Jazdecká legenda - Gejza Vámoš

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 398 slov
Počet zobrazení: 10 195
Tlačení: 779
Uložení: 827
Literárny druh: epika
Literárny žáner: novela
Téma: príbeh piatich lekárov, ktorí sa na vojenčine učia jazdiť na koni 
Miesto a čas deja: Bratislava, slovenský vidiek počas vojny
Hlavné postavy: mladí doktori divíznej nemocnice:
MUDr. Miroslav Kavalec, Samo Marhuľa, Jaroslav Otto, Ctibor Syringa, Gusto Kalenčík
 
Vedľajšie postavy: nadporučík Lambert, rotmajster Mlčhuba, Kujon, plukovník Hypermangán
 
Dej:
Mladí doktori( Marhuľa, Otto, Syringa) ležia na posteliach v príjemnom poobedňajšom spánku. Spiacich prebudí Kavalec a číta im denný rozkaz divíznej nemocnice. Podľa výnosu zemského veliteľstva sú lekári zaradení do šesťmesačného jazdeckého kurzu v delostreleckom pluku 130. Všetci štyria sú veľmi pobúrení týmto nariadením. Poberú sa za veliteľom nemocnice. Neúspešne. Kým sa mu snažili navravieť čo najviac o tom, že jazda na koni je pre lekára otvorený hrob, veliteľ sa nedal odbiť. Trval na svojom, že raz mu budú vďační za príležitosť priučiť sa tomuto najkrajšiemu, najelegantnejšiemu športu. Na druhý deň, síce s kyslými tvárami, ale už v predstihu, dostavili sa doktori na prvý výcvik. Tu sa k nim pripojil Kalenčík, ktorý pracoval na letisku vo Vajnoroch ako plukovný lekár.
 
Samopašný Kavalec si vopred zadovážil krásne lakové čižmy. Ukázal sa v nich už deň pred výcvikom večer v kaviarni, aby zapôsobil na spoločnosť. Nie je ani trochu skromný a zahráva sa s citmi mladej Iľky. Ako to v živote býva, pyšní bývajú neraz ponížení. Neskôr pri vyzúvaní nemohol s úzkymi čižmami ani len pohnúť. Zbavil sa ich len s veľkými bolesťami. Kavalcovi sa po čase strávenom v delostreleckom pluku jazdenie stalo vášňou. Práve manévrovali po severnej Orave. V koňoch sa čoraz viac vyznal, nerobilo mu problém vysadnúť ani na temperamentného koňa. Najviac si obľúbil Fellowa. Bol Kavalcovi najbližší a jazdieval na ňom, kým nepadol do oka jednému plukovníkovi. Chudák ponížený Kavalec sa musel ísť vozom, zatiaľ čo na jeho tátošovi jazdil plukovník. Kavalec to nevydržal a simuloval chorobu. Vraj nemôže zniesť nekonečné hrkotanie na voze a potreboval vysadnúť do sedla. Plukovníka to hnevalo, chcel naňho nahuckať kolegu- lekára. Netušil však, že Otto je jeho priateľ a s radosťou mu pomôže, ochorenie potvrdí. Kavalec dostal Fellowa späť. No ako si tak Kavalec užíval novopečenú dôstojnícku hodnosť a spokojnú, naplnenú mladosť, netušil, že o rok, o dva, hodený do prúdu všednosti, z junáckej jazdeckej legendy ostane iba sladká spomienka.
 
Idea: priateľstvo je veľmi cenné
Sú situácie v živote, v ktorých je pomoc dobromyseľného druha neoceniteľná. Je to vôbec vynikajúca vec mať v živote spolupracovníkov. Čo spáchal jeden, to zvalí na druhého, čo spravil druhý, o tom prvý vedieť nemusí. Bojovať proti takejto viacčlennej bande, to je boj proti sedemhlavému drakovi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu