Málka - František Švantner

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 26.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 457 slov
Počet zobrazení: 74 438
Tlačení: 2 378
Uložení: 2 384

Málka - František Švantner 

Literárny druh, žáner:  epika, psychologicko – ľúbostná novela s baladickým charakterom

Téma: príbeh úprimnej lásky valacha a Malky, silný ľúbostný cit prechádzajúci pomocou fantázie až za hranicu skutočnosti

Miesto a čas deja: prostredie slovenských hôr pred Turícami

Postavy  kontrastné, tajomné

valach – rozprávač, pevný, mocný chlap, pudový, ovládaný citom k Malke, všetko
  vnímal zmyslami

Malka – ani dobrá, ani zlá, nie veľmi pekná,maličká, útla, skromná, hanblivá,
  valachovi sa páči taká, aká je

Šajban -  brat Malky, vyzerá hrozivo, čudne, negatívna postava
    valach ho považuje za soka v láske

Málka – Obsah diela

Dej: Malka bola slúžkou u krčmára Michalčíka, ktorý sa pred pár dňami vybral na jarmok, ale odvtedy ho nikto nevidel. Do krčmy raz zavítal valach, ktorý už dva roky valašil na hornom beňušskom salaši. Malka sa mu zapáčila a zaľúbil sa do nej. Hoci ju nepozná a nie je veľmi pekná, chce si ju vziať za ženu a dáva jej ponuku na sobáš. Ona sa nevie rozhodnúť a valachovi povie, že sa musí spýtať brata.

Valach bol touto informáciou zaskočený, myslel si, že je sirota a žije sama. Na druhý deň čaká valach Malku v Jamách spolu s jej odpoveďou. Malka však nechodí, ale posiela po honelníkovi lístoček, v ktorom odkazuje, aby zlato nekupoval, lebo sa ona ešte nemieni vydávať.

Valacha to veľmi zasiahlo a so svojim žiaľom sa zveruje celej prírode, no chce počuť i vysvetlenie, preto sa ponáhľa za Malkou. Malku zazrie medzi smrekmi ako sa zhovára so Šajbanom. A práve tu valach vidí dôvod, prečo si ho Malka nechce vziať za muža. Považuje ho za svojho soka v láske, myslí si, že je to jej milý. Zbadá, že Šajban dáva Malke zakrvavenú košeľu a z rečí vyrozumie, že on zabil Michalčíka pre peniaze a chce odísť do Ameriky, odkiaľ má Malke poslať pas a peniaze, aby mohla prísť za ním.  Valach ho zo žiarlivosti udá žandárom.

Keď sa s tým pochváli Malke, dozvedá sa, že Šajban je jej brat. Malka spolu s valachom utekajú na miesto, kde sa skrýva Šajban, aby ho upozornili. Už je však neskoro, prichádzajú aj žandári, no valach, riskujúc svoj vlastný život, ich zmätie a kým žandári strieľajú na valacha, Šajbanovi sa podarí utiecť. Valach sa veľmi teší, že mu teraz Malka istotne odpustí. Na salaš  prichádza až ráno. Čaká ho tam Malka, ale mŕtva – zasiahnutá guľkou žandárov.
 
,, Ležala na holej zemi, vedľa ohniska, na ktorom nebolo stopy po ohni…Ruky mala položené pokojne vedľa tela, ako po robote, a dolu ľavým ramenom stekal jej úzučký potôčik čiernej hustej krvi…Tváričku mala vyjasnenú blaženým úsmevom a bielu, bielučkú ako svätá hostia. Oči klopila ako obyčajne. Hanbila sa ešte na mňa dívať, lebo sme ešte neboli muž a žena, ale moje uši počuli, ako mäkko, mäkuško mi pošepkáva…”

Idea 

Človek by sa mal vyhýbať nedorozumeniam a mal by mať vo veciach jasno, aby sa mnohé problémy neskončili tragicky a netrpeli nevinní.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: František Švantner

František Švantner

František Švantner bol slovenský prozaik.



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.045 s.
Zavrieť reklamu