Nočné správy - Dušan Mitana

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: anika
Typ práce: Maturita
Dátum: 11.06.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 277 slov
Počet zobrazení: 30 072
Tlačení: 1 695
Uložení: 1 632

Dušan Mitana - Nočné správy

Literárny druh: epika

Literárny žáner: zbierka poviedok a noviel

Literárne obdobie: Slovenská próza po 2. svetovej vojne- predstavite postmoderny 
 
- zbierka 9 noviel a poviedok

- ktorá je akýmsi návratom k tematike, poetike a ideovým východiskám knižnej prvotiny PSIE DNI  

Mitanove príbehy treba chápať ako príbehy asociatívneho domýšľania bežných situácií. Sú to situácie, ktoré sa nestávajú, ale mohli by sa stať, dané situácie ich obsahujú ako možnosti. Túto skúsenosť máme všetci. Mitana má odvahu domyslieť ju až do dôsledkov.

Ich krajnosť umožňuje vyhrotiť situáciu natoľko, aby v nej vyzrel problém rozlomenosti a nesúladu emotívnej a vecnej stránky modernej civilizácie. Príbehy v knihe sa nesú v atmosfére ťažko vysvetliteľného.

Postavy akoby neverili v pevnú a jedinú pravdu, ktorá by mala všetko vysvetliť. Ak sa tak stane, je pravda až príliš krutá. Mitana vytvára výnimočnú atmosféru okolo príbehov, ktorá drží čitateľa v neustálom napätí a pobáda k množstvu otázok "prečo je to tak?".

Mitanove tajomné príbehy v knihe Nočné správy sa nesú v atmosfére ťažko vysvetliteľného. Postavy akoby neverili v pevnú a jedinú pravdu, ktorá by mala všetko vysvetliť. Ak sa tak stane, je pravda až príliš krutá. Niektoré príbehy z tejto zbierky sa stávajú myšlienkovo ťažko dešifrovateľné, napriek tomu sú vďaka svojej čistej literárnosti veľmi dobre čitateľné.

Autor vytvára výnimočnú atmosféru okolo príbehov, ktorá opäť drží čitateľa v neustálom napätí. nejde o nejaké lacné bezmyšlienkovité napätie. Čitateľ je neustále aktivizovaný, musí si klásť otázky – skôr charakteru „prečo je to tak?“ než „ako sa to skončí?“ V týchto prózach vysunul Mitana príbehy nad rovinu bežnej logiky a dáva im svoju vlastnú literárnu logiku, ktorá pôsobí vierohodne napriek tomu, že je jasné, že ide o literárnu nadsádzku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu