktorý sa ani po jedenástich rokoch nevie odpútať od minulosti a žiť normálny život. Radí mu, aby navštívil Kate a tak sa zbavil svojich trápení raz a navždy. Po zistení, že mu umrel brat a má si s Kate deliť Charlesov obrovský majetok, má o dôvod viac na návštevu. Traskovci sa presťahujú do Salinas a farmu prenajmú. Adam príde o veľkú časť majetku pri riskantnom obchode s mrazenou kapustou a Cal sa rozhodne podnikať s fazuľou, aby z výnosov mohol otcovi darovať peniaze v hodnote strateného majetku. Láska medzi Aronom a Abrou sa prehlbuje, Arona prijímajú na Stanford.

V deň vďakyvzdania dá Cal otcovi $15,000, no otec odmieta peniaze nadobudnuté vďaka biede, ktorú priniesla vojna. Cal sa odpláca Aaronovi za otcovo odmietnutie a zavedie ho do matkinho nevestinca. Sklamaný Aaron odchádza na vojnu. Traskovcom prichádza správa o Aaronovej smrti a Adama „trafí“ mŕtvica. Cal sa zbližuje s Abrou a pri smrteľnej posteli prosí o odpusenie – Adam mu odpustí a povie: „Timshel“(Ty môžeš).
 
Idea: V každom človeku je aj dobro, len mu treba dať prednosť pred zlom... (Lee)
 
Kain a Ábel : Gn 4
Román je popretkávaný biblickými paralelami a odkazmi. V oboch generáciách Traskovcov sa mená synov začínajú na „C“ a „A“ - Adam a Charles, Aaron a Caleb. Adamov otec neprijíme dar od Charlesa – dýku, takisto ako Adam neprijíma dar od Cala – peniaze, Boh neprijal obehu Kaina. Charles a Cal doslova bijú svojich bratov, podobne ako Kain. Aaron bol pravou rukou Mojžiša, no nedostal sa do zasľúbenej zeme – Kanaánu, no Caleb, ten sa dostal. V Calovi je nádej, že sa môže zmeniť a môže sa stať lepším... Ďalšiu paralelu môžeme nájsť v skutočnosti, že biologickým otcom Aarona a Cala bol Charles, boli teda determinovaní „dedičným“ hriechom, no stále mohli - „Timshel“ (Ty môžeš) zmeniť svoj život...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: John Steinbeck

John Steinbeck

John Ernst Steinbeck, Jr. a National Book Award.

Literárne diela:
Cup of Gold
The Winter of Our Discontent
To a God Unknown
Burning Bright
East of Eden (novel)
In Dubious Battle
The Grapes of Wrath (Ovocie hnevu)
The Red Pony
Sweet Thursday
The Wayward Bus
The Log from the Sea of Cortez
Journal of a Novel: The East of Eden Letters
Bombs Away: The Story of a Bomber Team
The Long Valley
Cannery Row (novel)
The Moon Is Down
The Pearl (novel)
Of Mice and Men (O myšiach a ľuďoch)
The Short Reign of Pippin IV
Travels with Charley: In Search of America


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu