Zvieracia Farma – George Orwell

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 11.11.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 874 slov
Počet zobrazení: 48 632
Tlačení: 1 905
Uložení: 1 882

Zvieracia Farma – George Orwell

Motto: „Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré zvieratá sú si rovnejšie!"

Literárny druh: epika

Literárny žáner: alegorická novela vo forme bájky (satira ideálov komunizmu)

Miesto a čas deja: Dej sa odohráva na zvieracej farme v Anglicku  v priebehu niekoľkých rokov 20 storočia.

Téma: Vzťahy medzi zvieratami pred a po revolúcii.
Kompozícia: Román sa skladá z 10 kapitol

Postavy:

Major –  (Lenin)12 ročný kanec, mal úctu zvierat, zakladateľ animalizmu, nabudil zvieratá na revolúciu, umiera na začiatku diela
Snehuliak – jeden z vodcov, výrečný, nemal pevný charakter, neskôr musel utiecť z farmy
Napoleon –  (Stalin)veľký kanec, získal si obdiv zvierat, neskôr absolutisticky vládca, mal nad všetkým moc, bol klamár
Kvičiak – malé tučné prasa, mal prenikavý hlas, výborný rečník
Jones – majiteľ farmy, bol z nej pri revolúcii vyhnaný, alkoholik, umiera ďaleko
Ďatelinka – kobyla, neskôr jej prekážali zmeny na farme, vedela, že sa deje niečo zlé
Boxer – (Proletariát) veľký silný kôň, húževnatý a pracovitý, pracoval až na smrť, obľúbený, neinteligentný
Benjamín – somár, najstarší a najmrzutejší člen farmy, vedel čítať, ale neprejavil sa
Moly – biela kobyla, kt. mala rada stužky, chutil jej cukor, páčilo sa jej s ľuďmi

Vedľajšie postavy:
ovce (posluhovali Napoleonovi, primitívne), sliepky, psy (boli kruté a chránili Napoleóna),
Kravy, husi, holuby a ostatné zvieratá

Dej:

Na Panskej farme, ktorá patrila pánu Jonesovi, sa schádzajú všetky zvieratá pod vedením starého Majora. Ten všetkým rozpráva o revolúcii. O tom, aké by to bolo, keby vyhynula ľudská rasa. Ohlasuje revolúciu, ale nevie kedy príde. Verí v spravodlivosť. Hlása, že ľudia sú nepriatelia. Všetky zvieratá sú súdruhovia a každý, kto chodí na dvoch nohách, je nepriateľ! Každý, kto chodí na štyroch alebo lieta, je priateľ. Všetky zvieratá sú si rovné. Nakoniec Major naučí spievať zvieratá pieseň, ktorú nazvali Zvieratá Anglicka. O tri dni neskôr Major ticho v spánku zomrel. Zvieratám však stihol ponúknuť nový pohľad na život, vnukol im nápad o lepšom živote v budúcnosti. Najšikovnejšími a najmúdrejšími na farme boli všeobecne považované prasatá.- Napoleon, Snehuliak a Kvičiak školili a organizovali ostatné zvieratá a zhrnuli učenie starého Majora do komplexného učenia, ktoré nazvali animalizmus. Čoskoro prišla revolúcia a svojpomocne vyhnali pána Jonesa z farmy, premenovali ju na Zvieraciu farmu a prasatám sa podarilo učenie animalizmu zhrnúť do siedmich prikázaní.

Zvieratá na farme pracovali, ale prasatá žiadnu prácu nevykonávali. Zato všetko riadili a dohliadali na ostatných. Správa o tom, čo sa stalo s Panskou farmou sa rýchlo rozšírila po celom Anglicku. Pán Jones sa však len tak ľahko nevzdal svojej farmy. Spolu s pomocníkmi sa pokúsil o navrátenie farmy do svojich rúk, avšak nemal úspech. Zvieratá v Bitke pri kravíne, ako ju nazvali, zvíťazili a tak dali jasne najavo, že farmu už nikdy nemienia dať spravovať otrokárskym ľuďom.

Postupne však nastali nezhody medzi Snehuliakom, ktorý chcel stavať veterný mlyn, a Napoleonom, ktorý bol proti stavbe. Silnejší Napoleon vyhnal svojimi deviatimi dobre cvičenými psami Snehuliaka, ktorého už nikto nikdy nevidel. Nakoniec vysvitlo, že Napoleon proti veternému mlynu nikdy nebol a tak ho zvieratá začali stavať. Prasatá začali obchodovať s ľuďmi, keďže sa im míňali zásoby, ba dokonca bývať v dome pána Jonesa a spávať v posteliach. Kobyla Ďatelinka ktorá bola spolu s Boxerom najoddanejšia „služobníčka“ revolúcie, protestovala, že zvieratá nemôžu spať v posteli, ale Kvičiak ju presvedčil, že to tak nie je. V noci sa strhol silný vietor, ktorý zničil (ešte nedostavaný) veterný mlyn. Napoleon to rýchlo zvalí na Snehuliaka a hneď na neho aj vypíše odmenu.

Zvieratá hladujú, dostávajú ešte menej obživy, než za pána Jonesa. Ale to im nevadí, lebo je pre nich lepšie radšej slobodne hladovať, ako trpieť nad sebou nadvládu ľudskej rasy. Všetko, čo sa na farme nepodarilo, kládlo sa za vinu Snehuliakovi. Ten bol vyhlásený za Jonesovho tajného agenta a Vodca (Napoleon)na výstrahu dal popraviť mnoho zvierat, ktoré sa „dobrovoľne“ priznali k spolupráci so Snehuliakom. Napokon Napoleon zakázal spievanie Zvieratá Anglicka, lebo to bola pieseň Revolúcie, a tá bola v túto noc dovŕšená. Niektoré zvieratá si takto svoju budúcnosť nepredstavovali, no sú tak sfanatizované, že sa boja svoj názor vyjadriť, keďže sa ešte k tomu všade potulujú Napoleonove vrčiace psy.

 Už sa ďalej nemohlo oslovovať Napoleona Napoleonom, ale malo sa hovoriť Vodca alebo súdruh Napoleon. Po dvoch rokoch bol konečne postavený veterný mlyn, no vzápätí aj hneď zničený ľuďmi z vedľajšej farmy. Lenže zvieratá si svoju farmu ubránili, aj za cenu mnohých životov. Napoleonova verná družina prasiat našla v komore pána Jonesa bedňu whisky a dokonca si začali vyrábať vlastné pivo, a tak opäť porušili základne pravidlo, ale Kvičiak to vždy vysvetlil.

V jeden deň je Zvieracia farma vyhlásená za republiku a jediným kandidátom a teda aj jednohlasne zvoleným prezidentom sa stal Napoleon. Roky plynuli, pán Jones umrel v útulku pre alkoholikov a staré časy si pamätala len Ďatelinka, Benjamín a niekoľko prasiat. Farma teraz prosperovala lepšie a bola aj lepšie organizovaná. Postavili veterný mlyn, no všetci zvieratá hladovali, s výnimkou prasiat a psov. V závere prasatá začali chodiť na dvoch nohách a heslo: „Štyri nohy dobré, dve nohy zlé.“ sa zmenilo na: „Štyri nohy dobré, dve nohy lepšie.“ Sedem prikázaní už neexistovalo, zato na stene bolo napísané už iba jedno: „Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnejšie.“ Prasatá sa začali obliekať, piť alkohol a farma sa znovu premenovala na Panskú farmu.

IDEA: Poukazuje na absurditu systému na demagógiu a deformáciu pravidiel. Ohlasuje, že každý totalitný systém je nezmysel a nemá budúcnosť. Moc mení takmer každého.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu