Kým kohút nezaspieva - Ivan Bukovčan

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 26.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 698 slov
Počet zobrazení: 31 976
Tlačení: 1 441
Uložení: 1 403

Kým kohút nezaspieva - Ivan Bukovčan 

Ivan Bukovčan:

* 1921. Už počas štúdia na právnickej fakulte písal filmové recenzie. Po vojne pracoval ako redaktor a dramaturg. Ako publicista napísal mnoho článkov a reportáží. Neskôr sa začal venovať filmovej tvorbe. Každý jeho scenár je zvláštny svojimi zákonitosťami, napr. Rodná zem, Diablova nevesta, Zmluva s diablom.

V divadle debutoval ľudovou veselohrou Surovô drevo (schematizmus). Po odmlčaní napísal triptych: Pštrosí večierok, Kým kohút nezaspieva, Zažeň vlka. Možno spomenúť aj sci-fi komédiu Takmer božský omyl, ktorá bola pôvodne rozhlasovou hrou. SNP venoval komorne ladenú drámu Sneh nad limbou. V dráme Fata morgána sa zamýšľa nad osudmi ľudstva v 20. storočí.

Kým kohút nezaspieva  

- dejstvo

Opis pivnice. Dej sa odohráva v pivnici istej novembrovej noci v r. 1944 v malom mestečku . Pred domom obchodníka s drevom (volá sa Fischl) niekto zabije nemeckého vojaka, ktorý bol osobným strážcom majora von Lucasa. Ten ako pomstu za jeho smrť použije starý zvyk: za jedného zaplatia desiati (1:10) a dá zajať prvých desiatich, ktorí budú na ulici po 19.00. Prví sú chytení AndrejFanka H., ktorí sa vracali domov z parku.

Potom starec Terezčák, ktorý bol na cintoríne; babica, ktorá sa vracala od ženy. Ďalej podnapitý doktor Šustek, ten bol na zabíjačke u švagra a tulák, o ktorom nikto nič nevie. Do pivnice hodia aj holiča Uhríka. Ocitne sa tam aj pani lekárniková a učiteľ Tomko. Tesne pred 22.00 privedú posledného rukojemníka – prostitútku Mariku, ktorá im povie o vražde vojaka, zabitý bol loveckým nožom. Postupne teda začínajú tušiť, o čo ide. Pravidlo 1:10 poznajú.

Neskôr prichádza pán Fischl, stáva sa prostredníkom medzi majorom a zajatcami. Vysvetlil im, prečo sú zajatí. Ak sa vrah do svitania nájde, budú prepustení, ak nie, budú obesení. Fischl sa cítil vinní, lebo medzi rukojemníkmi bol aj starec Terezčák, ktorého syn ho ukrýval. Urobil si zopár poznámok (napr. babica bola zaistená pri výkone služby, Terezčák pred 19.00) a odišiel. Všetci, okrem tuláka, veria, že im pomôže. Uvedomujú si vážnosť situácie, možno sú to ich posledné hodiny. Ondrej bráni Fanku, ona ešte nemôže umrieť.

- dejstvo

Odbila 1. hodina, niekto priniesol chlieb. Šustek s Uhríkom si všimli, že tulák svoj diel krája loveckým nožom, a začali ho upodozrievať. Opäť prišiel Fischl a oznámil babici, že je voľná, ale potrebuje vedieť meno rodičky. Vyjde najavo, že nebola pri pôrode, ale pri potrate, a tak musí zostať. Stáva sa terčom obvinení od ostatných. Obhajuje sa. 

Fischl im prišiel povedať, že vojak bol opitý a major žiada miesto desiatich obetí len jednu, majú sa sami rozhodnúť, kto to bude. Uhrík povedal Fischlovi o tulákovi a jeho noži, ale ten nemohol byť vrahom, pretože nôž zostal vo vojakovi. Fischl odišiel a vráti sa o 3.00.

Šustek navrhuje losovať. Nikomu sa však nechce zomrieť. Dohadujú sa medzi sebou. Ondrej skočí medzi nich a prosí učiteľa, aby niečo urobil. Postupne začínajú jeden druhého odsudzovať. Šustek s Uhrínom stále hľadajú východisko, aby si zachránili svoju kožu. Odsudzujú Mariku, lebo je prostitútka a tuláka. Šustek dobiedza do starca, že by sa mohol obetovať, keď je starý. Ondrej sa prihlási dobrovoľne, ale zasiahne tulák, ten o sebe prezradí, že je zajatým vojakom, ktorý ušiel z transportu do koncentračného tábora. 3.00 sa blíži a všetci sa boja. Uhrík v zlosti zabije tuláka.

O 3.00 prišiel Fischl. Učiteľ mu povedal, že neprijímajú jeho návrh, nedokážu  obetovať ani jedného. Vtedy sa ohlási Uhrík s tým, že ich je len 9. Jeden zomrel, ale nepriznal sa k vražde. Prezradí ho Marika a postupne aj ostatných. Fischl im povedal, že keď už je jeden mŕtvy, nemusí nikto zomrieť. Chce ich takto zachrániť. Všetci sa zhodnú, že kľúč by si mal vziať Uhrík. Napokon ho berie a odchádza.

Charakteristika diela: 

Krajne napätá situácia, ktorá vznikla umožňuje porovnávanie ľudí, ich morálnych kvalít. Postavy musia  voliť medzi životom a smrťou. Takýto krízový stav dokonale preverí ich charaktery. Pred hrozbou smrti ich pud sebazáchovy núti konať inštinktívne. Autor z nich postupne strháva masky a odhaľuje tak morálne trosky. Nie všetci, čo v bežnom živote stoja sociálne, či inak, nad ostatnými, sa v tejto situácii ukážu v dobrom svetle.

Šustek a pani lekárniková sa cynicky k osudu ostatných, len aby vyviazli so zdravou kožou. Zato tulák, učiteľ, Ondrej, Marika nájdu v sebe dosť síl, aby si zachovali ľudskú česť. Nikomu  sa nechce umierať, ale len slabšie charaktery podľahnú hystérii. „Najvyšinutejší“ je Uhrík, ktorý v afekte zabije tuláka. Výčitky svedomia, pohľady a slová ostatných ho privedú k sebaobetovaniu. Celou hrou sa tiahne biblický motív Judášovej zrady.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Video: Kým kohút nezaspieva - Ivan Bukovčan



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu