Othello - William Shakespeare

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 19.04.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 383 slov
Počet zobrazení: 20 195
Tlačení: 1 389
Uložení: 1 418

Othello - William Shakespeare 

OSOBY:

Benátsky dóža
Brabanzio – senátor
prvý a druhý člen rady
Graziano – Brabanziov brat
Lodovico – Brabanziov príbuzný
Othello – urodzený miešanec (černoch) v službách Benátskej republiky
Cassio – jeho námestník
Jago – jeho pobočník
Roderico – benátsky šľachtic
Montano – vlaadár na Cypre pred Othellom
Šašek – v službách Othella
Desdemona – Brabanziova dcéra, Othellova žena
Emilia – Jagova žena
Bianca – Cassiova milá
Herola
námorníci, dostojníci, šľachtici, poslovia, hudobníci, slúžiaci
 
MIESTO: Benátky, Cyprus 

Othello – Obsah diela:

Dej: Jago nenávidí Othella, aj preto lebo sa nestal jeho námestníkom, ale zostal pobočníkom. Spolu s Roderigom ide za Brabanziom a povedia mu, že jeho dcéra je s Othellom. Brabanzio i Othello prichádzajú pred radu, kam neustále prichádzajú kuriéri – Cyprus – Turci – pred dóžu. Othello rozpráva, ako spoznal Desdemonu a dá ju priviesť, aby o ňom svedčila pred otcom. Brabanzio mu ju dá. Dóža hovorí o Cypre. Desdemona chce ísť s Othellom. Dovolí to.

Othello zverí Desdemonu do rúk Jaga. Privedie ju na Cyprus. Zvítajú sa, ale Jago už spriada svoje plány. Nalieva Cassiovi víno a pritom vie, že neznesie veľa. Je potom nedotklivý. Napadne a zraní Montana, stráca tak dobré meno.
Ide za Desdemonou, aby mu pomohla. Sľúbi mu, že z nich opäť urobí priateľov. Prosí Othella, sľúbi jej, že sa s ním zmieri. Jago mätie Othella, hovorí mu o Cassiovi, ale nie otvorene. Hovorí, že ak oklamala otca, oklame aj jeho.

Vráti sa Desdemona s Emiliou, chce mu dať šatku na čelo, ale jem u malá a padne na zem. Emilia ju vezme a dá Jagovi. Jago hovorí o Cassiovi, že sa mu snívajú sny s Desdemonou, že ju ľúbi, že si jej šatkou utieral fúzy (prvý darček, ktorý jej Othello dal). Desdemona hľadá šatku, ale nemôže ju nájsť. Othello ju chce, ale ešte stále ju nenašla. Prichádza Cassio s Jagom. Cassio dá šatku, ktorú našiel doma, lebo ju tam nechal Jago, Biance, ona mu ho vrátila. Jago to všetko hovorí Othellovi, aj keď mierne pokrútene.

Othello sa rozpráva s Emiliou, ale neverí jej. Desdemone hovorí všetkými nadávkami, ona nechápe. Príde v noci k nej. Zobudí ju, dusí ju Za scénou znie Emíliin hlas. Chce mu niečo povedať. Zavolá ju dnu. Hovorí, že Cassio nie je mŕtvy. Desdemona hovorí, že sa zabila sama a zomiera. Prichádzajú i ostatní. Emilia obviňuje Jaga, že svojimi rečami doviedol Othella k tomuto činu. Hovorí, že šatku mu dala ona. Jago ju prebodne a utečie. Othello ľutuje svoj čin. Prebodne sa a zomiera.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: William Shakespeare

William Shakespeare

William Shakespeare bol významný anglický spisovateľ a dramatik a herec.

Literárne diela:
First Folio
Shakespeare's sonnets
Henry VIII (play)
The Klingon Hamlet


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu