Prútené kreslá - Dominik Tatarka

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 17.11.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 515 slov
Počet zobrazení: 22 021
Tlačení: 1 289
Uložení: 1 327
literárny druh : epika
literárny žáner : ľúbostná novela
čas deja : tesne pred 2.sv.vojnou
miesto deja : Paríž
téma : príbeh krásnej a čistej lásky dvoch mladých ľudí
 
postavy :
Bartolomej Slzička
-Čech, je jednou z hlavných postáv, zároveň rozprávač celého príbehu
- snaží sa získať členov do Spoločnosti milovníkov dobrej knihy
- v mladosti študent na parížskej Sorbone, býva v rodinnom penzióne, kde sa zaľúbi sa do Francúzsky Daniely – ich láska je však skôr platonická, Bartolomej jej nikdy priamo nevyzná lásku, obaja však cítia veľkú náklonnosť jeden k druhému – ich láska je čistá a úprimná
Daniela
- krásna, čistá a veľmi inteligentná Francúzska, v mnohých mužoch vzbudzuje veľký obdiv
- študuje tiež na Sorbone a býva v tom istom penzióne ako aj Bartolomej, tu sa zoznamujú,
- chce byť učiteľkou
osadenstvo penzióna :
Madame – domáca pani
jej dcéra kreolka a zať
Jerzy – Poliak
Jack- Američan
Luc – Francúz
Ingrid
otec Augier – starý predavač v potravinách, kde Bartolomej nakupoval, bartolomej si ho veľmi obľúbi
československý veľvyslanec- zarmútený  zo zrady Francúzska a znepokojený budúcnosťou ČSR
Čačko – konzul, bývalý záhradník, Trnavčan žijúci v Paríži, kde sa zoznámil s Bartolomejom a stali sa z nich priatelia
 
dej :
Bartolomej Slzička je na podnikateľskom zájazde v Poľsku Jarmilou , ktorej cestou rozpráva svoj príbeh z mladosti. Krátko pred 2. sv. vojnou prišiel do Paríža, pretože sa rozhodol študovať na parížskej univerzite. Cez cestovnú kanceláriu si našiel ubytovanie v penzióne. hneď v prvý deň sa zoznamuje s ďalšou obyvateľkou penziónu – Danielou, ktorá ho na prvý pohľad veľmi očarí. Pôsobí veľmi hrdo a nedobytne a preto si od nej Bartolomej dtží odstup. Hoci je veľmi zaľúbený a vyhľadáva jej prítomnosť, nikdy sa nepokúša o nič čo by Daniela nechcela a čo by jej mohlo ublížiť. Daniela je veľmi krásna a čistá žena a Bartolomej jej tiež nie je ľahostajný a rada s ním trávi voľné chvíle. Traávia spoločné chvíle na prechádzkach v meste, v kaviarni, kde sedávajú na prútených kreslách a rozprávajú si o sebe. nikdy si navzájom nevyznajú lásku, ale obaja vedia čo k sebe cítia. Ich láska je úprimná a čistá.

V Paríži sa Bartolomej zoznamuje s konzulom Čačkom, ktorý ho zoznamuje s rodinou Gregorovcov. Bartolomej k nim odchádza na návštevu. Neskôr sa zoznamuje  s istým Poliakom, ktorému prekladá politické letáky,. Bartolomej sa kvôli tomu dostane do problémov s políciou. hrozia mu vyhostením, Čačko mu však pomáha. jedného večera Daniela príde krasne oblečená za Bartolomejom, že má voľný lístok a pozýva ho do divadla. cestou späť sa zastavia vo verejnom dome. Potom chvíľku pobudnú pri fontáne, kde Daniela dovolí, aby ju Bartolomej pobozkal. to v ňom však vzbudí veľkú vášeň a dáva Bartolomejovi zaucho.

Na Vianoce sa Daniela rozhodla ísť ku svojej tete a Bartolomej ju ide odprevadiť na stanicu. cestou späť stretáva otca Augiera, ku ktorému chodil často nakupovať a ten mu dá šampanské i veľa jedla  na sviatky. Odchádzajú aj všetci obyvatelia penziónu a Bartolomej trávi Vianoce v penzióne sám. Popíja šampanské a popritom počuje z vedľajšej izby zvuky. Zistí, že do nej vedie tajný vchod a nájde tam Danielu. Je prekvapený, ale zároveň veľmi rád. Daniela mu navrhne, aby išli pozrieť jej priateľku Mauricette . Na druhý deň ráno, keď Mariucette  pripravovala raňajky, Bartolomej ide za Danielou a ona chce, aby ju objal.
 
prútené kreslá
- v prútených kreslách sedí Bartolomej a Jarmila, keď jej rozpráva svoj príbeh
- v prútených kreslách sedávali aj s Danielou, keď chodili do istej parížskej kaviarne predstavujú pre neho pohodlie a spomienky na kaviareň

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Dominik Tatarka

Dominik Tatarka

Dominik Tatarka bol slovenský prozaik, esejista a publicista.



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu