Cena priateľstva - Ján Štiavnický

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 31.05.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 427 slov
Počet zobrazení: 3 661
Tlačení: 454
Uložení: 538
Ján Štiavnický - Cena priateľstva
Bratislava: Mladé letá, 1977.
 
Postavy:
Majzlík
Lojzo
Ondrej  pionieri
Igor
Pavol
Deži – Dezider Horvát
 
Incipit: „Pioniersky tábor Slnečný úsvit topil sa v záplave jasu.“ Už z prvej vety je čitateľovi jasné, o čo pôjde. Tábor žiakov základnej školy, kde je skvele, a ten kto tam nie je, chce sa ta dostať.
 
Obsah:
Chlapci boli v pionierskom tábore a v predposledný večer si mal  každý oddiel pripraviť program pre ostatných. Lenže práve týmto pionierom ochorela vedúca, teda vyvrtla si členok. Museli si poradiť sami, ale veď sú pionieri, tak by sa to všetko malo podariť. Celý deň premýšľali nad svojím vystúpením, ale nepodarilo sa im nič vymyslieť. Vtedy stretli v lese rómskeho chlapca Deža, ktorý im ukázal množstvo trikov. Po dlhšom prehováraní im prisľúbil pomoc. Keďže sníval o tom, že bude súčasťou tábora, odmenou mu mala byť noc v ich chatke (to je však zakázané). Deži hral nádherne na husliach a celý tábor bol ním nadšený, ale odmenu nedostal. Chlapci sa nevedeli dohodnúť, s kým bude spať, a vlastne sa báli ukryť ho v chatke.

Samozrejme, ráno ich hrýzlo svedomie, preto šli za Dežim. Našli ho, ale starý otec ho zbil a on sa cítil zradený, takže ich vyhnal. Na tento incident si spomínali aj po návrate do mesta. Napokon to nevydržali a vybrali sa nazad do dediny. Ale Deži nemohol ísť s nimi, dedo by mu to nedovolil.

Po čase však prišla chlapcom pohľadnica, aby prišli do dediny. Dedo ochorel a musel ísť do nemocnice. Deži mal byť umiestnený do detského domova. Všetci teda radšej odcestovali do mesta, kde mu pripravili bohatý program. Lenže nemal kde bývať, tak ho ubytovali v neobývanej budove. Nastali však problémy, lebo po Dežim bolo vyhlásené pátranie. Náhodou si ho pri cirkuse všimol policajt, a tak ho v jeho skrýši zadržala polícia. Chlapci prišli na policajnú stanicu povedať pravdu (veď sú pionieri). Východisko zo situácie nevideli, ale požiadali kapitána, aby počkal, kým neprídu zo školy. Ondrejov otec súhlasil s tým, aby Deži u nich zostal, prebral zaňho zodpovednosť. Aj žiaci v škole prijali Dežiho s nadšením.
 
Ideové prvky:
1.  Pioniersky tábor, pionierska šatka. Pionieri si navzájom pomáhajú, doučujú sa. Aj Deži túži patriť medzi nich.

- Ošetrovateľka teta Marta sa zúčastnila SNP, má niekoľko vyznamenaní. Spieva pionierom pri táboráku partizánske pesničky, oni sú nadšení, ona dojatá.
- Sociálna znášanlivosť – pionieri prijímajú bez akýchkoľvek výhrad Dežiho medzi seba (len ho prezlečú do iných šiat).
- Rómovia opustili osadu, ponechali vajdu svojmu osudu (pije v krčme), aby mohli pracovať vo fabrike. Dežiho veľkou túžbou je vidieť fabriku.
- Deži je nadšený aj hlasom trúbky, ktorý sa rozlieha nad pionierskym táborom – aj on chce patriť medzi tých, ktorým ona oznamuje čas.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#jan stiavnicky #martin kukučín- neprebudeny #maldé letá obsah #priaťelstva #zakladná škola čitateľský denník #Cena priateľstva


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu